Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rodo, kaip blogai gyvena chersoniečiai, bet nutyli, kas sunaikino miesto infrastruktūrą

Socialiniuose tinkluose platinamoje žinutėje sudėtos nuotraukos iš Chersono ir ironiška pastaba – neva štai kaip blogai gyvena miestiečiai, pasitraukus rusų kariams. Lapkričio 11 d., kai prezidentas Volodymyras Zelenskis oficialiai pripažino, kad rusų okupuotas Chersonas sugrąžintas Ukrainai, miesto gyventojai užplūdo gatves švęsdami šią progą.
Išlaisvintas Chersonas ir Antonivkos tiltas
Išlaisvintas Chersonas ir Antonivkos tiltas / Oleksijaus Hodzenkos/Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr.
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamose nuotraukose – Chersono gyventojai, kenčiantys dėl elektros ir vandens tiekimo sutrikimų.

Tačiau Chersono gyventojų nepriteklius nulėmė ne tai, kad miestą atkovojo Ukrainos pajėgos, o tai, kad per rusų okupaciją buvo sunaikinta miesto infrastruktūra, elektros energijos ir vandens tiekimo sistemos, maisto tiekimo linijos. Rusų atakos tęsiasi ir po Chersono išvadavimo, siekiant sunaikinti kuo daugiau infrastruktūros objektų ir taip pakenkti taikiems gyventojams.

Liko be ryšio, vandens ir elektros

Išlaisvinus Chersoną, kaip ir kituose miestuose, iš kurių teko trauktis rusams, į dienos šviesą ėmė lįsti siaubingos istorijos – Rusijos kariuomenė grobė, kankino, kalino tuos, kurie nebuvo patenkinti jų okupacija.

Traukdamiesi iš Chersono, rusai sunaikino ir čia veikusį televizijos bokštą, todėl dabar žmonės negali žiūrėti jokių programų.

VIDEO: Ukraina švenčia „svarbią pergalę“: Chersonas grįžta ukrainiečių kontrolėn

Išvaduotame mieste ilgą laiką nebuvo nei elektros, nei šildymo, nei vandens. Rusija ir toliau niokoja civilinę infrastruktūrą ir stiprina išvaduoto miesto apšaudymus.

Taip pat miestą palikdami rusai sugadino komunalines sistemas. Mieste yra sutrikusi vandentiekio sistema, todėl vietos gyventojai buvo priversti naudotis iš Dniepro upės semiamu vandeniu.

Be to, regiono centre sunaikintos elektros linijos ir transformatoriai, todėl užtruko nemažai laiko, kol buvo atkurtas elektros tiekimas.

Kontroliavo nuo karo pradžios

Chersonas buvo laikinai okupuotas rusų nuo kovo pradžios.

Lapkričio 9 dieną Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad kariuomenė palieka Chersoną ir regiono dešinįjį Dniepro krantą.

Prieš pasitraukdami okupantai susprogdino kelis šio regiono tiltus. Lapkričio 11 dieną Ukrainos ginkluotosios pajėgos įžengė į Chersoną ir tos pačios dienos vakare Ukrainos prezidentas paskelbė apie miesto išlaisvinimą.

Lapkričio 14 d. V. Zelenskis apsilankė išvaduotame Chersone, kur buvo oficialiai iškelta Ukrainos vėliava.

Šventė deokupaciją

Ukrainos gynėjus vietiniai miesto gyventojai pasitiko džiugiais šūkiais ir iškeltomis Ukrainos vėliavomis.

Lapkričio 13 dieną pagrindinėje deokupuoto miesto aikštėje susirinko minios džiūgaujančių vietos gyventojų.

Tuo metu Rusijos Federacijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas sako, kad Rusija ir toliau Chersoną laiko savo teritorija.

Chersono sritis buvo viena iš keturių Ukrainos teritorijų, kurias Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė aneksavęs per rugsėjo pabaigoje Kremliuje surengtą iškilmingą ceremoniją. Jis tuomet žadėjo panaudoti visas įmanomas priemones apginti ją nuo Kyjivo.

Visgi, praėjus vos kelioms savaitėms, padėtis iš esmės pasikeitė ir Rusijos gynybos ministerija paskelbė iš Chersono srities, įskaitant Chersono miestą, atitraukusi per 30 tūkst. karių.

Po aštuonių mėnesių okupacijos Chersono mieste atnaujintos ukrainiečių televizijos transliacijos, o srities elektros energijos tiekėja pranešė atkurianti energijos tiekimą.

Chersone ir regione jau dirba srities, rajono ir miesto karinių administracijų vadovai, taip pat vietinės policijos ir Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas