Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Reuters“: Rusija gali atlikti branduolinį bandymą, kad įbaugintų Vakarus

Šiuo metu Vakaruose vyksta diskusijos dėl draudimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms naudoti sąjungininkų suteiktas ilgojo nuotolio raketas smūgiams į Rusiją sušvelninimo.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „IMAGO“/„Scanpix“

Jei Ukrainos partneriai žengs šį žingsnį, Rusijos vadovas gali sustiprinti savo grasinimus, visų pirma atlikti pirmuosius per kelis dešimtmečius branduolinius bandymus.

Agentūra „Reuters“ kalbėjosi su keliais ekspertais, kad išsiaiškintų, kokių žingsnių gali imtis V.Putinas, kai įtampa pereina į naują pavojingą etapą.

Branduoliniai bandymai

Hamburgo Taikos tyrimų ir saugumo politikos instituto ginklų ekspertas Ulrichas Kuehnas mano, kad V.Putinas, siekdamas įbauginti Vakarus, gali pasiųsti kokį nors branduolinį signalą, pavyzdžiui, atlikti branduolinio ginklo bandymą.

„Tai būtų dramatiškas konflikto eskalavimas. Kyla klausimas, kokias strėles V.Putinui liko šaudyti, jei Vakarai ir toliau nesustos, išskyrus faktinį branduolinio ginklo panaudojimą?“ – pažymi ekspertas.

Rusija nėra išbandžiusi branduolinio ginklo nuo 1990 m., todėl tai reikštų pavojingesnės eros pradžią. Kaip aiškina U.Kuehnas, didėjant NATO paramai Ukrainai, V.Putinas gali pasijusti laikomas silpnu.

„Branduolinis bandymas būtų naujas dalykas. Neatmesčiau to, Rusija per pastaruosius kelis dešimtmečius pažeidė daugybę tarptautinių saugumo susitarimų, kuriuos pasirašė per pastaruosius kelerius metus“, – pridūrė ekspertas.

Gerhardas Mangottas, Insbruko universiteto Austrijoje saugumo ekspertas, taip pat mano, kad Rusijos vadovo „branduolinė“ reakcija yra galima, nors ir mažai tikėtina.

„Rusai galėtų atlikti branduolinį bandymą. Jie atliko visus parengiamuosius veiksmus. Jie galėtų susprogdinti taktinį branduolinį ginklą kur nors šalies rytuose, kad pademonstruotų, ką (jie) turi omenyje sakydami, kad galiausiai griebsimės branduolinio ginklo“, – sako G.Mangottas.

Buvęs Kremliaus patarėjas Sergejus Markovas siūlo, kad Maskva galėtų apkaltinti Londoną tiesiogine ginkluota agresija. Po to būtų uždaryta Didžiosios Britanijos ambasada Rusijoje ir atšaukti rusų diplomatai.

Pasak S. Markovo, tuomet Rusija galėtų smogti britų bepiločiams lėktuvams ir kariniams orlaiviams netoli Rusijos, pavyzdžiui, virš Juodosios jūros, ir galbūt paleisti raketas į naikintuvus F-16 iš „Storm Shadows“ bazių Rumunijoje ir Lenkijoje.

Leidinys priduria, kad V.Putinas ir anksčiau bandė nubrėžti Vakarams raudonąsias linijas, tačiau nesėkmingai. Vis tik leidimas Ukrainai naudoti tolimojo nuotolio raketas smogti Rusijai, gali būti postūmis jam imtis veiksmų.

Smūgiai Ukrainai

Be branduolinio sabotažo ar smūgių britų turtui, labiau tikėtina, kad padaugės atakų prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą.

Ekspertai teigia, kad Kyjivui greičiausiai teks pagrindinis Rusijos karinio atsako į raketų apribojimų sušvelninimą smūgis.

Kita Rusijos galimybė būtų suaktyvinti „hibridinius“ veiksmus, pavyzdžiui, sabotažą Europoje arba kišimąsi į JAV rinkimų kampaniją, pridūrė U.Kuehnas.

G.Mangottas pažymėjo, kad pavojus Vakarams kyla dėl to, kad jie nežino, kur iš tikrųjų yra V.Putino raudonosios linijos.

„Leidimas Ukrainai naudoti vakarietiškus ginklus su vakarietiškais palydoviniais vaizdais (ir) vakarietiškais kariniais patarėjais yra kažkas, kas labai pažeidžia Rusijos gyvybinius interesus. Todėl manau, kad klysta tie (žmonės), kurie sako: „Nieko neatsitiks, tiesiog padarykime tai“, – sakė jis.

Primename, kad Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Keiras Starmeris ir JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį atidėjo sprendimą leisti Ukrainai prieš Rusiją naudoti Vakarų tiekiamas tolimojo nuotolio raketas.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris, JAV prezidentas Joe Bidenas ir NATO vadovas Jensas Stoltenbergas
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris, JAV prezidentas Joe Bidenas ir NATO vadovas Jensas Stoltenbergas

K. Starmeris žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė, kad su J. Bidenu plačiai aptarė strategiją, tačiau, pasak jo, tai nebuvo susitikimas dėl konkrečių pajėgumų.

Prieš susitikimą pareigūnai teigė, kad britų premjeras ragins J. Bideną paremti jo planą siųsti į Ukrainą JK raketas „Storm Shadow“, kad jomis Kyjivas galėtų smogti giliau Rusijoje esantiems taikiniams, sąjungininkams vis labiau nerimaujant dėl padėties mūšio lauke.

Tačiau leiboristų lyderis nurodė, kad dabar jis ir J. Bidenas šį planą aptars Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Niujorke dar kitą savaitę su daugiau asmenų.

JAV vadovas sumenkino Rusijos prezidento Vladimiro Putino perspėjimą, kad leidimas Ukrainai naudoti šiuos ginklus reikštų, jog Vakarai „kariauja“ su Rusija.

„Apie Vladimirą Putiną daug negalvoju“, – žurnalistams sakė J. Bidenas, paklaustas apie šiuos komentarus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas