Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos institucijos kaltina nacionalistą I.Girkiną planuojant pabėgimą iš kalėjimo

Rusijos nacionalistas, buvęs taip vadinamos Donecko liaudies respublikos gynybos ministras, pagarsėjęs kritika Rusijos karinei vadovybei ir kalinamas Kirovo srities 5-ojoje kolonijoje dėl ekstremizmo, įstaigos administracijos vertinimu yra „linkęs pabėgti“, pranešė jo žmona Miroslava Reginskaja, kurią cituoja „The Moscow Times“.
Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas
Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas / „Reuters“/„Scanpix“

„Gavau nemalonios informacijos: ant mano vyro Igorio Strelkovo, atliekančio laisvės atėmimo bausmę IK-5, kolonijos administracija „pakabino raudoną juostelę“ – ženklą, kad jis neva linkęs pabėgti“, – teigiama jos žinutėje socialiniuose tinkluose.

Anot moters, ji nežino, kodėl jis sulaukė tokio vertinimo, nes nepažeidė vidaus tvarkos taisyklių, nebuvo baustas papeikimais, neatsisakė dirbti ir apskritai su juo nebuvo „jokių neigiamo pobūdžio incidentų“.

M.Reginskajos nuomone, toks sprendimas priimtas siekiant atimti iš I.Girkino galimybę į lygtinį paleidimą, „dėl kurio jis ketino kreiptis artimiausiu metu“.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas

Ji taip pat pabrėžė, kad jos vyras neketino pabėgti, nes veikė „tik teisinėje srityje“.

„Akivaizdu, kad asmuo, kuris jau seniai „laukia“ Hagos tribunolo, negali būti linkęs bėgti. Igoris Ivanovičius neturi kur bėgti iš Rusijos ir niekada neturėjo tokių ketinimų“, – reziumavo jo žmona.

2024 m. sausio 25 d. Maskvos miesto teismas nuteisė I.Girkiną kalėti ketverius metus, pripažinęs jį kaltu dėl „viešų raginimų ekstremizmui“ dėl dviejų įrašų jo „Telegram“ kanale: pirmasis buvo apie galimą Rusijos pasidavimą Kryme, o antrasis – apie pašalpų kariškiams nemokėjimą.

Byla buvo nagrinėjama uždarame posėdyje, o jis savo kaltės nepripažino.

I.Girkinas kritikavo Rusijos vadovybę ir Gynybos ministeriją nuo pat plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios, tačiau buvo sulaikytas tik po savo aštrių pasisakymų Vladimiro Putino atžvilgiu, kai prezidentą pavadino „žemaūgiu“ ir „bailiai nekompetentingu“ bei prasitarė, kad „šalis neišgyvens dar šešerių metų su tokiu žmogumi prie vairo“.

Šaltinis prezidento administracijoje leidiniui „The Moscow Times“ sakė, kad šie žodžiai perpildė Kremliaus kantrybės taurę.

Imago / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas
Imago / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas

„I.Girkinas kažkuriuo momentu prarado pavojaus jausmą, kažkodėl jis patikėjo, kad gali sakyti, ką tik nori. Tačiau dabar mūsų šalyje niekam to daryti neleidžiama“, – pabrėžė pašnekovas.

Negana to, ikiteisminio sulaikymo centre I.Girkinas pareiškė turįs prezidentinių ambicijų. Jis pabrėžė, kad laiko save sėkmingesniu vadovu už V.Putiną, nes pastarasis yra „pernelyg patikimas ir malonus“, mažiau kompetentingas kariniuose reikaluose ir turi „daug draugų milijardierių, kurių negali atsisakyti“. Tačiau iniciatyvinei grupei nepavyko iškelti jo kandidatūros į prezidentus.

Balandžio mėnesį paaiškėjo, kad jis pasiprašė išleidžiamas į karą su Ukraina. Pasak advokato, vienas iš DNR karinių dalinių išreiškė pasirengimą skirti I.Girkiną būrio vadu. Tačiau Rusijos įstatymai draudžia asmenims, nuteistiems pagal „ekstremistinius“ straipsnius, pasirašyti karinės tarnybos sutartį.

I.Girkinas yra susijęs su 2014 m. įvykusia Malaizijos Boeing MH17 katastrofa Rytų Ukrainoje. Tyrimo metu nustatyta, kad jis kartu su bendrininkais Sergejumi Dubinskiu ir Leonidu Charčenkovu į Donbasą iš Rusijos pristatė SAM sistemą „Buk“, kuria buvo smogta į lainerį ir žuvo 298 žmonės.

2022 m. lapkritį Hagos teismas už akių nuteisė I.Girkiną kalėti iki gyvos galvos, tačiau Maskva atsisakė jį išduoti Nyderlandams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas