Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 23

Raketos Lenkijoje kelia abejonių NATO požiūriu – kas galima, o kas ne?

Kai praėjusią savaitę raketa pataikė į Lenkijos kaimą, esantį vos už keleto kilometrų nuo Ukrainos ir žuvo du vietos gyventojai, kilo išgąstis, kad Rusija užpuolė NATO šalį ir tuoj įsiplieks pasaulinis karas – kol nepaaiškėjo, kad toji raketa tikriausiai buvo besiginančių ukrainiečių, Lenkijoje nukritusi atsitiktinai.
„Patriot“ raketos paleidimas
„Patriot“ raketos paleidimas / AFP/Scanpix nuotr.

Tačiau tai, kad situacija išlieka rizikinga, tapo dar aiškiau šią savaitę, kai Lenkija paskelbė sutinkanti su Vokietijos pasiūlymu priimti oro gynybos sistemų „Patriot“ ir kad dislokuos jas „prie sienos“ su Ukraina.

Lenkija, kaip ir Jungtinės Valstijos, nuo pat Rusijos įsiveržimo vasarį tvirtai remia Ukrainą – tiek ginklais, tiek nepajudinama diplomatine parama, tačiau ji nenori stoti į karą su Maskva.

Vis dėlto, nors naujosios Vokietijos raketos nebus visiškai parengtos eksploatacijai dar keletą metų, o iki to laiko karas Ukrainoje jau gali būti pasibaigęs, Lenkijos planai dislokuoti jas netoli konflikto zonos rodo augantį nerimą, kad gali kilti pavojus jos pačios saugumui ir kad šalia kilęs karas gali išplisti atsitiktinai arba kažkam tyčia to siekiant.

JAV pagamintų raketų gaudyklių „Patriot“, kurių dalis turėtų pradėti veikti, bent iš dalies, iki kitų metų rugpjūčio, pastatymas šalia sienos su Ukraina iškelia daugybę sudėtingų klausimų, kurių šaknys yra NATO bandymai padėti Ukrainai tuo pat metu išliekant už konflikto zonos ribų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas