Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija sako išbandžiusi pažangią tarpžemyninę balistinę raketą

Rusija paskelbė atlikusi sėkmingą pažangios tarpžemyninės balistinės raketos bandymą – kelios savaitės po to, kai sustabdė savo dalyvavimą paskutiniame dar likusiame susitarime su JAV dėl branduolinių ginklų kontrolės.
„Sarmat“ raketa
„Sarmat“ raketa / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusijos gynybos ministerijos pareiškime sakoma, kad „kovinė įgula sėkmingai paleido mobiliosios sausumos sistemos tarpžemyninę balistinę raketą“. Nurodoma, kad raketa buvo paleista antradienį iš Kapustin Jaro poligono Astrachanės srityje Rusijos pietvakariuose.

„Raketos mokomoji galvutė numatytu tikslumu pataikė į tariamą taikinį Saryšagano poligone (Kazachstano Respublika)“, – sakoma pareiškime.

Prieš daugiau kaip metus pasiuntęs savo kariuomenę į Ukrainą, prezidentas Vladimiras Putinas skelbia menkai užmaskuotus įspėjimus, kad ten gali panaudoti branduolinį ginklą, jei kiltų grėsmė Rusijai.

Vasario pabaigoje V.Putinas paskelbė, kad Maskva sustabdo savo dalyvavimą Naujojoje START sutartyje, pagal kurią Rusija ir JAV sutiko apriboti savo branduolinius arsenalus ir sutikti su abipusėmis inspekcijomis.

Mažiau nei prieš tris savaites V.Putinas sakė, kad dislokuos taktinių branduolinių ginklų kaimynėje ir sąjungininkėje Baltarusijoje. Tai reiškia, kad šie ginklai dislokuojami Europos Sąjungos pašonėje.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Abu žingsnius pasmerkė NATO.

Nors Rusijos gynybos ministerija nenurodė per antradienio bandymą paleistos raketos tipo, ji sakė, kad tikslas „buvo išbandyti pažangią tarpžemyninių balistinių raketų kovinę įrangą“.

„Šiuo paleidimu buvo galima patvirtinti schemos dizaino ir techninių sprendimų, panaudotų kuriant naujas strateginių raketų sistemas, tinkamumą“, – sakoma pareiškime.

Vasario mėnesį V.Putinas paskelbė, kad kažkada šiais metais bus dislokuota naujo tipo tarpžemyninių balistinių raketų.

Kiek anksčiau pasirodė JAV pranešimų, kad neseniai atliktas tokio ginklo bandymas nebuvo sėkmingas.

Minima raketa „Sarmat“, Vakarų analitikų vadinama „Satan 2“, gali nešti kelias branduolines galvutes ir yra tarp Rusijos naujos kartos raketų, kurias V.Putinas vadina neįveikiamomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas