Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai kaltina Ukrainą ir JK surengus dronų ataką prieš laivyną Sevastopolyje

Rusijos kariuomenė šeštadienį apkaltino Jungtinę Karalystę padėjus Ukrainai planuoti dronų ataką prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuoto Krymo Sevastopolio uoste ir pareiškė, kad vienas iš jos laivų patyrė „nedidelę“ žalą.
Rusijos karinis laivas Sevastopolyje
Rusijos karinis laivas Sevastopolyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šį teroro aktą rengė ir Ukrainos 73-iojo specialiojo jūrų operacijų centro karinį personalą mokė Britanijos specialistai, įsikūrę Ukrainos Mykolajivo srities Očakivo mieste“, – teigiama Rusijos gynybos ministerijos pareiškime.

Visgi nėra aišku, kas iš tikrųjų nutiko. Socialiniuose tinkluose pasirodė filmuotos medžiagos, kurioje matyti toje teritorijoje kylantys juodi dūmai.

Anot Rusijos, nukentėjo jos laivai, dalyvavę tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms sudarytame susitarime dėl ukrainietiškų grūdų eksporto.

„Reikėtų pabrėžti, kad Juodosios jūros laivyno laivai, kuriuos užpuolė teroristai, dalyvauja užtikrinant „grūdų koridoriaus“ saugumą pagal tarptautinę iniciatyvą eksportuoti žemės ūkio produktus iš Ukrainos uostų“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pareiškime.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

Ukraina viešai šeštadienio incidento nekomentuoja, bet prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas, regis, užsiminė apie jį socialiniame tinkle „Twitter“.

„Nepanikuokite. Tiesiog išjunkite kameras ne tik Sevastopolyje, bet ir visur okupuotoje teritorijoje. Po „neigiamo puolimo“ iki 1991 metais nustatytų sienų pasakykite savo z-pulkui, kad „laimėjote“ karą. O „Juodosios jūros laivynas“ paprasčiausiai išplaukė“, – parašė jis tviteryje anglų ir rusų kalbomis.

Ukrainos naujienų agentūra „Unian“ anksčiau skelbė, kad Rusijos okupuotame Kryme įsikūrusiame Sevastopolyje ankstų šeštadienį buvo girdėti sprogimai.

2014 metais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Tarptautinė bendruomenė Krymo aneksijos nepripažįsta ir tebelaiko šį pusiasalį Ukrainos teritorija.

Šių metų vasarį invaziją pradėjusios Maskvos pajėgos puolė Ukrainą iš kelių krypčių, įskaitant Krymą.

Anksčiau šią savaitę Rusijos primestas Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvožajevas sakė, kad dronas atakavo šiluminę elektrinę netoli Sevastopolio.

Liepą bepilotis orlaivis taip pat atakavo uoste dislokuotą Rusijos Juodosios jūros laivyną. Maskva apkaltino dėl to Ukrainą, bet pastaroji tai neigia ir vadina rusų pranešimą provokacija.

Ukrainos pajėgos šiuo metu vykdo kontrpuolimą, siekdamos susigrąžinti žemes Rusijos okupuotuose šalies pietuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas