Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija pandemijos ir demografinės krizės sąlygomis pradeda gyventojų surašymą

Rusija penktadienį pradėjo gyventojų surašymą, kelis kartus atidėtą dėl koronaviruso pandemijos, dar labiau padidinusios šalies demografinę krizę.
Rusija
Rusija / Tass/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Demografija

Surašymas prasideda šaliai dvi dienas iš eilės fiksuojant rekordinius užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu ir mirties nuo COVID-19 paros skaičius. Tuo metu skiepijimas Rusijoje vyksta vangiai, o nesant griežtų suvaržymų virusas gali laisvai plisti.

Rusijoje per praėjusią parą nustatyti 32 196 koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai ir mirė 999 anksčiau užsikrėtę žmonės, rodo penktadienį paskelbti duomenys. Nuo pandemijos pradžios Rusijoje užregistruota iš viso 7 925 176 COVID-19 atvejų, 221 313 užsikrėtusių žmonių mirė.

Dėl COVID-19 Rusijoje mirusių žmonių skaičius yra didžiausias Europoje. Pagal platesnį su koronavirusu susijusių mirčių apibrėžimą Rusijoje iki rugpjūčio pabaigos tokių atvejų buvo per 400 tūkst., rodo statistikos agentūros „Rosstat“ duomenys.

Rusijos populiacija beveik nuolat mažėja nuo pat Sovietų Sąjungos suirimo 1991 metais. Priežastimis nurodomi mažas gimstamumas, nepakankamas sveikatos apsaugos sistemos aprūpinimas ir emigracija.

COVID-19 pandemija labai padidino šią problemą.

2020 metais Rusijos populiacija sumažėjo 510 tūkstančių žmonių – labiausiai per 15 metų, apskaičiavo „Rosstat“.

Statistikos agentūra taip pat skelbia, kad sausio 1-ąją šalyje gyveno 146,2 mln. žmonių, o rugpjūčio pabaigoje jų buvo 595 tūkst. mažiau.

Rusijoje taip pat nedidėja gimstamumas, bet smarkiai didėja mirštamumas, nurodo „Rosstat“.

Gimstamumo mažėjimas siejamas ir su faktu, kad dabar tėvais tampanti karta gimė 10-ajame dešimtmetyje, kai gimstamumas buvo drastiškai sumažėjęs dėl ekonominės nežinios.

Prezidentas Vladimiras Putinas, kuris vienu iš svarbių šeimos didį ribojančių veiksnių vadina skurdą, bėgant metams yra paskelbęs virtinę finansinių paskatų rusams susilaukti daugiau vaikų.

Siekiant apriboti koronaviruso plitimą didelė gyventojų surašymo dalis vyks internetu, o darbuotojai bus reguliariai tikrinami dėl COVID-19, nurodė „Rosstat“.

Po Sovietų Sąjungos suirimo Rusija yra atlikusi du ankstesnius gyventojų surašymus: 2010 ir 2002 metais.

Vienas iš nedaugelio kartų po 1991-ųjų, kai Rusijos populiacija padidėjo, buvo 2014 metais – tuomet Maskva atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymą su jo daugiau kaip 2,5 mln. žmonių.

Gyventojų surašymas vyks iki lapkričio 14 dienos, o preliminarūs skaičiai turėtų būti paskelbti balandį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas