Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Radoslawas Sikorskis apie skandalingąjį pokalbį, kur mini Lietuvą: „Aš net tame restorane nesu buvęs“

Buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis tikina, kad niekada nėra buvęs restorane, kuriame neva įrašytas jo ir buvusio bendrovės „PKN Orlen“, valdančios Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą, vadovo Jaceko Krawieco pokalbis. Kalbėdamiesi jiedu nevengė necenzūrinių pasisakymų apie Lietuvą ir atskleidė, kad naftos perdirbimo gamykla Mažeikiuose domėjosi buvęs Rusijos vicepremjeras, o dabar „Rosneft“ vadovas, geras Vladimiro Putino bičiulis Igoris Sečinas.
Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis
Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį TVP (Lenkijos valstybinė televizija) paviešino dar vieną 2014 metais restorane „Sowa ir Przyjacielie“ („Pelėda ir bičiuliai“) įrašytą pokalbį. Jame girdisi, kaip R.Sikorskis ir J.Krawiecas aptarinėja su Lietuva ir Mažeikių gamykla susijusius dalykus. Pokalbio tonas – itin nepagarbus, girdisi keiksmažodžiai.

„Aš noriu paauklėti lietuvius, kad suprastų, jog š***i ant Lenkijos be pasekmių negalima“, – tai tik viena iš R.Sikorskio pasakytų frazių. Visą pokalbio stenogramą lenkų kalba skaitykite čia.

R.Sikorskis irgi sureagavo į šį skandalą. Portalui onet.pl jis teigė, kad plačiau komentuoti šito dalyko neketina. „Tik turiu vilties, kad žurnalistai pagaliau pradės klausinėti, kas tuo įrašų rinkiniu disponuoja ir kodėl prokuratūra nesugeba nustatyti, kas juos padarė“, – pareiškė jis iš karto po įrašo paviešinimo.

Antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ R.Sikorskis patalpino dar vieną komentarą. „Netikšoms iš TVPiS net nesinorėjo patikrinti, kad niekada gyvenime nesu buvęs „Sowa&Przyjaciele“. Partinis nurodymas buvo skubus“, – apeliuodamas į tai, kad televizija valdo partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS), parašė buvęs ministras.

R.Sikorskio reakcija į skandalą

Tačiau Lietuvoje šis pagarsintas pokalbis neliko be atgarsio. Prezidentė Dalia Grybauskaitė, paklausta apie tai, buvo lakoniška: „Visada laikiausi nuostatos, kad dvišalis bendradarbiavimas, nepriklausomai nuo valstybių dydžio, turi būti lygiavertis. Su Lenkija taip pat stengiamės išlaikyti nuoširdžius ir konstruktyvius santykius. To paties tikimės ir iš jų. Iš bet kurios šalies primetami nurodymai ar reikalavimai nusipirkti draugystę – Lietuvai nepriimtini.“

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius interviu Žinių radijui, vertindamas buvusio Lenkijos užsienio reikalų ministro R.Sikorskio pasisakymus, sakė pagal tuometinį bendravimą su kai kuriais lenkų politikais galintis daryti prielaidą, jog privačiame pokalbyje išsakytos mintys „nėra toli nuo tikrovės“.

Pokalbio tarp R.Sikorskio ir J.Krawieco įrašas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi