Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos ekonomika būtų 5 proc. didesnė, jei V.Putinas nebūtų pradėjęs karo Ukrainoje

Vladimiro Putino karas Ukrainoje kenkia Rusijos ekonomikai, didina vidaus vartotojų kainas ir verčia Maskvą trečdalį savo biudžeto išleisti gynybai, pareiškė JAV iždo departamentas.
Čečėnų kariai planuoja kariauti Ukrainoje
Čečėnų kariai planuoja kariauti Ukrainoje / R.Kadyrovo Telegram nuotr.

Vyriausioji departamento sankcijų ekonomistė Rachel Lyngaas sakė, kad karo, JAV sąjungininkų sankcijų ir Maskvos politinio atsako derinys „kelia didelę ekonominę įtampą Rusijos ekonomikai“.

Šios pastabos pateiktos finansinių pasekmių Rusijai įvertinimo projekte, su kuriuo susipažino laikraštis „Financial Times“.

Rusijos įsiveržimas į dalį Ukrainos ir jos okupacija dabar „prisideda prie sparčiai augančių išlaidų, nuvertėjančio rublio, didėjančios infliacijos ir įtemptos darbo rinkos, atspindinčios darbuotojų praradimą“ jos ekonomikoje, rašė R.Lyngaas.

R.Lyngaas teigė, kad Rusijos ekonomika būtų daugiau nei 5 proc. didesnė, jei V.Putinas nebūtų pradėjęs karo Ukrainoje, ir pridūrė, kad šalies rodikliai yra prastesni nei kitų energijos išteklių eksportuotojų, įskaitant JAV.

Iždo departamento duomenimis, Maskva 2023 m. gynybai išleido daugiau kaip 100 mlrd. JAV dolerių, arba beveik trečdalį visų planuojamų išlaidų. Didžiulės išlaidos atsirado tuo pačiu metu, kai Kremlius sustabdė kai kuriuos planuotus valstybės tarnautojų atlyginimų didinimus, nepaisant to, kad infliacija siekia 7,5 proc. ir gerokai viršija centrinio banko nustatytą 4 proc. tikslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas