Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kariuomenė parodė, kaip ji ruošiasi pažeisti tarptautinės humanitarinės teisės normas

2021 m. vasario 17 d. oficialiame Rusijos Federacijos gynybos ministerijos „Youtube“ kanale pasirodė vaizdo įrašas iš karinių pratybų Sverdlovsko srities poligone. Vaizdo įrašo aprašyme pažymėta, kad Rusijos Federacijos centrinės karinės apygardos logistikos palaikymo padalinių karinis personalas atliko kuro užpildymo technikos užmaskavimą grūdovežiais ir atliko masinį šarvuotų transporto priemonių degalų užpildymą lauko sąlygomis. Tokios maskuotės tikslas yra suklaidinti oro žvalgybos priemones ir smogiamuosius bepiločius.
Rusijos kariuomenė parodė, kaip ji ruošiasi pažeisti tarptautinės humanitarinės teisės normas
Rusijos kariuomenė parodė, kaip ji ruošiasi pažeisti tarptautinės humanitarinės teisės normas / informnapalm.org nuotr.

Tarptautinės žvalgybos bendruomenės „InformNapalm“ savanoriai išsaugojo šį vaizdo įrašą, jei jis būtų pašalintas iš oficialaus RF Gynybos ministerijos kanalo, ir paprašė tarptautinės humanitarinės teisės specialistų pakomentuoti šį faktą. Visi apklausti ekspertai pažymėjo, kad karinės technikos maskavimas civiliniu transportu yra tiesioginis karo taisyklių pažeidimas ir laikomas karo nusikaltimu. Leidžiama maskuoti įrangą naudojant specialias priemones, kad ji būtų mažiau pastebima, tačiau ant karinio technikos pakabinti, pavyzdžiui, užrašą „Grūdovežis“ – tai be abejonių turi karo nusikaltimo požymių.

VIDEO: Дозаправка техники в полевых условиях на полигоне в Свердловской области

Įdomu tai, kad vaizdo įrašo komentaruose buvo nemažai komentarų, kad tokių vaizdo įrašų paskelbimas ir noras pasigirti tokia abejotina iniciatyva buvo gana trumparegiškas.

informnapalm.org nuotr./Ekrano nuotrauka iš vaizdo įrašo iš RF Gynybos ministerijos pratybų, skirtų degalų užpildymo techniką užmaskuoti grūdovežiais
informnapalm.org nuotr./Ekrano nuotrauka iš vaizdo įrašo iš RF Gynybos ministerijos pratybų, skirtų degalų užpildymo techniką užmaskuoti grūdovežiais

Mums buvo įdomu, per kiek laiko RF Gynybos ministerija supras savo klaidą ir ištrins vaizdo įrašą, kuriame savo rankomis fiksuoja karo nusikaltimo vykdymą. Praėjo dvi savaitės, tačiau vaizdo įrašą vis dar galima rasti oficialiajame kanale. Taigi galima manyti, kad Rusijos kariuomenė ją paskelbė ne per klaidą. Ji tikslingai demonstruoja, kad yra pasirengusi pažeisti tarptautinės humanitarinės teisės normas ir užmaskuoti karinę techniką kaip civilius objektus.

Karinės apgaulės, kaip Rusijos valstybinė politika

Simboliška, kad lygiai prieš septynerius metus Rusijos hibridinės specialiosios operacijos užgrobiant Krymą metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas spaudos konferencijoje pažymėjo, kad Rusijos kariuomenė stos ne priekyje, o už moterų ir vaikų, todėl Ukrainos kariuomenė negalės duoti atkirčio. Tai nebuvo nusišnekėjimas, o aiškus ženklas apie pasirengimą pažeisti tarptautinę teisę ir naudoti civilius kaip gyvuosius skydus.

„Humanitarinis konvojus“ – ne toks jau ir humanitarinis

Kitas Rusijos karinės klastos pavyzdys – ginklų, amunicijos ir kitų priemonių tiekimas Donbaso teroristams, prisidengiant vadinamosiomis humanitarinėmis vilkstinėmis. Nuo 2014 m. Rusija neteisėtai, pažeisdama visas tarptautines normas ir susitarimus, išsiuntė daugiau nei 100 tokių konvojų, kurių kiekviename buvo dešimtys sunkvežimių su baltais tentais.

Dar 2014 m. lapkričio pabaigoje JAV valstybės sekretoriaus padėjėja Viktorija Nuland pabrėžė, kad „humanitarinės pagalbos kolonos“, kurias Rusija siuntė į Donbasą, gabeno degalus tankams ir įrangą kariams.

Rusijos „humanitariniai konvojai“ ne tik gabena ginklus, degalus ir amuniciją į kovos zoną rytų Ukrainoje, bet ir pagrobtą Ukrainos kasyklų įrangą bei kitą materialų turtą iš okupuotos Donbaso teritorijos.

informnapalm.org nuotr./Nuotraukoje matyti 108-ojo desanto pulko rusų karys Nikolajus Dolženko įvažiavimo ženklo į Luhanską fone, kur matyti Rusijos „humanitarinio konvojaus“ baltų sunkvežimių kolona. Prieš karą Donbase jis taip pat aktyviai dalyvavo Ukrainos Krymo užgrobimo operacijoje
informnapalm.org nuotr./Nuotraukoje matyti 108-ojo desanto pulko rusų karys Nikolajus Dolženko įvažiavimo ženklo į Luhanską fone, kur matyti Rusijos „humanitarinio konvojaus“ baltų sunkvežimių kolona. Prieš karą Donbase jis taip pat aktyviai dalyvavo Ukrainos Krymo užgrobimo operacijoje

Primename, kad tarptautinė žvalgybos bendruomenė „InformNapalm“ ne kartą dokumentavo, kaip nuolatinis Rusijos karinis personalas, ypač specialiosios pajėgos, neteisėtai kerta Ukrainos sieną, prisidengdamas Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija. Buvo nustatyta, kad 108-ojo RF ginkluotųjų pajėgų desanto pulko kariškiai dalyvavo „humanitariniuose konvojuose“ Donbase. Be to, vienas iš Rusijos GRU 22-osios specialiųjų pajėgų brigados karių, dalyvavusių Krymo užgrobimo operacijoje, vėliau buvo užfiksuotas kaip „humanitarinių konvojų“ dalyvis, prisidengiantis Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija. Be to, yra atliktas „InformNapalm“ tyrimas apie tai, kaip RF ginkluotųjų pajėgų 69-osios logistikos brigados kariai, prisidengdami nepaprastųjų situacijų ministerija, gabena į okupuotą Donbasą „humanitarinę“ pagalbą.

„Nestandartinė maskuotė“ nuo bepiločių

Kovos zonoje rytų Ukrainoje Rusijos kariškiai norėdami pasislėpti nuo žvalgybinių bepiločių naudoja kitus „nestandartinės maskuotės“ triukus. Ir jei oficialiame Rusijos Federacijos gynybos ministerijos vaizdo įraše Rusijos kariuomenė mokėsi tik maskuoti benzovežį grūdovežiu, tai neseniai užfiksuotas Rusijos radaro 51U6 „Kasta-2E1“ maskavimas, kurio metu okupantai skubėjo paslėpti įrangą po Ukrainos vėliavos spalvų audiniu, tiesiog sulaužo visus šablonus. Kaip paaiškėjo, susidūrus su oro grėsme, Rusijos kariuomenė gali ne tik apsimesti grūdovežiu, bet ir yra pasirengusi skubiai ukrainizuotis.

informnapalm.org nuotr./ Rusų kariškių bandymas užmaskuoti įrangą
informnapalm.org nuotr./ Rusų kariškių bandymas užmaskuoti įrangą

Daugiau skaitykite – informnapalm.org/lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento