Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 14 /20:02

Rusija: ES sankcijos su „Wagner“ siejamiems asmenims ir subjektams – „isterija“

Maskva antradienį pareiškė, kad Europos Sąjungos sankcijos asmenims ir subjektams, siejamiems su Rusijos privačia karine bendrove „Wagner“, kaltinama prisidedant prie konfliktų kurstymo įvairiose šalyse, yra „Vakarų isterijos“ dalis. Pasak Užsienio reikalų ministerijos, šios sankcijos trukdo Afrikos ir Artimųjų Rytų šalių nepriklausomybei.
„Wagner“ samdiniai Sirijoje
„Wagner“ samdiniai Sirijoje / „Facebook“ nuotr.

„Vakaruose šia tema kilusi isterija visų pirma rodo kai kurių Europos miestų ir valstybių pavydą Afrikai ir Artimiesiems Rytams, kurių suverenitetą ir nepriklausomybę jie kažkada buvo priversti pripažinti“, – sakoma URM pranešime.

Jame priduriama, kad Maskva gali atsakyti į šį „nedraugišką“ žingsnį.

ES užsienio reikalų ministrai per pirmadienio susitikimą Briuselyje pritarė su „Wagner“ siejamų aštuonių asmenų ir trijų bendrovių sąrašui, kuriems bus taikomas draudimas išduoti vizas ir bus įšaldytas jų turtas, esantis Bendrijos jurisdikcijoje, nurodė diplomatai.

Ši privati karinė organizacija, kurią Vakarų sostinės laiko esant glaudžiai susijusią su Kremliumi, yra siejama su konfliktais Ukrainoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

„Wagner“ yra rusiška privati karinė kompanija, kuria siekiama destabilizuoti saugumą Europoje ir kaimyninėse šalyse, ypač Afrikoje“, – sakė vienas Europos diplomatas.

Prancūzija ypatingai spaudė savo partneres ES imtis veiksmų prieš „Wagner“, argumentuodama, kad šios organizacijos veikla Libijoje, Malyje ir Centrinės Afrikos Respublikoje veikė destabilizuojamai.

Rusų užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad „oficialioji Rusijos valdžia nekontroliuoja privačių karinių bendrovių“.

Jame priduriama, kad nepriklausomos valstybės – „vertindamos savo saugumo pajėgumus“ – turi teisę dirbti su tokiomis kompanijomis.

„Europos Sąjunga kelia abejonių dėl šių JT valstybių narių suverenios teisės vykdyti nepriklausomą ir vidaus ir užsienio politiką“, – nurodė ministerija.

„Rusija pasilieka sau teisę atsakyti į šiuos nedraugiškus ES veiksmus“, – perspėjama pranešime.

„Wagner“, kaip manoma, yra susijusi su Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimu verslininku Jevgenijumi Prigožinu.

J.Prigožinas, kurio pavardė įtraukta ir ES ir JAV sankcijų sąrašus, neigia savo ryšius su „Wagner“ ir bet kokį vaidmenį Afrikos konfliktuose.

Kremlius irgi neigia turįs sąsajų su šia bendrove, lyginama su panašiomis JAV privačiomis struktūromis, pavyzdžiui, per karą Irake liūdnai pagarsėjusia buvusia bendrove „Blackwater“.

Pasak Prancūzijos užsienio reikalų ministro Jeano-Yves'o Le Driano, ši „Rusijos samdinių bendrovė kursto karus, veikdama per tarpininkus Rusijos naudai“.

„Net jeigu Rusija tai neigia, niekas neapsigauna“, – pridūrė jis.

Europos diplomatai praėjusią savaitę sakė, kad Bendrija pasitelks kelis jau veikiančius sankcijų mechanizmus, įtraukdama į taikinių sąrašą su „Wagner“ susijusius asmenis ir bendroves.

Pasak jų, šis sąrašas taip pat turi tapti perspėjimu šalims, svarstančioms galimybę nusisamdyti „Wagner“ dalinių, pavyzdžiui Maliui – buvusiai Prancūzijos kolonijai, kur europiečiai kariai kaunasi su islamistų kovotojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas