Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 17 /18:35

R.T.Erdoganas: Rusija sutinka pratęsti susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų eksporto

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį pareiškė, kad Rusija sutiko pratęsti susitarimą, leidžiantį Ukrainai eksportuoti grūdus iš svarbiausių uostų per Juodąją jūrą ir padedantį sušvelninti pasaulinę maisto krizę, kurią dar labiau paaštrino daugiau nei prieš metus Rusijos pradėtas karas.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Zuma press“/„Scanpix“

Susitarimas, kuriam tarpininkavo Jungtinės Tautos ir Turkija, turėjo baigti galioti gegužės 18 dieną.

R.T.Erdoganas trečiadienį sakė, kad susitarimas bus pratęstas dviem mėnesiams.

„Mūsų šalies pastangomis, su mūsų draugų iš Rusijos parama, su mūsų draugų iš Ukrainos indėliu buvo nuspręsta pratęsti Juodosios jūros grūdų sandorį dar dviem mėnesiams“, – paskelbė R.T.Erdoganas.

Rusija sutiko neblokuoti laivų išplaukimo iš dviejų Ukrainos uostų, sakė R.T.Erdoganas ir išreiškė viltį, kad susitarimas bus naudingas visoms šalims.

Jis padėkojo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, Ukrainos lyderiui Volodymyrui Zelenskiui ir Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui už jų vaidmenį pratęsiant susitarimą.

Kyjivas trečiadienį padėkojo Jungtinėms Tautoms ir Ankarai po to, kai Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas paskelbė dviem mėnesiais pratęsiantis susitarimą dėl Ukrainos grūdų eksporto per Juodąją jūrą.

Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „Juodosios jūros grūdų iniciatyva buvo atblokuota ir galioja“ iki liepos 18 dienos, ir pridūrė, kad Kyjivas yra „dėkingas mūsų partneriams“ už jų pastangas „stiprinti aprūpinimą maistu“.

2022 metų liepą Maskva ir Kyjivas pasirašė susitarimą su JT ir Turkija, kuriame išdėstytas procesas, pagal kurį po Rusijos invazijos į kaimyninę šalį atnaujinamas krovinių gabenimas iš trijų Ukrainos Juodosios jūros uostų.

Nuo to laiko jis buvo atnaujintas du kartus, vėliausią kartą – kovą. JT duomenimis, pagal susitarimą, kuriuo nustatytas saugus laivybos koridorius iš Ukrainos uostų į Turkiją, iš šalies išvežta daugiau kaip 30 mln. tonų grūdų ir maisto produktų.

Rusija ne kartą skundėsi, kad atskiras susitarimas su JT dėl kliūčių jos trąšų gabenimui pašalinimo, kuris buvo įtrauktas į liepos mėnesio paketą, nedavė rezultatų.

Maskva teigia, kad problemos kyla dėl antrinio Vakarų sankcijų poveikio laivybos ir draudimo bendrovėms bei bankams.

Rusija pateikė sąrašą sąlygų, kurias įvykdžius būtų pratęstas susitarimas dėl grūdų, įskaitant tai, kad Rusijos žemės ūkio bankui „Rosselchozbank“ būtų leista vėl prisijungti prie SWIFT mokėjimo sistemos.

Taip pat Rusija reikalauja, kad būtų atnaujintas žemės ūkio technikos, atsarginių dalių ir paslaugų tiekimas, be to, panaikintos kliūtys, neleidžiančios Rusijos laivams gauti privalomąjį draudimą ir įplaukti į užsienio uostus.

Tarp Maskvos keliamų sąlygų taip pat buvo reikalavimas atnaujinti trąšoms skirto amoniako eksportą per Ukrainą einančiu svarbiu vamzdynu.

Ukrainos bandymas eksportuoti daugiau žemės ūkio produktų sausuma sukėlė trintį su kaimyninėmis ES šalimis, kurių ūkininkai teigė, kad krito jų produkcijos supirkimo kaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas