Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Reuters“: „Hezbollah“ vadas H.Nasrallah buvo įspėtas apie Izraelio sąmokslą jį nužudyti

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei įspėjo „Hezbollah“ lyderį Hassaną Nasrallah bėgti iš Libano likus kelioms dienoms iki jo nužudymo penktadienį. Dabar ajatola ypač susirūpinęs dėl Izraelio infiltracijos į Teherano aukščiausias valdžios institucijas, naujienų agentūrai „Reuters“ teigė trys Irano šaltiniai.
„Hezbollah“ grupuotės vadas Hassanas Nasrallah
„Hezbollah“ grupuotės vadas Hassanas Nasrallah / „Shutterstock“

Išskirtiniame straipsnyje agentūros žurnalistai atkreipė dėmesį į rugsėjo 17 d. įvykdytą precedento neturintį išpuolį, kuomet sprogo „Hezbollah“ grupuotės peidžeriai.

Iš karto po to A.Khamenei paragino „Hezbollah“ vadovą persikelti į Iraną. Tačiau, pasak šaltinių, H.Nasrallah buvo įsitikinęs savo saugumu ir visiškai pasitikėjo savo artimiausiais žmonėmis. Tačiau Teheranas rimtai nerimavo dėl galimų infiltruotųjų į „Hezbollah“ gretas.

Irano lyderis Ali Khamenei / Office of the Iranian Supreme Le / via REUTERS
Irano lyderis Ali Khamenei / Office of the Iranian Supreme Le / via REUTERS

Pasak straipsnio, A.Khamenei po kiek laiko pabandė antrą kartą – praėjusią savaitę per aukšto rango Irano revoliucijos gvardijos vadą, brigados generolą Abbassą Nilforoushaną perdavė „Hezbollah“ lyderiui dar vieną žinią, kurioje prašė jį palikti Libaną.

Teigiama, kad A.Khamenei turėjo žvalgybinės informacijos apie Izraelio infiltraciją į „Hezbollah“ grupuotę ir planus nužudyti H.Nasrallah.

Tačiau H.Nasrallah primygtinai reikalavo likti Libane, nurodė „Reuters“ šaltinis.

Kartu su juo liko ir A.Nilforoushanas, kuris buvo bunkeryje tuo metu, kai į jį penktadienį pataikė Izraelio bombos.

Kitas šaltinis informavo agentūrą, kad pats A.Khamenei nuo šeštadienio liko saugioje vietoje Irane, o po to asmeniškai įsakė antradienį į Izraelį paleisti apie 200 raketų. Pasak oficialių pranešimų, ši ataka buvo kerštas už H.Nasrallah ir A.Nilforoushano mirtis.

Ekspertas: iš esmės Iranas prarado didžiausią investiciją, kurią turėjo per pastaruosius dešimtmečius.

H.Nasrallah nužudymas įvyko po dvi savaites trukusių tikslių Izraelio smūgių, per kuriuos buvo sunaikinti ginklai, pašalinta pusė „Hezbollah“ vadovybės tarybos ir susilpninta aukščiausioji karinė vadovybė.

Pasak „Reuters“, per pokalbius su dešimt šaltinių, su kuriais bendravo žurnalistai, išryškėjo Irano nuogąstavimai dėl ajatolos A.Khamenei saugumo ir pasitikėjimo praradimo tiek „Hezbollah“ viduje, tiek Irano isteblišmente. Jie apibūdino situaciją kaip galinčią apsunkinti veiksmingą Irano antiizraelietiškų nereguliarių ginkluotų grupuočių aljanso „Pasipriešinimo ašis“ veikimą.

Prarado didžiausią investiciją

Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje Irano remiama „Hezbollah“ ilgą laiką buvo grėsmingiausia šio aljanso narė.

Dėl netvarkos „Hezbollah“ taip pat sunku išsirinkti naują lyderį, nes baiminamasi, kad dėl vykstančios infiltracijos įpėdiniui kils pavojus, agentūrai pažymėjo keturi Libano šaltiniai.

„Iš esmės Iranas prarado didžiausią investiciją, kurią turėjo per pastaruosius dešimtmečius“, – įvertino Švedijos gynybos universiteto „Hezbollah" ekspertas Magnusas Ranstorpas.

Wikimedia Commons nuotr./Hassanas Nasrallah ir Irano lyderis Ali Khamenei 2005 m.
Wikimedia Commons nuotr./Hassanas Nasrallah ir Irano lyderis Ali Khamenei 2005 m.

„Tai sukrėtė Iraną iki pamatų. Tai rodo, kaip giliai įsiskverbęs ir Iranas: jie ne tik nužudė H.Nasrallah, bet ir A.Nilforoushaną“, – kalbėjo ekspertas, atkreipdamas dėmesį, kad pastarasis buvo patikimas A.Khamenei karinis patarėjas.

M.Ranstorpo teigimu, „Hezbollah“ prarastas karinis pajėgumas ir vadovavimo kadrai gali pastūmėti Iraną imtis tokių išpuolių prieš Izraelio ambasadas ir darbuotojus užsienyje, kuriuos jis dažniau rengdavo iki savo įgaliotųjų pajėgų iškilimo.

Vykdo areštus

Pažymėtina, kad H.Nasrallah mirtis paskatino Irano valdžios institucijas nuodugniai ištirti galimą Izraelio infiltraciją į Irano valdžios gretas, pradedant galinga Revoliucine gvardija ir baigiant aukšto rango saugumo pareigūnais, atskleidė šaltinis.

Jo teigimu, ypač daug dėmesio skiriama tiems, kurie keliauja į užsienį arba turi giminaičių, gyvenančių už Irano ribų.

„Shutterstock“/„Hezbollah“ kariai
„Shutterstock“/„Hezbollah“ kariai

„Teheranui įtarimų sukėlė kai kurie gvardijos nariai, kurie keliavo į Libaną. Susirūpinimą sukėlė tai, kad vienas iš šių asmenų pradėjo klausinėti apie H.Nasrallah buvimo vietą, ypač teiraudamasis, kiek laiko jis pasiliks konkrečiose vietose“, – rašo „Reuters“.

Pasak pirmojo pareigūno, kalbėjusio su žurnalistais, šis asmuo buvo suimtas kartu su keliais kitais asmenimis po to, kai Irano žvalgybos sluoksniuose kilo nerimas. Įtariamojo šeima persikėlė už Irano ribų, sakė pareigūnas, nenurodydamas nei įtariamojo, nei jo giminaičių tapatybės.

Antrasis pareigūnas paminėjo, kad nužudymas sukėlė nepasitikėjimą tarp Teherano ir „Hezbollah“ grupuotės bei pačioje „Hezbollah“ organizacijoje.

„Pasitikėjimas, kuris viską jungė, dingo“, – pareiškė vienas iš šaltinių.

„Aukščiausiasis lyderis nebepasitiki niekuo“, – pridūrė trečiasis šaltinis, artimas Irano vadovybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas