Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ruandos prezidentas: E.Macrono kalba „vertingesnė už atsiprašymą“

Ruandos prezidentas Paulas Kagame ketvirtadienį gyrė prancūzų prezidento Emmanuelio Macrono kalbą, kuria buvo pripažinti Prancūzijos vaidmuo ir atsakomybė dėl 1994 metų genocido.
Emmanuelis Macronas ir Paulas Kagame
Emmanuelis Macronas ir Paulas Kagame / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jo žodžiai buvo vertingesni už atsiprašymą. Jie buvo tiesa“, – sakė jis bendroje spaudos konferencijoje po jųdviejų susitikimo Kigalyje.

E. Macronas sakė pripažįstantis Prancūzijos vaidmenį, apimantį paramą buvusiam, genocidą vykdžiusiam Ruandos režimui ir perspėjimų dėl gresiančių žudynių ignoravimą.

Dauguma 1994-ųjų genocido aukų buvo tutsiai ir nuo hutų ekstremistų juos apsaugoti bandę nuosaikieji hutai. Per genocidą buvo išžudyta daugiau nei 800 tūkst. tutsių ir kitų žmonių.

Labai lauktoje E. Macrono kalboje oficialaus atsiprašymo nebuvo, bet jis vis tiek nuėjo toliau nei jo pirmtakai ir pasakė, kad tik išgyvenusieji tą siaubą „galbūt gali atleisti, duoti mums atleidimo dovaną“.

E. Macronas ketvirtadienį atvyko į Ruandą Paryžiui siekiant pataisyti santykius su šia centrinės Afrikos valstybe praėjus 27 metams po genocido.

P. Kagame sakė, kad santykiai ateityje stiprės.

„Prancūzija ir Ruanda palaikys daug geresnius santykius savo žmonių naudai, ekonominiu, politiniu ir kultūriniu atžvilgiais“, – sakė jis.

„Tačiau santykiai tarp abiejų mūsų šalių niekada nebus visiškai įprasti. Dėl sudėtingos ir baisios mūsų bendros istorijos kyla ypatingas artumas, gerai tai ar blogai, – kalbėjo P. Kagame. – Nusprendėme, kad bus gerai. Norime užmegzti stiprius ir tvarius santykius, grindžiamus ir Ruandai, ir Prancūzijai svarbiais prioritetais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas