Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

R.Tillersonas imsis sankcijų Rusijai? Jo bendrovei „Exxon Mobil“ suvaržymai kainuoja milijardus

Dabar jau aišku, kad išrinktasis JAV prezidentas naujuoju valstybės sekretoriumi nominavo Rexą Tillersoną – naftos ir dujų milžinės „Exxon Mobil“ vadovą. Ši kompanija, kaip rašo „The New York Times“, gali uždirbti milijardus JAV dolerių, jei tik Vašingtonas nuspręs panaikinti Rusijai taikomas sankcijas.
„ExxonMobil“ generalinis direktorius Rexas Tillersonas
„Exxon Mobil“ generalinis direktorius Rexas Tillersonas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.Tillersonas jau 2013 metais iš Kremliaus sulaukė Tautų draugystės ordino, o kitais metais, Rusijai aneksavus Krymą ir taip nusipelnius Vakarų sankcijų, prabilo apie esą nereikalingas sankcijas Maskvai.

Tai net nenuostabu – „Exxon Mobil“ dar 2011 metais iš rusų gavo prieigą prie gamtinių išteklių Arktyje, bet dėl sankcijų šis sandėris yra blokuojamas.

R.Tillersono interesai Rusijos energetikos rinkoje verčia klausti: ar Amerikos diplomatijai vadovaus žmogus, kuriam rūpės JAV įtaka pasaulyje, ar naftininkas, labiau išgyvenantis dėl savosios korporacijos prarandamo pelno?

„Galimybė, kad jis į santykius su Rusija žvelgs iš „Exxon Mobil“ pozicijų, yra artima 100 procentų“, – neabejoja Vašingtone veikiančios ne pelno organizacijos „Public Citizen“ vadovas Robertas Weissmanas.

Prabilo ir Carteris Page'as

Aukštas, stambus teksasietis R.Tillersonas savąją „Exxon Mobil“ į chaotišką naftos verslą Rusijoje atvedė netrukus po Sovietų Sąjungos subyrėjimo. Nuo to laiko amerikietis negaili liaupsių Rusijos potencialui, be to, jis susidraugavo su Kremliaus politiniu elitu.

„Exxon Mobil“ Rusijoje vykdo daug projektų, kurie pagal sankcijų sąlygas yra leidžiami. Bet kiti – jau daugiau nei dvejus metus sustoję.

Tarp tokių – susitarimas su „Rosneft“ dėl naftos paieškų Sibire, kur juodasis auksas gali būti vertas dešimčių milijardų dolerių. Rusijos pareigūnai kalba net apie 500 mlrd. dolerių.

„Exxon Mobil“ Rusijoje vykdo daug projektų, kurie pagal sankcijų sąlygas yra leidžiami. Bet kiti – jau daugiau nei dvejus metus sustoję.

Pats R.Tillersonas kitais metais turėtų pasitraukti iš „Exxon Mobil“. Kompanijos akcijų jis turi už 218 mln. dolerių, o naftininko pensijų planas vertas beveik 70 mln. dolerių.

Apie Rusiją Vašingtone kalbama jau kurį laiką – JAV centrinė žvalgybos valdyba mano, kad Kremliaus programišiai kišosi į Amerikos prezidento rinkimų kampaniją D.Trumpo naudai.

Dabar panašu, kad amerikiečiai leisis į diskusijas dėl verslo politikoje – o šių debatų rezultatu gali tapti oficialiai pasikeitusi JAV nuomonė dėl sankcijų Rusijai. Iškalbingas ir per rinkimų kampaniją D.Trumpui patarimus užsienio politikos klausimais žarsčiusio Carterio Page'o pasisakymas Maskvoje šį pirmadienį.

Jis išreiškė džiaugsmą, kad R.Tillersonas, jo manymu, skirs daugiau dėmesio privačiam sektoriui JAV ir Rusijos santykiuose: „Kalbant apie naujas galimybes, tai bus puiki proga iš tiesų kibti į darbus ir gerinti reikalus žiūrint iš verslo pozicijų.“

„Scanpix“/AP nuotr./Carteris Page'as
„Scanpix“/AP nuotr./Carteris Page'as

C.Page'as šiais metais pagarsėjo kaip aktyvus JAV vyriausybės politikos Rusijos atžvilgiu kritikas. Jis dažnai pasirodo Kremliaus propagandinėse televizijos laidose, kuriose yra vadinamas „garsiu Amerikos ekonomistu“.

Laukia sankcijų panaikinimo

Kiti, tiesa, dėl R.Tillersono turi nemažai abejonių. Visų pirma, Senate gali sukilti respublikonai – tvirtinant R.Tillersono kandidatūrą užtektų vos trijų respublikonų maišto, kad tai neįvyktų.

„Kaip valstybės sekretorius jis turės derėtis su tokiais pasaulio lyderiais kaip Vladimiras Putinas, – teigė Hampšyro koledžo profesorius Michaelas Klare'as. – Reikia svarstyti, kas darys įtaką jo sprendimams per šias derybas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas

Kyla klausimų, ar R.Tillersono veiksmai atitiks jo kompanijos, ar Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų interesus.“

Pats D.Trumpas vadina R.Tillersoną „žaidėju“. O žaidžia šis naftininkas daug – jis yra reguliarus svečias Sankt Peterburgo ekonominiame forume, kur trinasi nugaromis tiek su V.Putinu, tiek su kitais buvusiais KGB agentais, kurie dabar užima aukščiausias pozicijas Rusijos valdžioje.

„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas

Tiesa, 2014-aisiais, R.Tillersonas kartu su kitų didžiųjų JAV kompanijų vadovais nusileido spaudimui iš Baltųjų rūmų ir į Rusiją neatvyko. O „Exxon Mobil“ atstovai tikina, kad nenusižengia sankcijų režimui.

„Mes laikomės įstatymų, – pabrėžė kompanijos atstovas Alanas Jeffersas. – Jei įstatymas teigia, kad JAV korporacija negali užsiimti verslu tam tikroje jurisdikcijoje, mes to ir nedarome.“

R.Tillersonas neslepia, kad Vašingtono nuostata dėl suvaržymų Kremliui jam nepatinka.

Sankcijomis, žinia, Rusija baudžiama už mirtiną intervenciją Rytų Ukrainoje ir Krymo aneksiją. Vis dėlto R.Tillersonas neslepia, kad Vašingtono nuostata dėl suvaržymų Kremliui jam nepatinka.

„Bendrąja prasme mes neremiame sankcijų, nes nemanome, kad jos efektyvios – nebent taikomos visapusiškai, o tai padaryti labai sunku. Todėl visada raginame sprendimus priimančius žmones apsvarstyti, kam iš tikrųjų daroma žala“, – dar 2014 metais pareiškė R.Tillersonas.

O kitąmet jis, kalbėdamas apie šiuo metu blokuojamus kompanijos projektus Rusijoje, tiesiai patvirtino, kad „Exxon Mobil“ laukia sankcijų Kremliui panaikinimo.

Pinigų maišas Arktyje

Tik palyginti neseniai į laisvę išėjusio buvusio „Jukos“ vadovo Michailo Chodorkovskio advokatas Robertas Amsterdamas vadina R.Tillersono požiūrį „signalizavimo Kremliui geopolitika“ – esą taip veikia daugelis Rusijoje veikiančių Vakarų naftininkų.

„Akivaizdu, jog „Exxon Mobil“ nevengia elgtis taip, kad būtų pirmieji eilėje dėl naujų išteklių Rusijoje. Remiant Rusiją priartėjama prie pat ribos, kai jau būtų pažeidžiami įstatymai, bet jie dar nepažeidžiami“, – teigė R.Amsterdamas.

Nuo 2014-ųjų JAV yra uždraudusios Rusijai perleisti ir parduoti aukštąsias naftos išgavimo technologijas. Tų metų rugsėjo 12-ąją Amerikos vyriausybė paskelbė, kad „Exxon Mobil“ per dvi savaites turi nutraukti paramą Rusijos valstybinės naftos bendrovės „Rosneft“ vykdomai ofšorinei naftos gavybai.

Tuo metu „Exxon Mobil“ naftininkai jau buvo pradėję 700 mln. dolerių vertės projektą ir gręžė Karos jūroje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karos jūroje „Exxon Mobil“ rado didžiulį naftos telkinį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karos jūroje „Exxon Mobil“ rado didžiulį naftos telkinį

Bet tada rusai amerikiečiams pasakė, kad jei „Exxon Mobil“ nuspręs laikytis JAV įstatymų ir nebaigs rengti gręžinio, pastarąjį perims Rusija – su saugumo tarnybų pagalba.

„Exxon Mobil“ tokį grasinimą perdavė JAV vyriausybei, ir Iždo departamentas netrukus kapituliavo – terminas, iki kurio reikėjo pasitraukti iš Rusijos, buvo pratęstas dar dviem savaitėms. O per jas amerikiečiai surado didžiulį naftos telkinį – net 750 milijonus barelių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Exxon Mobil“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Exxon Mobil“

Triumfuojantis „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas naujai atrastąjį naftos telkinį simboliškai pavadino „Pobeda“. O „Exxon Mobil“ naftininkai, irgi norintys pyrago gabalo, dabar turi laukti, kol (ar) JAV sankcijos Rusijai bus panaikintos. Kas žino – galbūt laukti ilgai neteks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus