Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos „Kinžal“ raketų kūrėjai kaltinami išdavyste

Trys mokslininkai iš Novosibirsko teorinės ir taikomosios mechanikos instituto – technikos mokslų daktaras Valerijus Zviagincevas, ITAM direktorius Aleksandras Šipliukas ir vyriausiasis tyrėjas Anatolijus Maslovas, sukūrę rusų hipergarsines raketas „Kinžal“, buvo suimti už išdavystę Rusijoje, pranešė „The Moscow Times“.
MIG-31 su raketa „Kinžal“
MIG-31 su raketa „Kinžal“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Maslovas įtariamas perdavęs Kinijai informaciją, susijusią su hipergarsinėmis technologijomis, rašo leidinys. Žurnalistai sužinojo, kad A.Maslovas ir A.Šipliukas buvo suimti 2022 metų vasarą, o V.Zviagincevui namų areštas yra paskirtas nuo šių metų balandžio 7 dienos.

A.Maslovas ir A.Šipliukas 2012 metais Prancūzijos Tūro mieste vykusiame seminare pristatė eksperimento dėl hipergarsinės raketos projektavimo rezultatus, rašo „Reuters“. Anot jo, visi trys mokslininkai kartu dirbo trumpalaikių hipergarsinių instaliacijų tema.

Tyrimas dėl išdavystės sukėlė nerimą Rusijos mokslo bendruomenėje.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žinojęs apie atvirą Sibiro mokslininkų laišką, kuriame buvo ginami šie mokslininkai, tačiau šis atvejis yra saugumo tarnybų reikalas.

Pirmadienį paskelbtame laiške A.Maslovo, A.Šipliuko ir V.Zviagincevo kolegos protestavo ir teigė, kad baudžiamasis persekiojimas grasina padaryti didelės žalos Rusijos mokslui.

„Kiekvieną iš jų pažįstame kaip patriotą ir padorų žmogų, kuris nesugeba padaryti to, kuo juos įtaria tyrėjai“, – sakė jie.

Prezidentas Vladimiras Putinas gyrėsi, kad Rusija yra pasaulinė lyderė hipergarsinių raketų, galinčių skristi iki 12 250 km/h greičiu, kad išvengtų priešo oro gynybos. Antradienį Ukraina pareiškė, kad per vieną naktį pavyko sunaikinti šešias tokias raketas, nors Rusija tai ginčijo.

Pranešimai apie akademines konferencijas, besitęsiančias daugelį metų, rodo, kad suimti mokslininkai buvo dažni jų dalyviai.

2012 m. A.Maslovas ir A.Šipliukas pristatė eksperimento dėl hipergarsinių raketų projektavimo rezultatus seminare Turo mieste, Prancūzijoje. 2016 m. visi trys buvo tarp knygos skyriaus „Hipergarsinės trumpos trukmės priemonės aerodinaminiams tyrimams ITAM, Rusija“ autorių.

Atvirame jų kolegų ITAM – Christianovičiaus teorinės ir taikomosios mechanikos instituto Novosibirske – laiške teigiama, kad medžiaga, kurią mokslininkai pristatė tarptautiniuose forumuose, buvo pakartotinai tikrinama, siekiant įsitikinti, kad joje nėra ribotos informacijos.

Bylos parodė, kad „bet koks straipsnis ar pranešimas gali sukelti kaltinimus valstybės išdavyste“, sakoma atvirame laiške.

„Šioje situacijoje bijome ne tik dėl kolegų likimo. Tiesiog nesuprantame, kaip toliau dirbti savo darbą“, – rašoma mokslininkų laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas