Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Regioninės pajėgos pasitraukė iš svarbaus Tigrėjaus miesto

Etiopijos kariuomenė ketvirtadienį paskelbė, kad regioninės pajėgos pagal taikos susitarimą užbaigti dvejus metus trukusį karą pasitraukė iš svarbaus Tigrėjaus miesto, o su vizitais atvykusios Europos ministrės akcentavo, kad susitaikymo negali būti be teisingumo.
Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna
Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna / „AFP“/„Scanpix“

Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrės Etiopijoje lankėsi kitą dieną po Tigrėjaus sukilėlių pareiškimo, kad jie pradeda atiduoti savo sunkiuosius ginklus – tai svarbus lapkričio 2-osios taikos susitarimo elementas.

Etiopijos kariuomenė ketvirtadienį pranešė, kad Amharos regiono specialiosios pajėgos, kurios kare rėmė vyriausybę, pasitraukė iš strateginę reikšmę turinčio Inda Silasės miesto, įvykdydamos dar vieną svarbią taikos susitarimo sąlygą.

Etiopijos šiaurėje vykęs konfliktas tarp federalinės vyriausybės ir Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF) nusinešė daug gyvybių.

Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna sveikino taikos proceso „gerą pažangą, kurią raginame tęsti“.

„Karo veiksmai liovėsi, pagalba galėjo pasiekti jos negaudavusius regionus... [Sukilėliai] pradėjo grąžinti ginklus“, – sakė ji trumpoje spaudos konferencijoje, surengtoje drauge su kolege iš Vokietijos Annalena Baerbock.

Tačiau ministrės paragino sukurti pereinamojo laikotarpio teisingumo mechanizmą, kad būtų nubausta už konflikto metu padarytus nusikaltimus.

„Mes, vokiečiai ir prancūzai, iš savo patirties žinome, kad susitaikymas neįvyksta per naktį. Tačiau be teisingumo nusikaltimų aukoms perspektyvos susitaikymas ir ilgalaikė taika neįmanomi“, – sakė A.Baerbock.

„Atskaitomybės klausimas mums svarbus, turint galvoje Etiopijos ateitį ir taikos procesą... ir siekiant stiprinti tarptautinę teisę“, – sakė ji po derybų su Etiopijos premjeru Abiy Ahmedu.

Vicepremjeras ir užsienio reikalų ministras Demeke Mekonnenas toje pačioje spaudos konferencijoje sakė, jog Adis Abeba užtikrins, kad nusikaltimai neliktų be atpildo.

Pasak jo, Etiopija paprašė Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuro ir pačios Etiopijos teisių komisijos atsiųsti stebėtojų į karo paveiktus rajonus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius