Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 04 /16:39

R.T.Erdoganas žada po derybų su V.Putinu paskelbti labai svarbų pranešimą apie grūdus

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad po derybų Sočyje su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu paskelbs labai svarbų pareiškimą dėl Ukrainos grūdų eksporto.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino susitikimas

Rusijos prezidentas susitikęs su R.T.Erdoganu pažymėjo, jog Maskva yra atvira deryboms dėl grūdų susitarimo, kuriuo siekiama užtikrinti saugų grūdų eksportą Juodąja jūra, atnaujinimo.

„Žinau, kad ketinate kelti grūdų sandorio klausimą. Esame atviri deryboms šiuo klausimu“, – prasidedant susitikimui su Turkijos vadovu sakė V.Putinas.

Turkų prezidentas prieš susitikimą pažymėjo, kad po derybų paskelbs labai svarbų pareiškimą dėl Ukrainos grūdų eksporto:

„Manau, kad žinia, kuri bus perduota spaudos konferencijoje po mūsų susitikimo, bus labai svarbi pasauliui, ypač mažiau išsivysčiusioms Afrikos šalims“.

Anksčiau Anatolijos naujienų agentūra pranešė, kad R.T.Erdoganas į Sočį atvyko lydimas didelės delegacijos, kurioje yra Turkijos gynybos, užsienio reikalų, energetikos ir finansų ministrai.

Pirmasis R.T.Erdogano susitikimas su V.Putinu nuo spalio rengiamas tuo metu, kai Rusijos pajėgos bando sulaikyti naują Kyjivo puolimą, kuris po tris mėnesius trukusių žiaurių mūšių Ukrainos pietiniame fronte pradėjo teikti vilčių.

Turkijos vadovas tikisi, kad neoficialus aukščiausiojo lygio susitikimas Juodosios jūros kurorte Sočyje taps pagrindu taikos deryboms, apie kurias diskutuoja kai kurie Vakarų pareigūnai, tačiau abi pusės nori, kad jos vyktų tik joms priimtinomis sąlygomis.

R.T.Erdoganas buvo vienas iš nedaugelio NATO lyderių, atvirai palaikančių ryšį su V.Putinu.

Abiejų lyderių santykiai buvo artimi, bet audringi ir, atrodo, dar labiau sustiprėjo po to, kai 2022 metų vasarį Rusija pradėjo didelio masto invaziją į Ukrainą.

V.Putino sprendimas taikyti nuolaidas ir atidėti Turkijos mokėjimus už rusiškų dujų importą padėjo sušvelninti ekonomikos krizę, dėl kurios R.T.Erdoganas gegužę vos nepralaimėjo rinkimų.

Turkija savo ruožtu atsisakė prisijungti prie Vakarų sankcijų Maskvai ir tapo svarbia vieta, kurioje Rusija gali gauti paslaugų ir prekių.

Tačiau R.T.Erdoganas taip pat erzina V.Putiną tiekdamas Ukrainai ginklus ir remdamas jos siekius prisijungti prie NATO.

Kremlius ypač supyko, kai liepą R.T.Erdoganas leido Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui parsivežti penkis ukrainiečių vadus, kuriuos Rusija išsiuntė į Turkiją per svarbų apsikeitimą belaisviais.

Vadai turėjo likti Turkijoje ir Kremlius įspėjo, kad į tai bus atsižvelgta būsimuose susitarimuose su R.T.Erdoganu.

Tačiau ir Maskva, ir Kyjivas dabar siekia R.T.Erdogano palaikymo jų priešpriešoje dėl grūdų ir karo veiksmų Juodojoje jūroje.

Jungtinių Tautų pasiūlymas

V.Putinas sakė, kad Rusija galėtų grįžti prie susitarimo dėl grūdų, jei Vakarai įvykdytų atskirą memorandumą, dėl kurio tuo pačiu metu susitarė su Jungtinėmis Tautomis ir kuris palengvintų Rusijos maisto produktų ir trąšų eksportą.

Nors Rusijos maisto produktų ir trąšų eksportui netaikomos Vakarų sankcijos, įvestos po Rusijos invazijos į Ukrainą, Maskva teigė, kad mokėjimų, logistikos ir draudimo apribojimai trukdė tiekimams.

Ketvirtadienį JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pareiškė, kad nusiuntė Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui „konkrečių pasiūlymų rinkinį“, kuriuo siekiama atgaivinti susitarimą.

Vienas iš pagrindinių Maskvos reikalavimų – kad Rusijos žemės ūkio bankas vėl būtų prijungtas prie tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT. ES jį atjungė 2022 m. birželio mėn. kaip dalį plataus masto sankcijų, įvestų reaguojant į invaziją.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova šeštadienį tvirtino, kad praėjusį kartą nebuvo įgyvendinta tai, kas buvo numatyta susitarime, tačiau nekonkretizavo. Savo reportaže apie R.T.Erdogano susitikimą Rusijos valstybinė televizija sakė, kad Rusijai duoti pažadai turi būti įgyvendinti.

Rusija nuo tada, kai įsiveržė į savo kaimynę, blokavo Ukrainos Juodosios jūros uostus ir grasino visus laivus laikyti potencialiais kariniais taikiniais po to, kai pasitraukė iš JT remiamo susitarimo, kuris leido Ukrainai eksportuoti dešimtis milijonų tonų produkcijos.

Atsakydama į tai Ukraina paskelbė apie „humanitarinį koridorių“, besidriekiantį vakarine Juodosios jūros pakrante netoli Rumunijos ir Bulgarijos. Sekmadienį per šį koridorių iš Juodosios jūros per Stambulą išplaukė trečias laivas – su Liberijos vėliava plaukiojantis laivas „Anna-Theresa“.

Rusija taip pat svarstė V.Putino iniciatyvą mažesnėmis kainomis tiekti Turkijai iki 1 mln. tonų rusiškų grūdų, kurie vėliau būtų perdirbti Turkijos gamyklose ir išsiųsti į šalis, kurioms jų labiausiai reikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento