Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija pagrasino kariniu atsaku į NATO plėtrą

Rusija „kariniu būdu“ atsakys į tai, ką vadina NATO artėjimu prie šalies vakarinių sienų, pirmadienį pareiškė užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas. Tokį grasinimą jis paskelbė Maskvai skundžiantis dėl ginkluotės dislokavimo Aljanso rytinio sparno šalyse ir Vakaruose skambant perspėjimams dėl galimos Rusijos invazijos į Ukrainą, praneša „RIA Novosti“.
Sergejus Riabkovas
Sergejus Riabkovas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

S.Riabkovas pabrėžė, esą „mūsų atsakas bus karinis“, jei NATO neįsipareigos sustabdyti bloko plėtrą į rytus. Kremliaus pareigūnai jau kelias savaites kartoja norintys, kad Aljansas raštu garantuotų, jog nebesiplės šia kryptimi.

„Bus konfrontacija“, – įspėjo Riabkovas ir pridūrė, kad Maskva gali dislokuoti ginklus, kurie anksčiau buvo draudžiami pagal Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį.

INF sutartis nustojo galioti 2019 metais, kai iš jos pasitraukė JAV. Amerikiečiai apkaltino Rusiją kūrus naują raketą 9M729, kuri gali skristi daugiau nei 500 km ir todėl pažeidžia susitarimą.

„Šiuo metu (šie uždrausti ginklai) neegzistuoja; mes turime vienašališką moratoriumą. Raginame NATO ir Jungtines Valstijas prisijungti prie šio moratoriumo. Bet į mūsų pasiūlymus tiesiog neatsakoma.

Iš esmės nėra pasitikėjimo NATO. Todėl mes daugiau nebežaidžiame šio žaidimo ir nebetikime NATO tikinimais“, – teigė S.Riabkovas.

Diplomatas taip pat pareiškė smerkiantis JAV „nepaaiškinamą fiksaciją“ dėl Rusijos invazijos į Ukrainą grėsmės: „Jos nėra ir negali būti.“

AP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno ir Vladimiro Putino virtualus susitikimas
AP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno ir Vladimiro Putino virtualus susitikimas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir JAV lyderis Joe Bidenas praėjusią savaitę surengė virtualų susitikimą. V.Putinas iškart po jo neatsakė į klausimą, ar ketina pulti Ukrainą, bet tikino, esą Rusija turi teisę ginti savo saugumą.

Jis taip pat pareikalavo, kad Vakarai raštu garantuotų, jog Ukraina nebus priimta į NATO. Penktadienį tokį pat reikalavimą pakartojo Rusijos užsienio reikalų ministerija, paskelbusi, kad JAV turėtų formaliai uždaryti duris į Aljansą Ukrainai ir Sakartvelui.

Šioms šalims dar 2008 metais buvo pažadėta, kad jos ateityje bus priimtos į NATO, tiesa, nenurodant terminų ir aiškesnių kriterijų, kuriuos reikėtų atitikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas