Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijai pasitraukus iš susitarimo dėl grūdų gabenimo, laivai toliau plaukia iš Ukrainos uostų

Praėjus dviejoms dienoms po to, kai karą Ukrainoje pradėjusi Rusija pranešė pasitraukianti iš „grūdų susitarimo“, Juodąją jūra iš viso praplaukė 17 laivų.
Grūdus iš Ukrainos uostų gabenantys laivai Bosforo sąsiauryje
Grūdus iš Ukrainos uostų gabenantys laivai Bosforo sąsiauryje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ministerija pranešė, kad antradienį iš Čornomorsko ir Pivdenio uostų išplaukė dar trys laivai su 85 tūkst. tonų žemės ūkio produktų, du iš jų plaukia į Libiją ir Maroką. Dar du tanklaiviai, kurie gabens naftą į Jordaniją ir Rumuniją, atvyko pakrauti.

„JT ir Turkijai padidinus inspektavimo grupių skaičių iki 10, spalio 31 d. Jungtinis koordinavimo centras patikrino 46 laivus su 1,7 mln. tonų Ukrainos žemės ūkio produktų, kurie jau išplaukė į paskirties uostus. Bosforo sąsiauryje patikrinimo laukiančių laivų eilė sumažėjo iki 147 išplaukiančių ir įplaukiančių laivų“, – teigia ministerija.

Skelbiama, kad per tris susitarimo dėl „grūdų koridoriaus“ galiojimo mėnesius 422 laivai iš Ukrainos uostų eksportavo beveik 10 mln. tonų žemės ūkio produktų ir šis skaičius galėtų būti trečdaliu didesnis, jei Rusijos pusė nestabdytų patikrinimų proceso Bosforo sąsiauryje.

Laivų judėjimas vyksta praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija pranešė JT ir Turkijai stabdanti savo dalyvavimą susitarime dėl grūdų, Maskvai apkaltinus Ukrainą dronų atakomis prieš jos laivus okupuotame Kryme.

Kyjivas Kremliaus kaltinimus pavadino „melaginga dingstimi“.

Maskva taip pat atsisakė atlikti laivų patikrinimus, kurie buvo privalomi pagal susitarimą.

Ukraina, viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje, po vasario pabaigoje prasidėjusios Rusijos invazijos buvo priversta sustabdyti beveik visą tiekimą.

Liepą pasiektas susitarimas dėl grūdų eksporto atblokavimo yra labai svarbus siekiant sušvelninti karo sukeltą pasaulinę maisto krizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas