Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai ir toliau ieško ukrainiečių pėdsako visą šalį sukrėtusio teroro akto istorijoje

Rusijos informacinėje erdvėje ir prokremliškuose informacijos šaltiniuose pastaruoju metu itin aktyviai bandoma stumti versija, neva visą pasaulį sukrėtusį teroro aktą Pamaskvėje organizavo ukrainiečiai. Vienas tokių „įrodymų“ – kompiuteriu generuotas padirbinys (angl. deepfake), kuriame tuometinis Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas neva džiaugiasi išpuoliu Rusijoje.
Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“
Išpuolis Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“ / Imago / Scanpix nuotr.

Dar nespėjus iš po „Crocus City Hall“ griuvėsių ištraukti visų nukentėjusių kūnų, Rusijos propagandininkai ėmė aktyviai dalytis buvusio Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus neva ištartais žodžiais.

Interneto erdvėje ėmė plisti kompiuteriu generuotas vaizdo įrašas, kuriame O.Danilovas neva „išsidavė“, kad teroro aktą organizavo Ukraina.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Oleksijus Danilovas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Oleksijus Danilovas

„Ar šiandien Maskvoje linksma? Manau, kad labai smagu. Norėčiau tikėti, kad mes juos taip linksminsime dažniau. Juk jie yra „broliški“ žmonės, ir giminaičiai, turėtume dažniau juos džiuginti ir dažniau lankyti. Taigi mes lankysime“, – tariamai pareiškė O.Danilovas.

Apie tai, kad įrašas yra klastotė, informavo Ukrainos kovos su dezinformacija centras.

„Rusijos propagandistai iš televizijos kanalo NTV paskelbė vaizdo įrašą su Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriumi Oleksijumi Danilovu, kuriame bandoma įtikinti, kad Ukraina „dalyvavo kovo 22 d. teroristiniame išpuolyje“.

Šiai klastotei sukurti jie panaudojo kovo 16 d. vykusio telemaratono filmuotą medžiagą. Jie taip pat pakeitė svečią, Ukrainos gynybos žvalgybos vadovą Kyrylo Budanovą, suklastotu Oleksijaus Danilovo vaizdo įrašu“, – įspėjo kovotojai su melagienomis.

Jie taip pat įvertino, kad klastotė buvo atlikta „prastai ir nekokybiškai“, tačiau tai nesutrukdė propagandininkams išplatinti melagienų laviną.

Nepaisant to, kad jau visai netrukus vaizdo įrašas buvo pripažintas klastote pačių rusų, socialiniuose tinkluose ir interneto erdvėje vis dar plinta publikacijos, kuriose, remiantis padirbtu įrašu, tvirtinama, neva „ukrainiečiai pripažino organizavę teroro aktą“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Crocus City Hall“ salė po gaisro Maskvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Crocus City Hall“ salė po gaisro Maskvoje

Bando kaltinti ukrainiečius

Atsakomybę už daugiau nei 130 gyvybių pasiglemžusią ataką „Crocus City Hall“ prisiėmė „Islamo valstybė“ (ISIS), o tiksliau – jos padalinys „Isis-Khorasan“ arba „Isis-K“, nepaisant to, aukščiausi Rusijos pareigūnai ir propagandininkai toliau bando versti kaltę ukrainiečiams.

„Islamo valstybės“ (IS) džihadistai nuo penktadienio kelis kartus pareiškė, kad jie yra atsakingi už šį išpuolį, o su IS susiję žiniasklaidos kanalai paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuoti šauliai išpuolio vietoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pirmą kartą pripažino, kad praėjusios savaitės išpuolį vienoje koncertų salėje Pamaskvėje įvykdė „radikalūs islamistai“, tačiau užsiminė, kad su tuo kažkaip susijusi Ukraina.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Žinome, kad šis nusikaltimas įvykdytas radikalių islamistų, su kurių ideologija pats islamo pasaulis kovoja jau šimtmečius“, – sakė V.Putinas per televiziją transliuotame susitikime su vyriausybės pareigūnais.

„Šis žiaurus nusikaltimas gali būti tik grandis visoje eilėje bandymų, kurių imasi tie, kas nuo 2014 metų neonacistinio Kyjivo režimo rankomis kariauja su mūsų šalimi“, – pareiškė jis, turėdamas omenyje Ukrainą.

„Žinoma, būtina atsakyti į klausimą, kodėl įvykdę šį nusikaltimą teroristai bandė vykti į Ukrainą? Kas jų ten laukė?“ – paklausė V.Putinas.

15min verdiktas: melas. O.Danilovo įrašas tėra kompiuteriu generuotas padirbinys.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?