Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 13 /22:13

Rusija kelia reikalavimus JT, grasina nutraukti susitarimą dėl grūdų tiekimo

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT) Genadijus Gatilovas interviu „Reuters“ pareiškė, kad jo šalis gali nutraukti susitarimą dėl grūdų gabenimo Juodąja jūra, jeigu JT neįvykdys Maskvos iškeltų reikalavimų. Reaguodamas į Rusijos grasinimus Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba teigia, kad Rusija atnaujina „bado žaidimus“.
Ukrainos grūdai
Ukrainos grūdai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liepą tarpininkaujant JT ir Turkijai Ukrainos bei Rusijos pasirašytas susitarimas užtikrino saugų grūdų eksportą iš Juodosios jūros uostų, uždarytų dėl Kremliaus režimo sukelto karo.

Susitarimas padėjo išvengti pasaulinės maisto krizės. Rusija ir Ukraina – dvi didžiausios pasaulyje grūdų eksportuotojos, o Rusija yra pirmoji trąšų eksportuotoja. Maskva ne kartą skundėsi dėl susitarimo įgyvendinimo, teigdama, esą vis dar susiduria su sunkumais parduodama trąšas ir maistą, rašo „Reuters“.

G.Gatilovas interviu sakė, kad trečiadienį Maskva įteikė laišką JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui, kuriame išdėstė nusiskundimų sąrašą. JT pareigūnai sekmadienį turi atvykti į Maskvą aptarti susitarimo atnaujinimo.

„Jei matysime, kad Rusijos pusėje nieko nevyksta – rusiškų grūdų ir trąšų eksportas – tuomet, atleiskite, turėsime į tai pažvelgti kitaip“, – sakė jis.

Paklaustas, ar Rusija gali nepritarti susitarimo dėl grūdų atnaujinimui jis atsakė: „Mes neprieštaraujame grūdų tiekimui, tačiau šis susitarimas turėtų būti lygiavertis, jį turėtų sąžiningai ir teisingai įgyvendinti visos šalys“.

G.Gatilovas atsisakė pateikti laiško kopiją.

JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas sakė: „Mes ir toliau palaikome nuolatinį ryšį su Rusijos pareigūnais, taip pat su Europos Sąjungos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų pareigūnais, siekdami pašalinti paskutines kliūtis, kad būtų sudarytos palankesnės sąlygos rusiškų grūdų ir trąšų eksportui.“

Jis teigė, kad A.Guterresas yra įsipareigojęs siekti, kad Juodosios jūros grūdų iniciatyva būtų pratęsta ir išplėsta.

G.Gatilovas taip pat sakė matantis „nykstančias beveik aštuonis mėnesius trunkančio karo Ukrainoje sureguliavimo derybomis perspektyvas.“

JAV yra pastebėjusios, kad pati Rusija nėra nusiteikusi deryboms, nes ir toliau atakuoja Ukrainos miestus.

Paklaustas apie prezidento Vladimiro Putino ir JAV prezidento Joe Baideno susitikimo perspektyvą, J.Gatilovas sakė, kad tai neįmanoma, atsižvelgiant į JAV karinės paramos Ukrainai lygį.

„Dėl to JAV tampa konflikto dalimi“, – kalbėjo jis.

D.Kuleba: Rusija atnaujina bado žaidimus

Ukrainos užsienio reikalų ministras D.Kuleba sureagavo į Rusijos grasinimus nutraukti grūdų tiekimo susitarimą, jeigu JT neįvykdys Maskvos keliamų reikalavimų.

„Metas apsaugoti Juodosios jūros grūdų koridorių. Raginu visas valstybes ir organizacijas aiškiai pasakyti Maskvai: šantažas turi liautis, o Rusijai neleidžiama kelti pavojaus milijonams žmonių. Ypač raginu valstybes, kurios priklauso nuo Ukrainos grūdų eksporto“, – tviteryje rašo jis.

„Rusija daro būtent tai, apie ką įspėjome: atnaujina bado žaidimus ir kelia grėsmę Juodosios jūros grūdų iniciatyvai. Noriu, kad kiekviena Afrikos, Azijos, Artimųjų Rytų šeima žinotų: Ukraina nekelia jokių papildomų reikalavimų, mes norime, kad koridorius ir toliau veiktų“, – teigia D.Kuleba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas