Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 13 /19:00

„Revolut“ teigia nuo sankcijų pradžios taikanti ES gyvenantiems baltarusiams ir rusams papildomus reikalavimus

Lietuvoje registruotas bankas „Revolut“ yra sugriežtinęs dokumentų reikalavimus klientams iš Baltarusijos ir Rusijos. Jie privalo pateikti pratęstą leidimą gyventi arba darbo vizą, antraip jų bankinės operacijos bus ribojamos. Anksčiau šis bankas atidarinėjo Europoje sąskaitas baltarusiams ir rusams, pateikusiems savo šalies pasą ir vizą.
Baltarusijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje
Baltarusijos nepriklausomybės dienos minėjimas Vilniuje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Rusai ir baltarusiai susirūpino

Lietuvoje registruotas bankas „Revolut“ buvo viena iš nedaugelio galimybių baltarusiams ir rusams atsidaryti sąskaitą turint ilgalaikę D tipo vizą 180 ir daugiau dienų, rašo „Forbes“. Tačiau dabar baltarusiai ir rusai pradėjo susidurti su „Revolut“ sąskaitų apribojimais. Ši tema buvo aptariama įvairių šalių „Telegram“ pokalbiuose.

Lietuvoje gyvenantis baltarusis Baltarusijos nepriklausomam portalui zerkalo.io pasakojo, kad „Revolut“ pareikalavo pateikti mokesčių informaciją.

„Man davė kelis mėnesius, kad atsiųsčiau savo mokesčių mokėtojo kodo duomenis. Bankas rašė, kad pagal Vieningą atskaitomybės standartą „Revolut“ privalo tiesiogiai teikti mokesčių institucijoms informaciją, susijusią su klientų finansinėmis sąskaitomis, – pasakojo baltarusis. – Norėdamas toliau naudotis visomis „Revolut“ paslaugomis, turiu pateikti savo mokesčių mokėtojo kodą, jis naudojamas mokestinei informacijai pateikti. Bankas nurodo, kad šis numeris suteikiamas, jei asmuo laikomas mokesčių rezidentu, moka mokesčius arba gyvena bet kurioje šalyje ilgiau nei 6 mėnesius per metus“.

Pasak „Forbes“, į Prancūziją persikėlęs rusas pasakojo, kad likus kelioms savaitėms iki ilgalaikės vizos galiojimo pabaigos bankas paprašė pateikti dokumentus, leidžiančius gyventi ES. Kliento buvo paprašyta pateikti standartinę leidimo gyventi šalyje kortelę arba 180 dienų galiojančią D vizą. Dėl to buvo apribota sąskaita ir užblokuoti įeinantys pervedimai, tačiau rusas gali išleisti tai, kas liko kortelėje. Apribojimai bus panaikinti, kai jis galės patenkinti banko reikalavimus.

Su tokiomis pačiomis problemomis susidūrė ir Latvijoje gyvenantys Rusijos piliečiai. Likus dviem–trims savaitėms iki termino pabaigos bankas išsiuntė pranešimus, prašydamas patvirtinti savo gyvenamąją vietą Latvijoje pateikiant vizą arba leidimo gyventi kortelę.

Reikalavimus sugriežtino nuo sankcijų pradžios

„Revolut“ atstovas Paddy Crowley „Forbes“ patvirtino, kad tarnyba iš tiesų sugriežtino formalius reikalavimus rusams. P.Crowley sakė, kad dėl ES taikomų apribojimų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams visi Rusijos ir Baltarusijos pasų turėtojai, norintys naudotis „Revolut“ paslaugomis, privalo pateikti pratęstą leidimą gyventi arba darbo vizą, leidžiančią būti ES ilgiau nei 180 dienų.

Paklaustas, ar toks požiūris taikomas ir kitų ES gyvenančių šalių piliečiams, P.Crowley atsakė, kad apribojimai taikomi konkrečiai rusams ir baltarusiams ir galioja visoje banko veiklos teritorijoje.

„Revolut“ 15min patikslino, kad tokią tvarką taiko ne nuo dabar, o nuo praėjusių metų rugpjūčio, nes tai – ES įvestų sankcijų paketo dalis.

„Pagal ES sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, norintiems naudotis „Revolut“ paslaugomis Europoje, reikia pateikti vizos dokumentus, leidžiančius likti ES šalyje ilgiau nei 180 dienų ir patikrinimo metu galiojančius ilgiau nei tris savaites.

„Revolut“ reguliariai peržiūri klientų dokumentus, įskaitant reikalingus pasilikti konkrečioje šalyje dokumentus. Paskyras, kurios pagal reguliavimą reikalingų dokumentų nepateikia, apribojame.

Kaip buvo pranešta paveiktiems klientams tiesiogiai, norint patvirtinti sąskaitą, reikia pateikti šiuos dokumentus: galiojančią ilgalaikę vizą; leidimą gyventi ir šalies, kurioje gyvenama, nacionalinį ID.

Tokias taisykles taikome nuo pat sankcijų įvedimo pradžios pernai rugpjūtį, tai nėra nauja tvarka“, – teigia „Revolut“ atstovė Akvilė Adomaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas