Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumunijos policija teisinasi dėl jėgos panaudojimo per protesto akciją

Rumunijos policija šeštadienį pareiškė pagrįstai panaudojusi jėgą per protestą prieš vyriausybę, virtusį smurto protrūkiu, po kurio medikų pagalbos prireikė 455 žmonėms, įskaitant daugiau kaip 30 riaušių policijos pareigūnų.
Protestuotojas Rumunijoje
Protestuotojas Rumunijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Protestas Rumunija

Rumunijos riaušių policijos atstovas spaudai Marius Militaru pareiškė, kad penktadienio vakarą į ligoninę pateko 70 žmonių, įskaitant 11 riaušių policijos pareigūnų, o policija ketina pareikšti kaltinimus aštuoniems žmonėms.

Apie pavojų gyvybei keliančius sužalojimus kol kas nebuvo pranešta, tačiau M.Militaru pareiškė, kad viena jo kolegė buvo „žiauriai sumušta“. Įtariama, kad jai lūžo stuburas.

Pasak atstovo, Bukarešto prefektūra – sostinei vadovaujanti valdžios institucija – penktadienio vakare pareigūnams liepė atlaisvinti Pergalės aikštę, kurioje priešais vyriausybės būstinę jau kelias valandas protestavo vyriausybės atsistatydinimo reikalavę dešimtys tūkstančių rumunų emigrantų ir vietos gyventojų.

Kitas policijos atstovas spaudai Georgianas Enache pareiškė, kad „teisėtas valstybės smurtas“ buvo pagrįstas, nes protestuotojai kelis kartus buvo įspėti palikti aikštę.

Siekdama išvaikyti protestuotojus, riaušių policija į juos paleido ašarines dujas ir panaudojo vandens patrankas. Kai kurie asmenys į riaušių policijos pareigūnus ėmė svaidyti akmenis, butelius ir dūmų užtaisus. Kalbama, kad į daugiausia taikiai nusiteikusių protestuotojų minią įsimaišė futbolo chuliganai ir tyčia ėmėsi smurto veiksmų.

Kai kurie žmonės patyrė galvos ir kitų traumų, o kiti nukentėjo dėl ašarinių dujų poveikio, pareiškė policija.

Kairiųjų vyriausybę kritikuojantis prezidentas Klausas Iohannisas penktadienio vakare pasmerkė „žiaurų riaušių policijos įsikišimą“.

Vyriausybė kol kas nepaskelbė jokių komentarų.

Tuo tarpu trys žurnalistai pranešė taip pat patyrę policijos smurtą.

Austrijos valstybinis transliuotojas ORF šeštadienį pranešė, kad jo operatoriui, filmavusiam protesto akciją, buvo suduota smūgių policininkų lazdomis, o su juo buvusi reporterė buvo pastumta ir atsitrenkė į sieną.

O žurnalistas, filmavęs mitingą Rumunijos naujienų svetainei „Hotnews“, papasakojo, kad riaušių policijos pareigūnai jam smogė ir jį stumdė.

Kitą protesto akciją planuojama surengti šeštadienio vakare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito