Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija spjovė į Ženevos konvenciją ir išbandė naują taktiką mūšio lauke

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bepilotis orlaivis užfiksavo vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Rusijos kariai puolimo operacijoms pasitelkė į nelaisvę paimtus Ukrainos karius kaip gyvuosius skydus, skelbia Laisvosios Europos radijas, kurio žurnalistai vieni pirmųjų pamatė šį įrašą.

Įraše matyti, kaip Rusijos kariai vedėsi tris belaisvius, kurie mūšio lauke ėjo pirmi, tuomet už jų nugaros pradėjo šaudyti. Rusai ėmė trauktis, o neginkluoti belaisviai siunčiami atgal, kol į vieną iš jų pasipylė šūviai.

Anot straipsnio, vaizdo įrašas buvo nufilmuotas Ukrainos Zaporižios srityje, netoli Robotynės kaimo. Vaizdo įrašo viršutiniame kairiajame kampe esantis laikmatis rodo, kad medžiaga buvo užfiksuota lapkričio 29 d. tarp 15.09 ir 15.15 val. vietos laiku.

Pasak Laisvosios Europos radijo, išpuoliuose dalyvavę Rusijos kariai priklauso 234-ajam oro desanto pulkui.

Pranešama, kad buvo pradėtas tyrimas dėl karo įstatymų ir papročių pažeidimo.

Ukrainos ombudsmenas Dmytro Lubincevas patvirtino, kad žiniasklaidoje buvo platinamas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip rusai, grasindami ginklu, veda į nelaisvę paimtus (neginkluotus) ukrainiečių karius ukrainiečių pozicijų link ir už jų slepiasi.

„Vaizdo įraše matyti akimirka, kai šalia grupės rusų karių ir neginkluotų ukrainiečių belaisvių sprogsta granata“, – sakoma pareiškime.

Medžiagoje taip pat užfiksuota akimirka, kuomet Rusijos karys paleidžia šūvį į beginklius žmones, bėgančius priešinga kryptimi nuo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijų. Po kelių sekundžių, kai drono operatorius vėl priartina vaizdą, ant žemės matomas jau ant žemės gulinčio, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų uniformą vilkinčio, kario kūnas.

D.Lubinecas pažymėjo, kad, jei vaizdo įraše užfiksuoti veiksmai bus nustatyti kaip oficialūs ir teisingi, tai parodys, kad Rusija pažeidė dar vieną Trečiosios Ženevos konvencijos straipsnį.

„Būtent 23 straipsnį, kuriame teigiama, kad joks karo belaisvis niekada negali būti siunčiamas į teritoriją, kurioje jam grėstų ugnis iš mūšio zonos. Karo belaisviai taip pat negali būti naudojami siekiant apsaugoti kokius nors punktus ar teritorijas nuo karinių operacijų“, – paaiškino ombudsmenas.

Zaporižios srities prokuratūra pranešė, kad pradėjo tyrimą dėl karo įstatymų ir papročių pažeidimo. Šiuo metu atliekami prioritetiniai tyrimo veiksmai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas