Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai siūlė 3 mln. eurų Italijos kraštutinių dešiniųjų kampanijai EP rinkimuose

Rusija siūlė 3 mln. eurų finansavimą Italijos kraštutinių dešiniųjų partijai „Šiaurės Lyga“. Šios lėšos turėjo būti skirtos finansuoti rinkimų kampaniją gegužę vyksiančiuose rinkimuose į Europos Parlamentą, atskleidė Italijos tyrimų žurnalistai. Tiesa, neaišku, kad toks sandoris buvo sudarytas.
Matteo Salvini
Matteo Salvini / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šį pasiūlymą aptarė su Kremliumi siejamas rusų verslininkas Ilja Jakuninas ir aukšto rango „Šiaurės Lygos“ narys Gianluca Savoini. Jie susitiko 2018-ųjų spalio 18 d. „Metropol“ viešbutyje Maskvoje.

Buvo siūloma, kad valstybinė rusų naftos kompanija „Rosneft“ Italijos energetikos firmai „Eni“ per tarpininką, pavyzdžiui, kokį nors Europos banką ar Rusijos kompaniją, parduos dyzelio su nuolaida.

Vienas iš apie pasiūlymą išsiaiškinusių žurnalistų Stefano Vergine „EUobserver“ teigė, kad susitikimo metu detalės, kaip nešvarūs pinigai bus pervesti „Šiaurės Lygai“, nebuvo aptartos.

Pranešama, kad G.Savoini lydėjęs italų advokatas I.Jakuninui sakė, esą „mūsų politinių vyrukų sudarytas planas yra paprastas“.

Italų advokatas: „Atsižvelgiant į 4 proc. nuolaidą, jie („Rosneft“) moka 250 tūkst. eurų per mėnesį, visus metus (iš viso 3 mln. eurų). Taip gali būti paremta (rinkimų į EP) kampanija.“

„Atsižvelgiant į 4 proc. nuolaidą, jie („Rosneft“) moka 250 tūkst. eurų per mėnesį, visus metus (iš viso 3 mln. eurų). Taip gali būti paremta (rinkimų į EP) kampanija“, – galimai kalbėjo G.Savoini advokatas.

„Norime finansuoti rinkimų kampaniją, tai naudinga abiems pusėms“, – sakė advokatas, kurio pavardės S.Vergine neatskleidė.

Italų žurnalistai pabrėžė neturintys įrodymų, kad toks susitarimas buvo įgyvendintas. Vis dėlto, jie tikino turintys tvirtų įrodymų, kad derybos vyko.

„Buvome „Metropol“ viešbutyje spalio 18 dieną, gavome visus įrodymus, paremiančius tai, ką rašome“, – S.Vergine sakė „EUobserver“.

Ši informacija sekmadienį buvo publikuota italų žurnale „L'Espresso“.

„Šiaurės Lyga“ neigė pasirodžiusią informaciją ir grasino paduoti „L'Espresso“ į teismą.

„Straipsnis paremtas absurdiškomis ir pagrindo neturinčiomis prielaidomis“, – sakė „Šiaurės Lygos“ atstovas spaudai.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Šiaurės lygos“ mitingas Romoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Šiaurės lygos“ mitingas Romoje

„Rosneft“ taip pat neigė informaciją ir grasino teismais.

„Kas tai sako? Kokie šaltiniai? Kuo jie remiasi? Paklauskime laikraščio, kuo tai paremta“, – penktadienį, pasigirdus pirmosioms žinioms apie rusų pasiūlymą, kalbėjo Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

M.Salvini – V.Putino marionetė?

Prognozuojama, kad „Šiaurės Lyga“ gegužę vyksiančiuose rinkimuose į EP pasirodys itin sėkmingai: partijai priklausančių europarlamentarų skaičius turėtų padidėti nuo šešių iki beveik 30-ies.

Tačiau partijai reikia pinigų, kadangi pernai Italijos Aukščiausiasis Teismas įšaldė dalį jos lėšų dėl korupcijos skandalo.

Vienas iš „Šiaurės Lygos“ lyderių M.Salvini – ištikimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino fanas, viešumoje vilkintis Kremliaus vadovą palaikančius marškinėlius.

Pasak italų žurnalistų, pernai spalį M.Salvini vyko į Maskvą, kur, dieną prieš galimas derybas „Metropol“ viešbutyje, slapta susitiko su Rusijos premjeru Dmitrijumi Kozaku.

Buvusiam M.Salvini atstovui spaudai G.Savoini ir kitam aukšto rango „Šiaurės Lygos“ nariui Claudio d'Amico priklauso konsultacijų ir inžinerijos firma Maskvoje „Orion“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Pasak italų žurnalisto S.Vergine, susitikimo „Metropol“ viešbutyje metu nebuvo aptartas atlygis už rusų finansavimą.

M.Salvini praeityje kritikavo ES sankcijas Rusijai, vis dėlto, jis nepasinaudojo Italijos veto teise Europos Vadovų Taryboje tam, kad blokuotų jų atnaujinimą.

Venesuelos krizės metu M.Salvini ir Kremliaus retorika taip pat išsiskyrė – Italijos vicepremjeras paragino Maskvos remiamą prezidentą Nicolasą Maduro atsistatydinti.

„Jis (Salvini) nėra visiška Putino marionetė. Jis net neprisilietė prie Rusijai skirtų sankcijų“, – teigė vienas Europos Sąjungos diplomatas

„Nesame tikri, kas jį sieja su Rusija... Galbūt tai tėra tradicinis susižavėjimas Rusija, giliai įsišaknijęs tam tikrose ES šalyse“, – pridūrė jis.

Vis dėlto, italų žurnalistas S.Vergine pabrėžia, kad Rusija – „viena galingiausių pasaulio šalių“, todėl esą akivaizdu, kad „duodama pinigų ji tikisi kažko atgal“. „Todėl politinės partijos neturėtų to daryti“, – „EUobserver“ tikino S.Vergine.

„Naujoji Europa turi būti arti Rusijos“, – G.Savoini galimai kalbėjo „Metropol“ viešbutyje.

„Mes norime pakeisti Europą kartu su savo sąjungininkais, pavyzdžiui, Heinzu-Christianu Strache'u Austrijoje, (partija) „Alternatyva Vokietijai“ Vokietijoje, (Marine) Le Pen Prancūzijoje, (Viktoru) Orbanu Vengrijoje, partija „Sverigedemokraterna“ Švedijoje“, – esą susitikime kalbėjo G.Savoini, omenyje turėdamas kitus kraštutinių dešiniųjų ir prorusiškus ES narių politikus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Salvini ir Marine Le Pen
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Matteo Salvini ir Marine Le Pen

Savo ruožtu Italijos opozicinės partijos paragino M.Salvini pasiaiškinti.

„Rusija finansuoja „Šiaurės Lygą“? Vyriausybė turi nedelsdama paaiškinti nerimą keliantį „L'Espresso“ tyrimą“, – tikino kairiųjų Demokratų partija.

„Jei ši informacija pasitvirtins, tai kels didelį nerimą“, – sakė centro dešiniųjų politikė Laura Boldrini.

Italai šokiruoti? Nelabai

Euroatlantinio bendradarbiavimo instituto ekspertas kraštutinės dešinės Europos Sąjungoje klausimais Antonas Čechovcovas teigė, kad Rusija Italijos bendruomenei „nėra problema“.

„Daugeliui žmonių nerūpi užsienio politika, jiems nerūpi, jei kažkas yra Putino draugas“, – tikino jis.

S.Vergine tikino, kad kol kas apie jo tyrimą daugiau rašė tarptautinė, o ne Italijos žiniasklaida. „O tai yra pakankamai iškalbinga“, – sakė jis.

„Kol kas sunku pasakyti, kaip jaučiasi italai. Gali būti tokių, kurie yra įsiutę, gali būti ir tokių, kurie tuo džiaugiasi. Žmonės sako: man rūpi tik tai, kad Salvini atsikratytų migrantų“, – pridūrė S.Vergine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas