Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimų Ukrainoje metu politikai balsus pirko bulvėmis ir spektakliais

Sekmadienį vykusiuose Ukrainos savivaldos rinkimuose rinkėjų aktyvumas nesiekė net 50-ties procentų, tačiau lyg to būtų negana, jie buvo aptemdyti kaltinimų dėl sukčiavimo: svarbiame Mariupolio mieste rinkimai buvo net atšaukti. Tačiau Lietuvos parlamentarų ir kitų lietuvių, stebėjusių rinkimus Ukrainoje, nuomonės išsiskiria.
Rinkimai Ukrainoje
Rinkimai Ukrainoje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Rinkimai vyksta solidžiai ir brandžiai“, – skelbė Seimo narys Emanuelis Zingeris ir džiaugėsi, kad tauta ateina pati spręsti savo likimo, nepaisant „smulkių pažeidimų“.

Jis yra paskirtas Europos Tarybos delegacijos, kuri stebi savivaldos rinkimus Ukrainoje, vadovu.

Tačiau Mykolo Romerio universiteto lektorius Arnas Liauksminas, dalyvavęs kitoje Ukrainos rinkimų stebėjimo misijoje, pasidalijo kiek kitokiais įspūdžiais.

Tradiciniai“ pažeidimai Odesoje

„Committee for Open Democracy“, rinkimų stebėjimo institutas, buvo sutelkęs dėmesį į Ukrainos regionus, kuriuose rinkimų pažeidimų tikimybė buvo didžiausia. A.Liauksminas rinkimus stebėjo Odesoje. 

„Pasirinkimas buvo teisingas ir pastebėjome nemažai „tradicinių“ pažeidimų“, – sakė A.Liauksminas.

Kaip vieną iš „tradicinių“ rinkimų taisyklių pažeidimų jis įvardijo balsų pirkimą. Užfiksuoti ir nubausti rinkimų balsus perkančius asmenis yra ypatingai sunku, bet „Commitee for Open Democracy“ atstovams pavyko išsiaiškinti, kaip vyksta balsų pirkimas.

Tokie rinkėjai savo biuletenius paliko „švarius“, o į balsadėžes metė biuletenius, kuriuos jiems iš anksto užpildytus įdavė balsų pirkėjai.

Pasak A.Liauksmino, po balsavimo kai kurie žmonės iš rinkimų centro išeidavo rankose laikydami tuščius biuletenius. Tai – įrodymas, kad jie pardavė savo laisvę rinktis norimą kandidatą savivaldos rinkimuose.

„Tokie rinkėjai savo biuletenius paliko „švarius“, o į balsadėžes metė biuletenius, kuriuos jiems iš anksto užpildytus įdavė balsų pirkėjai, – sakė rinkimus stebėjęs lietuvis. – Jiems tereikėjo grąžinti tuščią biuletenį kaip įrodymą, kad jo nepanaudojo ir nepasirinko kito kandidato nei norėtų balsus pirkęs žmogus.“

Savivaldos rinkimų spektaklis

Rinkimus Odesoje stebėjo ir kita Lietuvos Seimo narė Birutė Vėsaitė. Socialiniame tinkle „Facebook“ ji dalinosi savo įspūdžiais apie rinkimų dalyvių bandymus daryti įtaką rinkėjams ir rinkimų stebėjimo misijose dalyvaujantiems asmenis.

„Į sceną išėjo du jauni Tarybos nariai brangiais kostiumais, prisistatė, palinkėjo kultūringai praleisti vakarą“, – rašė parlamentarė. Pasak jos, šie tarybos nariai užsakė teatrą rinkėjams, o pakvietimai į spektaklį buvo dalinami per namų administratorius: „Ar tai rinkėjų papirkinėjimas? Ir dar koks!“.

Politikė pati dalyvavo šiame spektaklyje, vykusiame Odesos operos ir baleto teatre, bet nepraneša, ar bilietą pirko pati.

Tačiau B.Vėsaitė pažymėjo, kad kiti savivaldos rinkimų Ukrainoje dalyviai rinkėjų palankumą pirko visai be užuolankų: „Kiti elgėsi dar blogiau: dalino maisto paketus arba bulves“, – sakė politikė.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito