Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija: didžiausią grėsmę šaliai kelia JAV „tikslas dominuoti vandenynuose“ ir NATO plėtra

Didžiausią grėsmę Rusijai kelia Jungtinių Valstijų „tikslas dominuoti vandenynuose“ ir NATO plėtra, teigiama naujoje Karinio jūrų laivyno doktrinoje, kurią sekmadienį pasirašė prezidentas Vladimiras Putinas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

55 puslapių dokumente sakoma, kad „pagrindiniai iššūkiai ir grėsmės“ nacionaliniam saugumui ir vystymuisi yra Vašingtono „strateginis tikslas dominuoti pasaulio vandenynuose“ ir NATO karinė infrastruktūra, artėjanti prie Rusijos sienų.

„Nepriklausoma Rusijos vidaus ir išorės politika susiduria su JAV ir jų sąjungininkių, siekiančių išsaugoti savo dominavimą pasaulyje, įskaitant vandenynus, atsakomosiomis priemonėmis“, – tvirtinama doktrinoje, V.Putino pasirašytoje Rusijos karinio jūrų laivyno dieną.

Maskva Vakarų karinį aljansą, kuris Šaltojo karo metais buvo Sovietų Sąjungos priešas, laiko egzistencine grėsme, o savo vasario 24 dieną pradėtą puolimą prieš Ukrainą teisina savo kaimynės viltimis prisijungti prie NATO.

Doktrinoje teigiama, kad Maskva sieks stiprinti savo pirmaujančias pozicijas Arkties ir jos naudingųjų iškasenų išteklių tyrinėjimo srityje ir palaikyti ten „strateginį stabilumą“ stiprindama Ramiojo vandenyno ir Šiaurės laivynų potencialą.

Dokumente taip pat paminėtas Rusijos noras sukurti „saugų ir konkurencingą“ jūrų maršrutą iš Europos į Aziją, vadinamąją Šiaurės rytų perėją, per šalies Arkties pakrantę ir užtikrinti, kad jis veiktų ištisus metus.

„Šiandieninė Rusija negali egzistuoti be stipraus laivyno ir tvirtai bei ryžtingai gins savo interesus pasaulio vandenynuose“, – priduriama doktrinoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas