Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijoje prasidėjo pakartotinis opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno teismas

Rusijos Kirovo mieste pirmadienį prasidėjo pakartotinis opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno teismas dėl grobstymo, Aukščiausiajam Teismui atmetus pradinį 2013 metų verdiktą, kuriuo buvo pripažinta jo kaltė.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Navalno advokatai prašė Teismo nutraukti bylą, kurioje jis kaltinamas pavogęs iš valstybinės kompanijos medienos už 500 tūkst. dolerių (470 tūkst. eurų). Kritikai sako, kad šis procesas yra politiškai motyvuotas.

Garsiausias Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas žurnalistams sakė, kad pakartotinio bylos nagrinėjimo tikslas yra atkurti pradinį nuosprendį, pagal kurį jis negali kelti savo kandidatūros rinkimuose.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas bylą nagrinėti iš naujo grąžino praėjusį mėnesį. Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) vasarį nusprendė, kad Rusija pažeidė A.Navalno teisę į teisingą teismą.

A.Navalnas lapkritį skundėsi, kad ši byla turėjo būti panaikinta ir kad pakartotinis nagrinėjimas reiškia, jog jam teks nuolat važinėti į posėdžius Kirove bei atsitraukti nuo savo politinės veiklos.

Tuo tarpu kitas opozicijos aktyvistas Ildaras Dadinas buvo perkeltas iš kalėjimo, kur, kaip teigia, buvo kankinamas, pirmadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Pranešime cituojamas Rusijos kalėjimų sistemos pareigūnas, kurio pavardė nenurodoma. Jis sakė, kad I.Dadinas buvo išvežtas iš kalėjimo Rusijos šiaurės vakaruose, bet nenurodė, kur jis bus perkeltas.

I.Dadinas pernai buvo nuteistas už griežto naujo įstatymo dėl viešų demonstracijų pažeidimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ildaras Dadinas per demonstraciją 2014 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ildaras Dadinas per demonstraciją 2014 metais

I.Dadino žmona Anastasija Zotova naujienų agentūrai AP sakė, kad negavo jokio oficialaus pranešimo apie vyro buvimo vietą.

Žmogaus teisių aktyvistai ragino I.Dadiną dėl jo paties saugumo perkelti iš kolonijos IK-7.

Praėjusį mėnesį I.Dadinas sakė, kad kalėjimo prižiūrėtojai jį kankino: mušė, grasino išžaginti ir nužudyti. Oficialaus tyrimo metu jokių pažeidimų nebuvo nustatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas