Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kariai Baltarusijoje: A.Lukašenkos veiksmų laisvė susiaurėjo iki minimumo

Pranešimai, esą Rusijos kariai nepaliks Baltarusijos, o karinės pratybos šioje šalyje tęsiasi, nėra iškalti ant akmens, 15min sako nepriklausomo rusiško naujienų portalo „Riddle“ vadovas Antonas Barbašinas. Jo teigimu, daug kas priklausys nuo to, ar Maskvai ir Vašingtonui pavyks susitarti – ir dėl ko bus susiderėta. Vis dėlto Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas Laurynas Jonavičius mano, kad situacija jau pasikeitė iš esmės, o keisti požiūrį į Minską turi ir Lietuva.
Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos Baltarusijoje
Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos Baltarusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos gynybos ministras Viktaras Chreninas sekmadienį paskelbė, kad bendros pratybos su Rusijos pajėgomis, kurios turėjo baigtis šį savaitgalį, bus tęsiamos. Kada planuojama baigti šias pratybas, nenurodyta.

Kitaip tariant, tai reiškia, kad rusų kariai – jų Baltarusijoje šiuo metu esą yra apie 8 tūkstančius – šalyje pasilieka. Kaip priežastį Minskas nurodo nuoseklų situacijos aštrėjimą Donbase.

Su Baltarusija ilgą sieną turinčios Lietuvos ir kitų regiono šalių, priklausančių NATO, lyderiai jau reiškia susirūpinimą. Antai Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Rusijos karių telkimas Baltarusijoje kelia pavojų Europos saugumui.

Išvesti Rusijos pajėgas iš Baltarusijos paragino ir baltarusių opozicijos lyderė, Vilniuje dirbanti Sviatlana Cichanouskaja, kuri nori siekti, kad šis klausimas būtų svarstomas Jungtinėse Tautose.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

O Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pabrėžia, kad reikia keisti atgrasymo architektūrą Lietuvoje ir kitose regiono valstybėse.

Jis pakartojo savo jau anksčiau išsakytą mintį, kad Lietuva „tampa Vakarų Berlynu Šaltojo karo metais“, ir pridūrė: „Tuos beveik 700 km sienos su Baltarusija reikėtų de facto laikyti siena su Rusijos Federacija. Baltarusija savarankiškumo nebeturi jokio.“

L.Jonavičius, kalbėdamas su 15min, sutiko su L.Kasčiūnu. Jo teigimu, nors Aliaksandras Lukašenka „tikrai dar turi veiksmų laisvę“, pastarosios autoritarinis Baltarusijos lyderis esą turi tik tiek, kad nekenktų Rusijos interesams.

Vis dėlto „Riddle“ redaktorius A.Barbašinas 15min siūlė neskubėti skambiai vadinti Rusijos karinį buvimą Baltarusijoje „okupacija“ ar „aneksija“ – taip, saugumo padėtis esą pasikeitė, bet dar reikėtų palaukti potencialaus JAV ir Rusijos susitarimo, kurio detalės bus labai svarbios. Žinoma, jei susitarti apskritai pavyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai