Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija pripažino: Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasistūmėjo 30 km gilyn į Kursko sritį

Ukrainos kariai pasistūmėjo iki 30 km į Rusijos teritoriją, o tai tapo giliausiu ir reikšmingiausiu įsiveržimu nuo tada, kai Maskva 2022 m. vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, rašo BBC.
Baltu trikampiu pažymėti Ukrainos šarvuočiai
Baltu trikampiu pažymėti Ukrainos šarvuočiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos pajėgos kovojo su Ukrainos kariais prie Tolpino ir Obščio Kolodezo kaimų, puolimui Kursko srityje tęsiantis jau beveik savaitę.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova apkaltino Kyjivą „bauginant taikius Rusijos gyventojus“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmą kartą tiesiogiai pripažino išpuolį, sakydamas, kad Ukraina perkelia karą į „agresoriaus teritoriją“.

„Ukraina įrodo, kad iš tiesų gali atkurti teisingumą ir užtikrinti reikiamą spaudimą agresoriui“, – savo naktiniame kreipimesi iš Kyjivo sakė V.Zelenskis.

Jis taip pat padėkojo Ukrainos kariams ir pasakė, kad operaciją Rusijoje aptarė su vyriausiuoju šalies kariuomenės vadu generolu Oleksandru Syrskiu.

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad operacijoje dalyvavo tūkstančiai karių, t. y. kur kas daugiau nei nedidelis įsiveržimas, apie kurį iš pradžių pranešė Rusijos pasieniečiai.

Nors Ukrainos remiamos sabotažinės grupuotės su pertraukomis vykdė tarpvalstybinius įsiveržimus, Kursko puolimas yra didžiausias koordinuotas Kyjivo konvencinių pajėgų puolimas Rusijos teritorijoje.

„Esame puolime. Tikslas – ištempti priešo pozicijas, padaryti kuo daugiau nuostolių ir destabilizuoti padėtį Rusijoje, nes ji nepajėgi apsaugoti savo sienos“, – sakė pareigūnas.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį pranešė, kad jos pajėgos „sužlugdė priešo mobilių grupių su šarvuočiais bandymus prasiveržti gilyn į Rusijos teritoriją“.

Tačiau gynybos ministerija netiesiogiai pripažino, kad Kyjivo pajėgos įsiveržė gilyn į Kursko pasienio regioną, pranešdami, kad Ukrainos kariai įsitraukė į mūšius netoli Tolpino ir Obščio Kolodezo kaimų, esančių maždaug už 25 km ir 30 km nuo Rusijos ir Ukrainos sienos.

Internete platinamoje ir BBC patikrintoje filmuotoje medžiagoje taip pat užfiksuotas Rusijos smūgis netoli Levšinkos kaimo, esančio maždaug už 25 km nuo sienos.

Ukrainos kariai teigė užėmę kelias Kursko srities gyvenvietes. Gujevo kaime, esančiame maždaug už 3 km į Rusijos teritoriją, kariai nufilmavo, kaip nuo administracinio pastato nuima Rusijos vėliavą.

Taip pat pasirodė įrašų, kuriuose Ukrainos kariai užėmė administracinius pastatus Sverdlikove ir Porože, o apie intensyvias kovas pranešta Sudžos mieste, kuriame gyvena apie 5 000 žmonių.

Ukrainos kariai jau nusifilmavo už Sudžos ribų esančiame dideliame dujų objekte, kuriame vykdomas gamtinių dujų tranzitas iš Rusijos į ES per Ukrainą, kuris tęsiamas nepaisant karo.

Sumuose, kurie ribojasi su Kursko sritimi, BBC žurnalistai matė nenutrūkstamą šarvuočių ir tankų srautą, judantį į Rusiją.

Ant šarvuočių konvojų puikuojasi balti trikampiai ženklai, matyt, siekiant juos atskirti nuo Ukrainoje naudojamos technikos. Tuo tarpu iš oro darytose nuotraukose matyti, kad Ukrainos tankai dalyvauja mūšyje Rusijos teritorijoje.

„BBC Verify“ išanalizuotose nuotraukose taip pat matyti, kad Rusija netoli Kursko atominės elektrinės stato naujas gynybines linijas. Teigiama, kad Ukrainos pajėgos pasistūmėjo 50 km atstumu nuo objekto.

Palyginus vakar užfiksuotas tos pačios vietovės palydovines nuotraukas su keliomis dienomis anksčiau darytomis nuotraukomis, matyti, kad netoliese yra kelios naujai pastatytos tranšėjų linijos, o artimiausia iš jų yra maždaug už 8 km nuo elektrinės.

Rusija teigia, kad iš pasienio rajonų Kursko srityje, kurioje vietos valdžia paskelbė nepaprastąją padėtį, evakuota 76 000 žmonių.

Laikinai einantis regiono gubernatoriaus pareigas Aleksejus Smirnovas taip pat sakė, kad 15 žmonių buvo sužeisti vėlai šeštadienį, kai numuštos Ukrainos raketos nuolaužos nukrito ant daugiaaukščio pastato Kurske.

Ukrainos parlamento narys Oleksijus Gončarenka pasveikino šią operaciją ir sakė, kad ji „priartina mus prie taikos daug labiau nei šimtas taikos aukščiausiojo lygio susitikimų“.

Kursko puolimas prasidėjo po kelias savaites trukusio Rusijos puolimo rytuose, kur Kremliaus pajėgos užėmė kelis kaimus.

Kai kurie analitikai teigia, kad Kursko puolimas yra dalis pastangų priversti Rusiją perkelti pajėgas iš Rytų Ukrainos ir sumažinti spaudimą nusilpusiai Ukrainos gynybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas