Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimų intriga Latvijoje: ar pavyks atsikratyti prorusiško Rygos mero?

Artėjančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose latviai spręs, ar savo poste dar vienai kadencijai galėtų likti už pernelyg artimus ryšius su Maskva kritikuojamas Rygos meras Nilas Ušakovas. Taip LRT.lt pasakoja LRT RADIJO korespondentas Latvijoje Arūnas Vaikutis.
Nilas Ušakovas
Nilas Ušakovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bene didžiausia šeštadienį Latvijoje vyksiančių savivaldybių rinkimų intriga – ar savame poste išliks Rygos meras N.Ušakovas.

„Kai dabartinis Rygos meras užėmė savo postą, buvo tikimasi, kad jis „nuties tiltą“ tarp latvių ir rusakalbių jos gyventojų. Tačiau meras susilaukia labai daug priekaištų dėl savo prorusiškų pažiūrų, pataikavimo rusakalbiams, jo ir jo partijos tamprių ryšių su Maskva.

Tačiau N.Ušakovu džiaugiamasi dėl to, kaip jis sutvarkė miestą, pagerino transporto sistemą, pasirūpino, kad žiemomis nuolat būtų išvežamas sniegas“, – teigia A.Vaikutis.

Latvijoje nevyksta tiesioginiai merų rinkimai, nugalėjusi partija pati arba sudariusi koaliciją renka savo kandidatą. Tačiau A.Vaikutis pažymi, jog, stebint paskutines gyventojų apklausas, tampa panašu, kad jo partija „Santarvė“ gali net ir nepatekti į daugelį savivaldybių.

Vytauto Didžiojo universiteto Letonikos centro direktorius doc. Dr. Alvydas Butkus sako, kad nors N.Ušakovas nėra atviras Kremliaus rėmėjas, be jo Rygai būtų saugiau.

„Nacionaliniu saugumo požiūriu įtakos turi tai, šalies sostinės meru bus prorusiškas asmuo, ar ne. Nors jis ir nėra atviras Kremliaus rėmėjas, šaliai būtų saugiau, jei jis meru netaptų, nebūtų pataikavimo Kremliui, būtų daugiau orientacijos į Vakarus“, – kalba A.Butkus.

Stipriausia laikyta konkurentė atsitraukia į antrą planą

Pasak A.Vaikučio, buvo kalbama, kad N.Ušakovą šiuose rinkimuose gali pakeisti buvusi Latvijos Kovos su korupcija biuro vadovo pavaduotoja Juta Strike. Tačiau pastarosios apklausos rodo, kad ji net neperžengtų reikalingo 5 proc. balsų barjero.

„Šiuo metu pagrindine N.Ušakovo konkurente laikoma Baiba Broka. Bet kuriuo atveju, nė vienas konkurentas nebūtų toks prorusiškas, kaip N.Ušakovas, tačiau svarstoma, ar jie būtų tokie geri miesto šeimininkai“, – teigia LRT RADIJO bendradarbis Latvijoje.

Anot pašnekovo, pastebima, kad ši rinkimų kampanija yra rami: „Skandalų būta, ypač Jūrmaloje, tačiau tokių didelių, kokių būna per Seimo rinkimus – ne. Socioantropologė Aivita Putnina sako, kad šiųmečiai rinkimai yra ramesni, aistrų yra, tačiau mažiau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas