Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 01 23 /15:45

Rusijos diplomatijos vadovas atvyko prieštaringai vertinamo vizito Pietų Afrikoje

Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą Pretorijoje pirmadienį deryboms sutiko jo kolegė Pietų Afrikos Respublikoje, bet vizitas kritikuojamas dėl Ukrainoje vykstančio karo.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir PAR užsienio reikalų ministrė Naledi Pandor
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir PAR užsienio reikalų ministrė Naledi Pandor / „AFP“/„Scanpix“

Žemyno galia PAR atsisakė pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą ir vengė palaikyti kurią nors konflikto šalį.

Dėl Rusijos karo Ukrainoje Vakarai įvedė plačias sankcijas Maskvai ir bando ją diplomatiškai izoliuoti.

PAR užsienio reikalų ministrė Naledi Pandor prieš susitikimą spaudos konferencijoje sakė, kad šios derybos padės „stiprinti ir taip gerus santykius“ tarp abiejų valstybių.

Sėdėdama šalia S.Lavrovo ji pavadino Rusiją „branginama partnere“.

Rusų užsienio reikalų ministras pirmadienį pareiškė, kad pirmaisiais karo mėnesiais Maskva norėjo derėtis su Ukraina, tačiau Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų šalys esą patarė Kyjivui to nedaryti.

Vizito Pietų Afrikoje metu S.Lavrovo pareikšti komentarai buvo panašūs į praėjusiais metais Rusijos prezidento Vladimiro Putino išsakytas pastabas, kad jo šalis linkusi derėtis, tačiau Ukrainos Vakarų sąjungininkės esą neleido deryboms įvykti.

JAV ir kitos Vakarų šalys teigė, kad Rusija nėra rimtai nusiteikusi vesti derybas dėl 11 mėnesių vykstančio karo užbaigimo.

„Gerai žinoma, kad mes palaikėme Ukrainos pusės pasiūlymą pradėti derybas specialiosios karinės operacijos pradžioje ir kovo pabaigoje abi delegacijos susitarė dėl šio konflikto sprendimo principo“, – teigė S.Lavrovas, pavartodamas Kremliaus terminą karui pavadinti.

„Gerai žinoma ir buvo viešai paskelbta, kad mūsų kolegos amerikiečiai, britai ir kai kurie europiečiai sakė Ukrainai, kad susitarti dar per anksti, o Kyjivo režimas niekada nebesvarstė sandorio, dėl kurio beveik susitarta“, – tvirtino jis.

Kritika PAR viduje

Rusija ne kartą atmetė Ukrainos ir Vakarų reikalavimus visiškai pasitraukti iš Ukrainos kaip bet kokių derybų sąlygą. JAV prezidentas Joe Bidenas nurodė, kad būtų pasirengęs kalbėtis su V.Putinu, jei Rusijos vadovas parodytų, kad rimtai nori nutraukti invaziją.

PAR neseniai perėmė pirmininkavimą BRICS – taip pat Braziliją, Rusiją, Indiją ir Kiniją apimančiai grupei, siekiančiai mesti iššūkį dominuojančioms, Jungtinių Valstijų ir Europos vadovaujamoms pasaulio valdymo struktūroms.

Praėjusią savaitę PAR paskelbė, kad kitą mėnesį prie savo krantų surengs 10 dienų bendras karines pratybas su Rusija ir Kinija.

Tačiau ryšiai su Maskva sulaukė kritikos ir pačioje PAR; kai kas kaltina vyriausybę atsisakius neutralios pozicijos.

„Vis labiau aiškėja, kad Pietų Afrikos vyriausybė atvirai jungiasi prie Rusijos“, – sakė parlamentaras Darrenas Bergmanas iš pagrindinės opozicinės Demokratinio aljanso partijos.

Praėjusią savaitę velionio PAR arkivyskupo, Nobelio taikos premijos laureato Desmondo Tutu fondas planuojamas karinių jūrų laivynų pratybas pavadino gėdingomis ir sakė, jog jos „prilygsta pareiškimui, kad Pietų Afrika prisideda prie karo su Ukraina“.

Karas Ukrainoje ir jo poveikis 1,3 mlrd. žmonių Afrikoje, įskaitant didėjančias pasaulines naftos ir maisto kainas, turėtų užimti svarbiausią vietą S.Lavrovo derybose su N.Pandor.

„Visiškai suprantame, kad konfliktai, kad ir kur jie vyktų pasaulyje, daro neigiamą poveikį mums visiems, o mums kaip besivystančiam pasauliui jie daro ypatingą poveikį kaip Afrikos žemynui, – teigė N.Pandor. – Todėl mes kaip Pietų Afrikos Respublika nuolat pabrėžiame, kad visada esame pasirengę remti taikų konfliktų sprendimą žemyne ir visame pasaulyje.“

Pietų Afrika ir toliau palaiko tvirtus ryšius su Rusija po to, kai Sovietų Sąjunga rėmė dabartinę šalies valdančiąją partiją – Afrikos nacionalinį kongresą (ANC), kai šis buvo išsivadavimo judėjimas, kovojęs už tai, kad būtų nutraukta PAR juodaodžių daugumai taikyta apartheido represijų sistema.

Šie santykiai iš esmės lėmė tai, kad PAR pernai susilaikė nuo balsavimo Jungtinėse Tautose, smerkiančio Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Praėjusiais metais po S.Lavrovo vizito į Afriką sekė JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno kelionė į PAR, kuri buvo vertinama kaip JAV siekis pasipriešinti didėjančiai Rusijos įtakai strategiškai svarbiame žemyne.

Šį kartą JAV iždo sekretorė Janet Yellen lankėsi Senegale ir Zambijoje prieš trečiadienį prasidedantį oficialų vizitą PAR.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius