Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija nerimauja: tempia galingą techniką ir skubiai tvirtina Krymo tilto gynybą

Naujai užfiksuotos palydovinės nuotraukos rodo, kad Rusija deda vis daugiau pastangų, kad apsaugotų Kerčės tiltą nuo Ukrainos atakų, įskaitant jos smūgius sprogmenimis ginkluotais bepiločiais jūriniais dronais, rašo naujienų svetainė „Business Insider“.
Krymo tiltas per sprogimą 2022 m. spalio 8 d.
Krymo tiltas per sprogimą 2022 m. spalio 8 d. / „AP“/„Scanpix“

Praėjusį savaitgalį bendrovės „Maxar Technologies“ užfiksuotuose ir „Business Insider“ redakcijos gautuose vaizduose matyti, kad aplink Kerčės tiltą, jungiantį Rusiją su okupuotu Krymo pusiasaliu, vis labiau stiprinama gynyba.

19 km ilgio tiltas dar ne taip seniai buvo ypač svarbus Rusijos kariuomenės aprūpinimo kelias, tačiau dabar jis daugiausiai liko simboliu, kad Rusija yra užgrobusi Krymą.

Rusija nerimauja, nes jis ne kartą tapo gerai suplanuotų Ukrainos atakų auka, o Ukrainos pareigūnai vis primena, kad Kerčės tiltas dar sulauks savo valandos.

Dėl to Rusija griebėsi aktyvios įtvirtinimų statybos.

Gegužės pradžioje Rusija pietinėje tilto pusėje ėmėsi dislokuoti baržas, kad apsaugotų statinį ir laivybos kanalą nuo būsimų Ukrainos jūrų dronų atakų. Vakarų žvalgybos duomenimis, anksčiau įrengtos užtvaros buvo apgadintos audrų.

„Business Insider“ pastebėjo, kad iki birželio mėn. apsaugos priemonių padaugėjo – atsirado papildomų baržų ir lygiagrečiai tiltui einančių plūduriuojančių apsauginių strėlių. Tačiau šeštadienį užfiksuotuose naujuose vaizduose matyti, kad tiltą saugančių baržų skaičius gerokai išaugo.

Sėkmingi Ukrainos pajėgų smūgiai Rusijos Juodosios jūros laivynui paskatino Maskvą panašias gynybines priemones įrengti ir prie svarbiausių Sevastopolio ir Novorosijsko uostų.

Brady Africkas, atvirų šaltinių žvalgybos analitikas ir analitinio centro „American Enterprise Institute“ bendradarbis, pirmą kartą atkreipė dėmesį į naujas gynybines užkardas sekmadienį paskelbtame įraše socialiniame tinkle „X“. Jis įvertino atliktus drastiškus pokyčius nuo gegužės pradžios iki rugsėjo pabaigos.

Naujos užtvaros nėra vienintelės apsaugos priemonės, kurių Rusija griebėsi tiltui apsaugoti. Šeštadienį užfiksuotose palydovinėse nuotraukose matyti, kad šalia Kerčės tilto yra dvi oro gynybos sistemos „Pancyr“. Palydovinės nuotraukos indikuoja, kad jos galėjo būti pastatytos rugpjūčio pabaigoje.

Krymo tiltas / IMAGO/Konstantin Mihalchevskiy / IMAGO/SNA
Krymo tiltas / IMAGO/Konstantin Mihalchevskiy / IMAGO/SNA

„Jų statyba rodo, kad Rusijai rūpi ne tik jūrinės grėsmės tiltui iš apačios. Ji taip pat nori apsaugoti statinį iš viršaus“, – pažymėjo „Business Insider“.

Anksčiau tiltas buvo nukentėjęs nuo sunkvežimio gabenamos bombos. Rusija taip pat teigė, kad Ukraina į tiltą taikėsi JAV suteiktomis balistinėmis raketomis, tačiau aiškino, kad ataka buvo nesėkminga.

Kyjivas taip pat apginklavo savo jūrų dronus raketomis, taip dar labiau išplėsdamas grėsmę.

Kerčės tiltą Maskva pradėjo statyti po to, kai 2014 m. neteisėtai aneksavo Krymą. Tiltas yra vertinamas kaip Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiekimas ir simbolizuoja Kremliaus siekį visiems laikams išlaikyti Krymą.

Ukraina anksčiau žadėjo sunaikinti tiltą dėl jo vaidmens kaip pagrindinio tiekimo ir logistikos maršruto, kuriuo remiama Rusijos karinė veikla Kryme po 2022 m. invazijos. Tą Kyjivas patvirtino daugkartiniais išpuoliais prieš šį objektą.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos oro gynybos sistema „Pantsir“
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos oro gynybos sistema „Pantsir“

Tačiau, pasak karybos ekspertų, dabar tilto sunaikinimas būtų ne toks veiksmingas kariniu požiūriu ir labiau simbolinis, nes Rusija juo kur kas rečiau nei anksčiau remiasi, kad aprūpintų savo karius Kryme.

Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas birželio mėn. sakė, kad didžioji dalis krovinių šiuo metu gabenama keltais, kurie praėjusią vasarą taip pat buvo tapę Ukrainos pajėgų taikiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas