Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06 20 /17:48

Rumunija teigia siųsianti Ukrainai oro gynybos sistemą „Patriot“

NATO narė Rumunija ketvirtadienį paskelbė, kad nusiųs Ukrainai raketų sistemą „Patriot“, siekdama padėti šiai šaliai kovoti su Rusijos invazija.
Bundeswehr diena 2024-aisiais Holzdorf-Schönewalde. / Frank Hammerschmidt / dpa/picture-alliance
Bundeswehr diena 2024-aisiais Holzdorf-Schönewalde. / Frank Hammerschmidt / dpa/picture-alliance

„Atsižvelgdami į smarkiai pablogėjusią saugumo padėtį Ukrainoje [...] Tarybos nariai nusprendė padovanoti Ukrainai „Patriot“ sistemą, glaudžiai koordinuodami veiksmus su sąjungininkais“, – sakoma Aukščiausiosios nacionalinės gynybos tarybos pareiškime.

Jame priduriama, jog sistema perduodama „su sąlyga, kad mūsų šalis tęs derybas su sąjungininkėmis, ypač su JAV, siekdama įsigyti panašią ar lygiavertę sistemą“ savo oro erdvei apsaugoti.

Rumunijai, kuri ribojasi su Ukraina, taip pat reikia „laikino sprendimo, kaip kompensuoti staiga padidėjusį pažeidžiamumą“. 

Nors Kyjivas prašo daugiau raketų sistemų  „Patriot“, NATO šalys nenori jų siųsti, baimindamosi, kad taip gali susilpninti savo oro erdvės gynybą.  

Neseniai Vokietija paskelbė, kad nusiųs Ukrainai trečią sistemą „Patriot“. Remiantis JAV žiniasklaidos pranešimais, Jungtinės Valstijos taip pat atsiųs Ukrainai dar vieną tokią priešlėktuvinės gynybos sistemą.

Rumunija pasirašė 4 mlrd. dolerių (3,73 mlrd. eurų) vertės sutartį su JAV dėl septynių sistemų  „Patriot“ pirkimo. Tai didžiausias Rumunijos karinis įsigijimas.

Dvi iš keturių iki šiol gautų sistemų veikia visu pajėgumu.

Rumunija teikia karinę pagalbą Kyjivui, kariaujančiam su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, tačiau saugumo sumetimais atsisako atskleisti paramos mastą.

Ji taip pat pažadėjo 2023 metų lapkritį atidarytame regioniniame centre mokyti Ukrainos pilotus skraidyti naikintuvais F-16, nors kol kas neaišku, kada šie mokymai vyks. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas