Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijoje kalinamo politinio aktyvisto V.Kara-Murzos advokatui su juo neleidžia susitikti jau dvi dienas

Politiko, žurnalisto Vladimiro Kara-Murzos advokatui jau antrą dieną iš eilės nebuvo leista pasimatyti su savo klientu Omsko kolonijoje, rašo naujienų svetainė „Agenstvo“.
Vladimiras Kara-Murza
Rusijos opozicijos lyderis V. Kara-Murza lankosi Maskvos teisme. / Scanpix

Pasak straipsnio, antradienį advokatas norėjo aplankyti savo klientą, tačiau kolonijos pareigūnai neleido jam susitikti su V.Kara-Murza, paaiškindami, kad kaliniui atliekama ekspertizė.

Teisininkui buvo pasiūlyta atvykti kitą dieną.

Pasak advokato, tai jau ne pirmas toks atvejis. Tačiau trečiadienį, kai advokatas vėl atvyko į koloniją, jam buvo atsisakyta leisti susitikti su opozicijos politiku ta pačia dingstimi.

Advokato teigimu, teismo posėdis, kuriame dalyvaus V.Kara-Murza, turėtų įvykti ketvirtadienį. Gynėjas savo ruožtu klausė teismo, kur dabar yra jo klientas – V.Kara-Murza.

„Teismas patikina, kad jis yra vietoje. Man sunku tuo patikėti, – komentavo jis. – Istorija iš tiesų keista ir nepanaši į tiesą“.

Paskutinį kartą advokatas politiką matė praėjusį ketvirtadienį.

Politikas V.Kara-Murza buvo nuteistas 25 metams griežtojo režimo kolonijoje pagal straipsnius apie „klastočių“ apie kariuomenę skleidimą, dalyvavimą nepageidaujamos organizacijos veikloje ir valstybės išdavystę.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vladimiras Kara-Murza
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vladimiras Kara-Murza

Jo žmona dar kovo mėnesį paragino apsikeisti politiniais kaliniais. V.Kara-Murza yra Rusijos ir Didžiosios Britanijos pilietis.

Per pastarąsias dvi dienas tapo žinoma apie septynių politinių kalinių – Olego Orlovo, Aleksandros Skočilenkos, Lilijos Čanyševos, Ksenijos Fadejevos, Iljos Jašino, Kevino Leako ir Danilo Krinario – dingimą iš kolonijų ir kardomojo kalinimo centrų.

Žmogaus teisių aktyvistai mano, kad tai gali būti pasirengimas mainams.

Kandidatais keistis iš Rusijos pusės taip pat laikomi žurnalistas Evanas Gershkovichas ir Paulas Whelanas. Rusijoje šnipinėjimo byloje nuteisto P.Whelano advokatė Olga Karlova trečiadienį taip pat pranešė nežinanti, ar jos klientas vis dar yra Mordovijos kolonijoje.

E.Gershkovicho advokatas praėjusią dieną atsisakė komentuoti.

Mažiausiai du Rusijos piliečiai, nuteisti už kibernetinius nusikaltimus, kurie gali būti susiję su šiuo apsikeitimu, – Vladimiras Dunajevas ir Romanas Seleznevas – yra Jungtinėse Valstijose, antradienį rašė naujienų agentūra „Reuters“.

Kitas kandidatas apsikeisti galėtų būti Vadimas Krasikovas, kuris Vokietijoje atlieka bausmę iki gyvos galvos už buvusio Čečėnijos karo vado Zelimchano Changošvilio nužudymą. Maskva ne kartą yra pareiškusi, kad yra suinteresuota tokiais mainais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas