Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusams dėl koronaviruso neleidžiama keliauti į ES: bet visada yra Baltarusija

„Reuters“ šaltinių teigimu, Rusijos piliečiai, kuriems koronaviruso pandemijos metu beveik be išimčių neleidžiama keliauti į užsienį, apeina šią kliūtį ir į ES sostines išvažiuoja ar išskrenda iš Baltarusijos.
Rusijos ir Baltarusijos pasienis
Rusijos ir Baltarusijos pasienis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusija ir Baltarusija priklauso Muitų sąjungai, o šalių pasienis skylėtas – jei nori nepastebimai įvažiuoti iš Rusijos į Baltarusiją, tai padaryti nesunku.

Daliai rusų, regis, tokios kelionės dabar labai aktualios, nes Aliaksandras Lukašenka, skirtingai nei Rusijos vyriausybė, atkakliai atsisakė taikyti kokius nors su koronaviruso protrūkiu susijusius socialinio ir ekonominio gyvenimo apribojimus.

Atvirkščiai, nors Baltarusijoje, kuri ribojasi su ES narėmis Lietuva, Latvija ir Lenkija, patvirtintų užsikrėtimų COVID-19 – jau daugiau nei 50 tūkstančių, A.Lukašenka tik juokiasi ir žmonėms siūlo išgerti degtinės ar nueiti į pirtį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos pasienis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos pasienis

Rezultatas toks, kad dešimtys lengvųjų automobilių ir mikroautobusų vairuotojų dabar siūlo už fiksuotą mokestį nuvežti susidomėjusius iš Rusijos į Baltarusiją. Iš ten jau esą galima keliauti kur tik nori.

Keli prisistatyti, aišku, atsisakę vairuotojai „Reuters“ prisipažino, kad reguliariai kerta sieną su keleiviais, kurie neturi teisės išvykti iš Rusijos.

„Likus maždaug 70–80 km iki Baltarusijos įsukame į kaimo kelius, kad apvažiuotume pasieniečius“, – teigė vienas vyras ir pridūrė, kad iš Maskvos į Minską vykstama 10–12 valandų. Tokia kelionė kainuoja 10 tūkst. rublių (128 eurus).

Kitas vairuotojas Andrejus tvirtino, kad jau iš Baltarusijos išskrido šimtai rusų: „Daug žmonių mums po to parašo, kad sėkmingai perėjo patikras ir išskrido.“

Baltarusijos oro linijos „Belavia“ iki šiol siūlo skrydžius į įvairius Europos šalių miestus, įskaitant didmiesčius Vokietijoje ir Prancūzijoje. Žinia, pastarosios šalies pietinėje pakrantėje daug turtingų rusų turi vilas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinis Minsko oro uostas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinis Minsko oro uostas

Rusijos pasienio apsaugos tarnyba į „Reuters“ prašymą pakomentuoti situaciją nereagavo, o baltarusiai naujienų agentūrai pareiškė, kad net ir nesiekia kontroliuoti pasienio su Rusija.

Tiesa, Rusijos federalinė saugumo tarnyba anksčiau skelbė nuo balandžio sučiupusi daugiau nei 250 žmonių, kurie bandė nelegaliai kirsti sieną su Baltarusija. Tiems žmonėms, taip pat jų vairuotojams, skirtos 2 tūkst. rublių (25 eurų) dydžio baudos.

Viena rusė, kurią užkalbino „Reuters“, teigė nuolat tokiu būdu vykstanti į kaimyninę šalį, o tai jai neatrodo nenormalu: „Tai visiškai įprasta. Geras kelias, o tada atsiduri Baltarusijoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas