Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija rengiasi naujai provokacijai Moldovoje? Žeria nebūtus kaltinimus Ukrainai

Įtampa Moldovoje auga: šalies prezidentei Maiai Sandu apkaltinus Rusiją ketinant įvykdyti valstybės perversmą, Rusija keršija Ukrainai, kurios žvalgybos tarnybos ir pasidalino informacija apie tokius Maskvos planus su Moldovos vyriausybe.
Prorusiškas protestas Kišiniove, Moldovoje
Prorusiškas protestas Kišiniove, Moldovoje / „AP“/„Scanpix“

Ketvirtadienį Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad Ukraina artimiausiu metu planuoja įvykdyti provokaciją prieš Uždniestrę, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Tass“.

Ministerijos teigimu, provokaciją įvykdys Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai, dalyvaujant Rusijoje uždraustai, teroristine organizacija pripažintai, nacionalistinei grupuotei „Azov“.

„Remiantis turima informacija, Kyjivo režimas artimiausiu metu rengia ginkluotą provokaciją prieš Uždniestrės Moldovos Respubliką, kurią vykdys Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai, taip pat dalyvaujant nacionalistinei „Azov“ formacijai“, – teigiama pranešime.

Ministerijos atstovai patikslino, kad įsiveržimas bus rengiamas kaip pretekstas tariamam Rusijos karių puolimui iš Uždniestrės teritorijos.

„Šiuo tikslu inscenizuotoje invazijoje dalyvaujantys Ukrainos diversantai bus persirengę Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų karių uniformomis“, – pranešimą cituoja Rusijos valstybinė naujienų agentūra.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uždniestrė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uždniestrė

Maskva pareiškė, jog Gynybos ministerija atidžiai stebi padėtį Ukrainos pasienyje su Uždniestre ir yra pasirengusi reaguoti į bet kokius padėties pokyčius.

Atšaukė dokumentą

Anksčiau buvo pranešta, kad Rusijos prezidentas atšaukė 11 metų senumo dekretą, kuriame buvo numatyta, kad Rusija ir toliau aktyviai sieks išspręsti Uždniestrės konfliktą gerbdama Moldovos suverenitetą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atšaukė 2012 m. dekretą dėl Rusijos užsienio politikos kurso, kuriame buvo numatyta, kad Rusija suartės su ES ir JAV ir gerbs visų šalių suverenumą bei teritorinį vientisumą.

Vasario 21 d. V. Putinas pasirašė dekretą, kuriuo pripažino negaliojančiu savo 2012 m. dekretą "Dėl Rusijos Federacijos užsienio politikos įgyvendinimo priemonių".

Visų pirma 11 metų senumo dekrete buvo numatyta, kad Rusija ir toliau aktyviai sieks išspręsti Uždniestrės konfliktą remdamasi pagarba Moldovos suverenitetui, teritoriniam vientisumui ir neutraliam statusui.

Moldova atmetė Rusijos pareiškimą

Po anksti ryte paskelbto ministerijos pranešimo Moldovos vyriausybė ėmėsi raminti visuomenę ir oficialiame susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanale ragino laikytis ramybės.

„Nepatvirtiname šį rytą Rusijos gynybos ministerijos viešai paskelbtos informacijos. Raginame laikytis ramybės ir raginame visuomenę sekti oficialius ir patikimus Moldovos Respublikos šaltinius. Mūsų institucijos bendradarbiauja su užsienio partneriais ir, kilus bet kokiam pavojui šaliai, nedelsdamos informuoja visuomenę“, – teigė Moldovos vyriausybės atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas