Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija: taika įmanoma, jei Ukraina nustos kariauti

Rusija po savaitgalį Saudo Arabijoje vykusių derybų nedalyvaujant Maskvai pirmadienį pareiškė, kad taikos susitarimas su Ukraina įmanomas tik tuo atveju, jei Kyjivas sudės ginklus.
Marija Zacharova
Marija Zacharova / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Džidoje vykusiame susitikime dalyvavo atstovai iš maždaug 40 šalių, įskaitant Kiniją, Indiją, Jungtines Valstijas ir Ukrainą.

Rusija, kuri nebuvo pakviesta, pareiškė, kad konflikto sprendimas įmanomas, jei Ukraina „nutrauks karo veiksmus ir teroristinius išpuolius“ ir jei Vakarų šalys nutrauks ginklų tiekimą Kyjivui.

Rusija taip pat paragino Ukrainą atiduoti okupuotas teritorijas Maskvai.

„Turi būti patvirtinti pirminiai Ukrainos suvereniteto – jos neutralaus, neprisijungusio ir nebranduolinio statuso – pagrindai“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai Marijos Zacharovos pareiškime.

Ministerija pirmadienį pasmerkė Saudo Arabijoje susirinkusių pareigūnų pastangas rasti taikų sprendimą dėl karo Ukrainoje, sakydama, kad derybos neturi nė menkiausios pridėtinės vertės, nes Maskva, priešingai nei Kyjivas, nebuvo pakviesta.

Nedalyvaujant Rusijai ir neatsižvelgiant į Maskvos interesus, susitikimas buvo beprasmis, sakoma ministerijos pareiškime. Jame pakartoti ankstesni patikinimai, kad Rusija yra atvira diplomatiniam sprendimui savo sąlygomis, kuris užbaigtų karą, ir yra pasirengusi reaguoti į, kaip teigiama, rimtus pasiūlymus.

Tačiau Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas atmetė ankstesnius Maskvos reikalavimus, kurie suteiktų Rusijai laiko giliau įsitvirtinti okupuotose Ukrainos dalyse.

Socialiniame tinkle „X“ jis pareiškė, kad Rusijos pajėgos turi visiškai pasitraukti iš okupuotų teritorijų ir dėl to Kyjivas nesileis į jokius kompromisus.

Praėjus daugiau nei metams po Maskvos plataus masto karo Ukrainoje pradžios, ukrainiečių pajėgos tęsia ilgai lauktą puolimą, kad susigrąžintų okupuotą teritoriją.

Tuo metu Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) pirmadienį paskelbė, kad sulaikė moterį, įtariamą padėjus Rusijai rengti išpuolį prieš V.Zelenskį, kai šis praėjusį mėnesį lankėsi pietiniame Mykolajivo regione.

Pareiškime teigiama, kad moteris rinko žvalgybinę informaciją, siekdama išsiaiškinti Ukrainos prezidento maršrutą ir planus. Ji buvo sulaikyta, kai bandė perduoti informaciją rusams, nurodoma pareiškime.

Nuo pat Rusijos invazijos pradžios 2022-ųjų vasarį, kai artėjant Maskvos pajėgoms V.Zelenskis atsisakė palikti Kyjivą, jis tapo pagrindiniu Kremliaus taikiniu.

Ukrainos lyderis yra vienas iš svarbiausių šalies veidų kare – jis prisideda prie visuomenės moralės stiprinimo, įskaitant savo tradicinį vakarinį kreipimąsi vaizdo ryšiu, ir yra atpažįstamas visame pasaulyje, nes nuolat ragina sąjungininkus ir kitus padėti Ukrainai.

Pasak Chersono srities gubernatoriaus Oleksandro Prokudino, pirmadienį to paties pavadinimo mieste per Rusijos apšaudymą nukentėjo devynaukštis gyvenamasis namas, vienas žmogus žuvo ir dar keturi buvo sužeisti.

Charkivo srities administracijos vadovas Olehas Synjehubovas nurodė, kad Rusijai apšaudžius kaimą šiaurės rytuose esančioje srityje, žuvo 57 metų moteris ir keturi žmonės buvo sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus