Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 08 27 /14:55

Rugsėjo 7-ąją rengiamas naujas Irano, Rusijos ir Turkijos susitikimas dėl Sirijos

Irano, Rusijos ir Turkijos prezidentai rugsėjo 7 dieną Irane surengs savo trečią trišalį viršūnių susitikimą dėl to, kaip užbaigti konfliktą Sirijoje, pirmadienį pranešė Turkijos valstybinė televizija.
Naikinamas paveldas Sirijoje
Naikinamas paveldas Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas nuvyks į Iraną susitikti su Rusijos ir Irano prezidentais Vladimiru Putinu ir Hassanu Rouhani, pranešė valstybinė televizija „TRT Haber“.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Privati televizija NTV pridūrė, kad viršūnių susitikimas bus surengtas Irano šiaurėje esančiame Tebrizo mieste.

Turkijos prezidentūros pareigūnas, su kuriuo susisiekė naujienų agentūra AFP, kol kas negalėjo patvirtinti šių pranešimų. Tačiau prezidentūra yra pakvietusi turkų žurnalistų nušviesti R.T.Erdogano kelionės į Iraną rugsėjo 7 dieną.

R.T.Erdoganas anksčiau užsiminė, kad planuoja rugsėjo 7-ąją Stambule surengti susitikimą su V.Putinu, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos kanclere Angela Merkel dėl Sirijos.

Tačiau pastarųjų savaičių spaudos pranešimai rodė, kad toks viršūnių susitikimas vis mažiau tikėtinas ir kad vietoje jo turėtų įvykti naujas trišalis Irano, Rusijos ir Turkijos viršūnių susitikimas.

Šie trys lyderiai anksčiau buvo susitikę Rusijos Sočio kurorte ir Turkijos sostinėje Ankaroje.

Svarbus viršūnių susitikimo darbotvarkės klausimas turėtų būti sukilėlių kontroliuojama Idlibo provincija Sirijos šiaurės vakaruose, kurią karinių pergalių pasiekęs B.al Assadas taip pat nori atkovoti.

Ankara, Maskva ir Teheranas remia taikos derybas, vykstančias Kazachstano sostinėje Astanoje, ir tvirtina, kad jomis siekiama pastiprinti Ženevoje Jungtinių Tautų vykdomą taikos procesą, o ne jam pakenkti.

Iranas ir Rusija yra pagrindiniai Sirijos prezidento Bašaro al Assado sąjungininkai. Iraniečių ir rusų karines intervencijas Sirijoje daug kas laiko veiksniu, keičiančiu jau septynerius metus trunkančio pilietinio karo kursą režimo naudai.

Turkija remia sukilėlius, siekiančius nušalinti B.al Assadą, bet nuo 2016 metų pabaigos Sirijos taikos klausimu vis glaudžiau dirba su Iranu ir Rusija.

Svarbus viršūnių susitikimo darbotvarkės klausimas turėtų būti sukilėlių kontroliuojama Idlibo provincija Sirijos šiaurės vakaruose, kurią karinių pergalių pasiekęs B.al Assadas taip pat nori atkovoti.

Tačiau Turkija yra sakiusi, kad karinė operacija dėl Idlibo gali išprovokuoti „humanitarinę katastrofą“, ir perspėja, kad šiame regione dabar glaudžiasi 3,5 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas