Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Roma prieštarauja, kad naujuoju Izraelio ambasadoriumi būtų paskirtas nausėdijos meras

Italija prieštarauja Izraelio ketinimui ambasadoriumi Romoje paskirti vienos iš pagrindinių okupuoto Vakarų Kranto nausėdijos merą, ketvirtadienį pranešė diplomatinis šaltinis.
Marco Di Gianvito / ZUMAPRESS.com
Marco Di Gianvito / ZUMAPRESS.com

Liepą Izraelio užsienio reikalų ministerija pasiūlė Malės Adumino nausėdijos mero Benny Kashrielio (Benio Kašrielio) kandidatūrą į karjeros diplomato Alono Baro, kuris 2024 metų vasarą išeis į pensiją, vietą.  

Italijos dešiniojo sparno koalicinė vyriausybė, kuriai vadovauja Giorgia Meloni (Džordža Meloni), remia Izraelį, įsitraukusį į karą su „Hamas“ Gazos Ruože, pradėtą po precedento neturinčio spalio 7-osios išpuolio prieš žydų valstybę.

Tačiau Roma taip pat mano, kad nuo 1967 metų Izraelio okupuotose palestiniečių teritorijose įkurtos nausėdijos, kurias Jungtinės Tautos laiko neteisėtomis, yra kliūtis taikai.

72-iejų B. Kashrielis nuo 1992 metų yra beveik 40 tūkst. gyventojų turinčios nausėdijos meras ir vadovauja ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) dešiniojo sparno partijos „Likud“ vietos skyriui.

1999–2001 metais jis taip pat vadovavo Ješos (YESHA) tarybai – organizacijai, atstovaujančiai nausėdijoms palestiniečių teritorijose.

Skelbdamas jo pavardę Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas (Eli Koenas) sakė, kad B. Kashrielio patirtis „saugumo ir regioninio stabilumo“, taip pat ekonomikos ir energetikos klausimais bus privalumas.

Izraelis dar nepateikė oficialaus prašymo Romai dėl akreditacijos.

Tačiau diplomatinis šaltinis, patvirtindamas spaudos pranešimus, naujienų agentūrai AFP sakė, kad Italijos pareigūnai išsiuntė keletą pranešimų, kuriuose nurodė, kad, jų nuomone, šis paskyrimas yra netinkamas.

Izraelio užsienio reikalų ministerija, su kuria susisiekė AFP, atsisakė pakomentuoti šią situaciją.

Roma pasisako už dviejų valstybių principą sprendžiant Izraelio ir palestiniečių problemą – šią poziciją po spalio 7-osios išpuolių pakartojo Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani (Antonijus Tajanis).

Šis sprendimas „turi atitikti tarptautinės teisės ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų nustatytus parametrus“, teigė A. Tajani.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Italija taip pat ėmėsi didelių diplomatinių pastangų arabų šalyse, kad diversifikuotų energijos ir žaliavų tiekimą.

Roma ne kartą ragino savo sąjungininką Izraelį „padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų išsaugotos civilių gyvybės“ Gazos Ruože.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas