Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 04 /13:08

Po dronų atakos Novorosijske vėl pasklido Rusijos melas, bet jis greitai subliuško

Rusijos gynybos ministerija anksti penktadienį pranešė užkirtusi kelią naktiniam Ukrainos išpuoliui prieš Juodojoje jūroje esančią karinio jūrų laivyno bazę .Tačiau socialiniuose tinkluose netruko išplisti vaizdo įrašai ir nuotraukos, kuriose užfiksuota, kad rusų desantinis laivas „Olenegorskij Gorniak“ iš tiesų skęsta.

„Šiąnakt Ukrainos ginkluotosios pajėgos, naudodamos du bepiločius jūrų laivus, bandė atakuoti Rusijos ginkluotųjų pajėgų Novorosijsko karinio jūrų laivyno bazę“, – penktadienį paskelbė Rusijos Gynybos ministerija „Telegram“.

Pranešime priduriama, kad Rusijos laivai sunaikino ukrainiečių atakos priemones.

VIDEO: Rusijai suduotas žeminantis smūgis – desantinis laivas skęsta

Tačiau, panašu, kad tokie pranešimai yra toli nuo tikrovės.

Rusijos Krasnodaro srityje esančiame Novorosijske ir okupuotame Kryme naktį buvo girdimi sprogimai ir šūviai, remdamasi įvairiais „Telegram“ kanalais pranešė Ukrainos naujienų agentūra „Ukrinform“.

Ukrainiečių agentūra „Unian“ citavo rusiškose paskyrose socialiniuose tinkluose skelbiamą informaciją, kad, priešingai Rusijos gynybos ministerijos teiginiams, ataka nebuvo visiškai nesėkminga ir kad per ją buvo apgadintas didelis desantinis laivas „Olenegorskij gorniak“.

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kad laivas yra pakrypęs ir skęsta, o šalia jo yra keli kiti laivai, tikriausiai turintys evakuoti įgulą, sakoma pranešime.

Ukrainos Saugumo tarnyba (SBU) pripažino surengusi specialią operaciją Novorosijsko įlankoje, dronas apgadino didelį desantinį laivą „Olenegorskij Gorniak“.

„Vaizdo įraše matyti, kaip SBU antžeminis dronas, pakrautas 450 kg trotilo, atakuoja priešo laivą su maždaug 100 įgulos narių“, – skelbia „Ukrainska Pravda“.

Šaltiniai Saugumo tarnyboje pažymi, kad specialioji operacija buvo vykdoma kartu su karinėmis jūrų pajėgomis. Dėl atakos laivas „Olenegorskij Gorniak“ patyrė rimtą apgadinimą ir šiuo metu negali vykdyti kovinių užduočių.

„Todėl visi rusų pareiškimai apie „atremtą puolimą“ yra melagingi“, – pabrėžiama pranešime.

Smūgis Rusijai

Karinių jūrų dronų ataka prieš Rusijos desantinį laivą „Olenegorskij Gorniak“ Novorosijske yra žeminantis smūgis Rusijos saugumo sistemai, naujienų agentūrai „Unian“ pareiškė karo ir politikos apžvalgininkas Oleksandras Kovalenko.

Jis pridūrė, jog yra nusivylusiųjų, jog laivas, kuriam buvo smogta, negabena „Kalibr“ raketų.

„Jie sako, kad jis negabena „Kalibr'ų“! Šiuo atžvilgiu norėčiau pažymėti, kad, pirma, pats šio incidento Novorosijsko uoste faktas rodo, jog šis miestas nebėra giliai ginamas. Antra, tai žeminantis spjūvis į veidą Rusijos saugumo sistemai, kuri, matyt, šioje šalyje apskritai neegzistuoja“, – sakė jis.

Juodosios jūros Novorosijsko uoste yra naftotiekio, kuriuo per Rusiją gabenama didžioji dalis Kazachstano naftos eksporto, galutinis taškas.

Rusijos valstybinė žiniasklaida penktadienį pranešė, kad vamzdyno operatorius „Caspian Pipeline Consortium“ nurodė toliau gabenantis naftą į terminale prišvartuotus tanklaivius.

Tačiau laikinai uždraustas laivų judėjimas uoste, pranešė bendrovė, kurią cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

Rusijos karinis laivynas Juodojoje jūroje tapo ukrainiečių taikiniu nuo pat Maskvos invazijos pradžios daugiau nei prieš metus, tačiau pastarosiomis savaitėmis išpuolių padaugėjo.

Antradienį Rusijos gynybos ministerija pranešė sužlugdžiusi Ukrainos drono ataką prieš patrulinius laivus Juodojoje jūroje, kur įtampa didėja po to, kai Maskva pasitraukė iš susitarimo dėl saugaus ukrainietiškų grūdų gabenimo. Teigiama, kad panašus išpuolis buvo atremtas ir savaite anksčiau.

Penktadienį ministerija taip pat pranešė, kad virš Krymo pusiasalio numušė 13 dronų. Jos teigimu, per abu išpuolius nukentėjusiųjų ir žalos nepadaryta.

2014 metais Rusijos aneksuotas Krymas Kyjivo taikiniu buvo viso karo metu, tačiau pastarosiomis savaitėmis atakos tapo intensyvesnės ir dažnesnės.

Liepą per Ukrainos dronų atakas Kryme buvo susprogdintas šaudmenų sandėlis ir apgadintas strateginę bei simbolinę reikšmes turintis tiltas, jungiantis Rusiją su pusiasaliu.

Kyjivas ne kartą yra sakęs, kad planuoja Krymą susigrąžinti.

Sekmadienį Rusijos ten primesta valdžia pranešė, kad virš pusiasalio buvo sunaikinti 25 ukrainiečių bepiločiai orlaiviai.

Tuo metu Kyjivas skelbė, kad Rusija ne kartą atakavo Ukrainos Odesos regioną Juodosios jūros pakrantėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento