Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos brigados vadą šarvuota technika mirtinai sužalojo įsiutęs jo karys

Vakarų pareigūnai patvirtino šokiruojančią istoriją, kad Ukrainoje kariaujančios Rusijos brigados vadas buvo brutaliai nužudytas savo paties karių, įsiutusių dėl didžiulių nuostolių. Tai, anot pareigūnų, dar vienas požymis, rodantis, kad Ukrainoje ir aplink ją dislokuotų Rusijos pajėgų kovinė dvasia menka, karių moralė pašlijusi, o vadovavimas prastas, rašo portalas „Politico“.
Rusijos tankas
Rusijos tankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

37-osios motorizuotosios šaulių brigados vadas pulkininkas buvo pervažiuotas šarvuočiu ir patyrė sunkius abiejų kojų sužalojimus. „Politico“ rašo, kad vadas buvo pervažiuotas šarvuočiu, tuo tarpu šaltinis, kuriuo portalas remiasi, rašo, kad vadas buvo pervažiuotas tanku.

„Manome, kad brigados vadą nužudė jo paties kariai dėl jo brigados patirtų nuostolių masto, – sakė vienas pareigūnas. – Manome, kad jį tyčia nužudė jo paties kariai. Manome, kad jį pervažiavo jo paties kariai“.

Šie Vakarų pareigūnų teiginiai patvirtina trečiadienį „Facebook“ tinkle pasirodžiusį žinomo Ukrainos žurnalisto ir „You Tube“ žvaigždės Romano Cymbaliuko pranešimą.

R.Cymbaliukas teigė, jog kariai buvo įpykę dėl to, jog Kyjivo regione dislokuotas jų dalinys dėl prasto vadovavimo prarado pusę žmonių.

„Dvi 37-osios atskirosios motorizuotosios šaulių brigados bataliono taktinės grupės kovinių veiksmų prie Makarovo (Kyjivo sritis) metu neteko apie 50 proc. savo karių iš daugiau kaip 1 500, daugybė karių patyrė įvairaus sunkumo sužeidimus.

Tankų bataliono karys kaltino brigados vadą pulkininką Jurijų Medvedevą dėl savo kolegų žūties. Jis pasirinko patogų momentą mūšio metu ir tanku pervažiavo šalia stovintį vadą, sužeisdamas jam abi kojas. Dabar pulkininkas Medvedevas yra ligoninėje Baltarusijoje ir laukia piniginės kompensacijos už kovines žaizdas, patirtas per “specialią karinę operaciją Donbasui apsaugoti„. Pulkininkas Medvedevas apdovanotas Drąsos ordinu“, – rašė R.Cymbaliukas.

Vėliau pranešta, kad J.Medvedevas mirė.

Rusijos kariuomenė į šiuos pranešimus niekaip nereagavo.

Vakarų pareigūnas „Politico“ taip pat patvirtino ukrainiečių pranešimus, kad per mūšius žuvo 49-ajai jungtinei ginkluotųjų pajėgų armijai vadovavęs generolas leitenantas, kuris tapo septintuoju Rusijos generolu, žuvusiu mūšyje nuo invazijos pradžios.

Nuotr. iš „Wikipedia“/Generolas leitenantas Jakovas Rezancevas
Nuotr. iš „Wikipedia“/Generolas leitenantas Jakovas Rezancevas

Ukrainos prezidento atstovas spaudai Oleksijus Arestovičius anksčiau įvardijo generolą leitenantą kaip Jakovą Rezancevą ir sakė, kad jis žuvo Černobajivkos aerodrome netoli pietinio Chersono miesto, kur Rusijos pajėgos ne kartą patyrė nuostolių atakuotos Ukrainos aviacijos bei artilerijos.

Rusija šio pranešimo nepatvirtino.

Pirmąjį invazijos į Ukrainą mėnesį Rusijos pajėgos susidūrė su logistinio aprūpinimo ir maisto trūkumo problemomis. Į nelaisvę patekę Rusijos pajėgų kariai pasakojo, kad jų vadai tikino, jog jie vykdys pratybas prie Ukrainos sienos, o ne dalyvaus kare.

Rusijos gynybos ministerija anksčiau sakė, kad pirmasis jos karinės operacijos Ukrainoje etapas iš esmės baigtas ir kad ji sutelks dėmesį į visišką Rytų Ukrainos Donbaso regiono „išlaisvinimą“.

Vakarų pareigūnas teigė, kad Rusija „pripažįsta, jog negali vienu metu vykdyti operacijų keliomis kryptimis“, ir stengiasi sutelkti savo pajėgas, tiek logistinio aprūpinimo, tiek ugnies jėgos požiūriu, ribotesnėmis kryptimis.

Karo pradžioje, Vakarų vertinimu, Rusija Ukrainoje buvo dislokavusi 120-150 batalionų taktinių grupių, tačiau dabar manoma, kad apie 20 iš jų nebėra veiksmingos. Kai kurios iš jų yra atitrauktos atgal į Rusiją, kitos patyrė didelių nuostolių ir kai kuriais atvejais susijungė su kitomis grupėmis į vieną, sakė Vakarų pareigūnas.

Atrodo, kad rusai sustabdė operacijas Kyjivo ir kituose rajonuose ir laiko pajėgas šiuose rajonuose gynybinėse pozicijose, siekdami maksimaliai sustiprinti savo pajėgas Donbaso regione, pridūrė tas pats pareigūnas.

Sutelkusi dėmesį į Donbasą, Rusija galėtų sutelkti oro pajėgas ir netiesioginę ugnį ribotesnėse teritorijose, taip apsunkindama ukrainiečių, kurie „nepaprastai gerai“ naudojasi oro gynybos pajėgumais, padėtį, sakė pareigūnas. Ji pridūrė, kad pastarojo meto ukrainiečių pergalės sausumoje dar negali būti laikomos „posūkiu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas