Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai vieną po kito „laidoja“ Ukrainos aukščiausius pareigūnus, bet yla lenda iš maišo

Rusijos propagandininkai, kiek anksčiau „laidoję“ Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadą Valerijų Zalužną, dabar nusitaikė ir į šalies gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GUR) vadovą Kyrylo Budanovą. Tvirtinama, neva jis po rimto sužeidimo gydomas Vokietijos klinikoje. Apie tai, kad jis esą „yra užsienyje“, kalbėjo ir Rusijos prezidentas, tačiau tokie pareiškimai neturi jokio pagrindo.
Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas
Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas / „Reuters“/„Scanpix“

Birželio 15 d. propagandiniuose Rusijos kanaluose pasirodė informacija, kad K.Budanovas buvo sužeistas per gegužės 29 d. Rusijos raketų smūgį GUR būstinei Rybalskio saloje Kyjive.

Vėliau buvo pateikta dar daugiau tiesos neatitinkančių detalių apie žvalgybos vadovo sveikatos būklę. Buvo tvirtinama, neva jis, sunkiai sužeistas, buvo išgabentas į Lenkiją, o iš ten specialiu JAV atsiųstu orlaiviu nuskraidintas į vieną Vokietijos klinikų, kur paniro į komą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyryla Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyryla Budanovas

Dezinformacijos kampaniją palaikė beveik visi garsiausi propagandistai, „karo korespondentai“ ir „Z“ kanalai, įskaitant Vladimirą Solovjovą.

Jie vienbalsiai ir beveik identišku tekstu tvirtino, kad „Budanovas yra ištiktas komos“. Šią informaciją gydytojai neva „nutekino“ vokiečių žurnalui „Stern“.

Apie tai Rusijos visuomenę informavo Kremliui itin palanki naujienų agentūra „Ria Novosti“, kartu apkaltindama Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, kad šis slepia informaciją apie K.Budanovo sveikatos būklę.

1,3 mln. V.Solovjovo, garsiausio Rusijos lyderio Vladimiro Putino propagandisto, susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalo sekėjų šeštadienio rytą galėjo apsidžiaugti perskaitę tokią žinutę: „Budanovą ištiko koma – teigia vokiečių žurnalas „Stern“.

Suklastotą istoriją perėmė propagandinis leidinys Ukraina.ru, o vėliau – kiti Rusijos informacinės erdvės pagalbininkai ėmė cituoti neva „Ukrainos žiniasklaidą“, skelbiančią apie K.Budanovo sunkią sveikatos būklę.

Panašūs pareiškimai žaibiškai išplito socialiniuose tinkluose ir „Youtube“ vaizdo įrašų platformoje, kur kai kurie Kremliui palankūs tinklaraštininkai jau puolė „laidoti“ K.Budanovą.

Apie K.Budanovo mirtį dezinformaciją puolė skleisti ir menkesnio kalibro propagandiniai rusų portalai.

Pranešimų apie K.Budanovo prastą sveikatą šeštadienį buvo galima rasti ir kituose populiariuose rusiškuose „Telegram“ kanaluose ir net kai kuriuose užsienio kanaluose trimis kalbomis, net vokiškai, pavyzdžiui, Italijos netikrų naujienų agentūroje „Nova News“, kurią Rusija, matyt, naudoja savo propagandai skleisti.

Informaciją paneigė

Tačiau jau visai netrukus net ir Rusijos žiniasklaidoje ėmė rodytis žinutės, kad Vokietijos „Stern“ redakcija paneigė publikavusi tokią informaciją.

„Stern“ tokio pranešimo neskelbė“, – teigė leidinio atstovai.

Paskutinis žurnale paskelbtas straipsnis apie Ukrainos žvalgybos vadovą K.Budanovą datuotas šių metų vasario 28 d.

„Taigi ši istorija yra ne kas kita, o tik akivaizdi klastotė, dar viena Rusijos propagandistų skleidžiama apgaulė...

Tai dar vienas įrodymas, kad Rusija kartu su naujienų agentūromis, galingais propagandistais socialiniame tinkle „Telegram“ ir išgalvotais „Vakarų žiniasklaidos pranešimais“ naudoja primityvius metodus melagingoms žinioms skleisti.

Ši schema buvo parengta ir diena iš dienos kartojama nuo pat karo pradžios“, – tvirtinama leidinio atstovų pranešime.

Naujienų agentūra „Ukrinform“ pažymėjo, kad ši netikra naujiena, matyt, yra didesnės Rusijos dezinformacijos kampanijos, nukreiptos būtent prieš K.Budanovą, dalis.

Paskutinį kartą generolas majoras K.Budanovas matytas savo paties paskelbtame vaizdo įraše, kur jis sėdi tamsiame kabinete, žvelgia į kameros objektyvą ir neištaria nė garso.

VIDEO: Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylas Budanovas įrašė vaizdo pranešimą, kuriame nepratarė nė vieno žodžio

„Planai mėgsta tylą“, – taip pavadintas tas 30 sek. vaizdo įrašas, paskelbtas prieš prasidedant Ukrainos kontrpuolimui.

Išjuokė gandus apie savo mirtį

Birželio 19 dieną Ukrainos naujienų portalas kyivpost.com publikavo paties K.Budanovo reakciją apie dezinformacijos kampaniją.

„Dabar Ukrainoje kuriamas specialus nemirtingų vadų būrys – Valerijus Zalužnas aš, Stepanas Bandera, Simonas Petliūra, Ivanas Mazepa.

Todėl rusai ir jų propagandininkai dar turės daug darbo nervingoje, isteriškoje aplinkoje.

Nemirtingųjų būrys ateis vidury nakties į Rusijos piliečių, norėjusių užgrobti Ukrainą, sapnus ir privers juos sapnuoti košmarus“, – komentare ironizavo K.Budanovas.

„Scanpix“/AP nuotr./Kyryla Budanovas
„Scanpix“/AP nuotr./Kyryla Budanovas

Antradienį Ukrainos užsienio reikalų ministro pavaduotoja Emine Džaparova socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Ukrainos karinės žvalgybos vadovo K.Budanovo ir Japonijos ambasadoriaus Ukrainoje Matsudo Kuninori susitikimo nuotraukas.

Po nuotraukomis ji parašė, kad tai ne muliažas, visi gyvi ir sveiki.

K.Budanovas antradienį taip pat pasirodė tiesioginiame Ukrainos televizijos eteryje, kur pasakojo apie Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimą.

Ne pirma klastotė

Kiek anksčiau Rusijos Federacijos propagandistai buvo nusitaikę ir į V.Zalužną.

Rusijos valstybinė propagandinė agentūra „RIA Novosti“ paskelbė, kad V.Zalužnas gegužės pradžioje Chersono srityje, Posad-Pokrovskės kaimo rajone, buvo sunkiai sužeistas į galvą ir patyrė daug skeveldrinių žaizdų po to, kai Rusijos ginkluotosios pajėgos raketomis smogė vadovavimo punktui.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Valerijus Zalužnas

Šaltinis Rusijos kariuomenėje, kuris esą tai sužinojo iš agento Ukrainos kariuomenės vadovybėje, agentūrai tvirtino, jog po minėtos atakos V.Zalužnas buvo nuvežtas į Mykolajivą, kur jam buvo suteikta pirmoji pagalba, o paskui jis buvo išsiųstas į Kyjivo karinę ligoninę, kur jam buvo atlikta sudėtinga galvos operacija.

Tokia naujiena buvo išplatinta pasinaudojus oficialiu pranešimu, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas dėl sudėtingos padėties fronte turės praleisti susitikimą su NATO kariniu komitetu.

Gegužės 25 d. Ukrainos karys, karininkas Anatolijus Štefanas, žinomas „Štirlico“ slapyvardžiu, paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas V.Zalužnas – gyvas ir sveikas.

VIDEO: Anatolijus Štefanas kalbina Ukrainos kariuomenės vadą Valerijų Zalužną

Vaizdo įraše vyriausiasis kariuomenės vadas padėkojo ukrainiečiams ir pažymėjo, kad Ukraina laimės. Tačiau rusai į šviežią generolo nuotrauką ir vaizdo įrašą sureagavo naujomis klastotėmis.

Šią savaitę buvo paskelbti nauji vaizdo įrašai, kuriuose V.Zalužnas užfiksuotas su kitais vadais studijuojantys žemėlapius fronto linijoje. Vaizdo įrašuose rodomas laikas – birželio 17 d.

15min verdiktas: Melas. Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GUR) vadovas Kyrylo Budanovas iš tiesų nemirė, nebuvo gydomas Vokietijos klinikoje ir yra gyvas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas