Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos klasta: separatistams Donbase priskyrė tai, ko jie niekada neturėjo

Vasario 21 dieną Rusija pripažino apsišaukėliškų separatistinių Donecko ir Luhansko liaudies respublikų suverenitetą. Po šio pripažinimo kilo klausimas: kokiose ribose? Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas į šį klausimą atsakė vasario 22 d. Jis pareiškė, kad sienos yra „Luhansko ir Donecko sričių rėmuose“, nes tai neva yra nurodyta respublikų konstitucijose. Kitaip tariant, separatistai reikalaus, kad Ukraina atiduotų dalį dabar kontroliuojamų teritorijų. Tačiau net ir po šio V.Putino pareiškimo ne viskas aišku, rašo nepriklausomas Baltarusijos portalas zerkalo.io.
/ 15min iliustracija

Kokios sienos buvo anksčiau?

2014 m. balandžio 7 ir 27 dienomis buvo priimti apsišaukėliškų separatistinių Donecko ir Luhansko liaudies respublikų (DLR ir LLR) valstybinio savarankiškumo paskelbimo aktai (iš pradžių DLR, o vėliau LLR).

Šiuose aktuose respublikos buvo skelbiamos remiantis „Donecko (Luhansko) srities žmonių valia“. Abiejuose aktuose teigiama, kad respublikų teritorijos „pripažintose administracinėse ribose yra nedalomos ir neliečiamos“. O DLR (priimta 2014 m. gegužės 14 d.) ir LLR (priimta 2014 m. gegužės 18 d.) konstitucijose rašoma, kad jų teritorijas apibrėžia sienos, kurios egzistavo respublikų susikūrimo dieną.

Priėmus savarankiškumą skelbiančius aktus, šios sienos nuolat keitėsi: nei DLR, nei LLR niekada nekontroliavo visos Donecko ir Luhansko sričių teritorijos.

Priėmus savarankiškumą skelbiančius aktus, šios sienos nuolat keitėsi: nei DLR, nei LLR niekada nekontroliavo visos Donecko ir Luhansko sričių teritorijos. Dabartinės sienos buvo nustatytos tik 2015 m. vasario mėn., pasirašius antruosius Minsko susitarimus, o nuo 2015 m. kovo 17 d. „ypatingą statusą turinčių“ rajonų ribos nustatytos Ukrainos Aukščiausiosios Rados nutarimu „Dėl atskirų Donecko ir Luhansko sričių rajonų, miestų, gyvenviečių ir kaimų, kur įvedama speciali vietos savivaldos tvarka, nustatymo“.

Internete galima rasti 2014 m. gegužės 20 d. (praėjus devynioms dienoms po DLR ir LLR nepriklausomybės referendumų) Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos informacinio ir analitinio centro sudarytą žemėlapį. Ji atrodo taip:

O štai žemėlapis, kuris rodo dabartines faktines apsišaukėliškų ir Rusijos pripažintų respublikų teritorijas bei Ukrainos Luhansko ir Donecko sričių administracines ribas.

Ką kalbėjo Rusijos atstovai

V.Putinui paskelbus, kad pripažįsta apsišaukėliškų separatistinių Donecko ir Luhansko liaudies respublikų nepriklausomybę, paaiškėjo, kad Rusijos pareigūnai skirtingai suprato, kokias sienas turi DLR ir LLR.

Dar prieš apsišaukėliškų respublikų pripažinimą Rusijos vidaus reikalų ministerijos vadovas Vladimiras Kolokolcevas pasiūlė tai padaryti Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių ribose.

„Tikrai būtina pripažinti šias respublikas, jų teisinį statusą. Bet aš norėčiau padaryti pataisą: pripažinti tose administracinėse ribose, kuriose šios respublikos ir šių respublikų tautos buvo prieš jas okupuojant Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms“, – sakė J.Kolokolcevas.

Vasario 22 dieną Rusijos Federacijos tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Andrejus Klimovas televizijos kanalo „Rossija 24“ eteryje išsakė kitokią nuomonę apie apsišaukėliškų respublikų sienas.

Mes, žinoma, kalbame apie tas teritorijas, kurios yra šiandien nustatytose ribose. Visa kita nepatenka į teisinių veiksmų sritį.

„Mes, žinoma, kalbame apie tas teritorijas, kurios yra šiandien nustatytose ribose. Visa kita nepatenka į teisinių veiksmų sritį“, – sakė jis.

Tačiau Valstybės Dūmos NVS reikalų komiteto vadovas Leonidas Kalašnikovas viską suprato kitaip. Jis manė, kad DLR ir LLR yra pripažįstami Donecko ir Luhansko sričių ribose.

„Šiame susitarime nepatikslinta, bet manau, kad turimas omenyje valstybingumas, kuris buvo įtvirtintas sename ir vieninteliame referendume, surengtame esant kitoms sienoms.

Visai kitaip apie sienas kalbėjo Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Andrejus Rudenko: „Rusija pripažįsta sienas, kuriose DLR ir LLR vadovybė vykdo savo valdžios įgaliojimus ir jurisdikciją“.

Painiausiai į klausimą apie sienas atsakė V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Įvairių leidinių žurnalistai jam aštuonis kartus uždavė patikslinančius klausimus, kol galų gale jis pasakė, kad separatistinės respublikos pripažįstamos tų teritorijų, kurias kontroliavo, kai pasiskelbė, ribose. „Tose sienose, kuriose buvo paskelbtos šios respublikos“, – galiausiai pasakė D.Peskovas ir pridūrė, kad „šia tema pasakė viską“.

Galiausiai sumaištį nutraukė Rusijos prezidentas V.Putinas, antradienio vakarą paskelbęs, kad Maskva pripažino separatistines DLR ir LLR jų konstitucijose nurodytose ribose, tai yra Donecko ir Luhansko sričių ribose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Pripažinome visus pagrindinius (DLR ir LLR) dokumentus, įskaitant konstituciją. O konstitucijoje yra nurodytos sienos Donecko ir Luhansko sričių ribose tuo metu, kai jos buvo Ukrainos dalis, – pareiškė Rusijos prezidentas. – Bet mes tikimės, kad visi ginčytini klausimai bus išspręsti per Kijevo valdžios ir respublikų vadovybės derybas“.

Ko siekia separatistai?

Separatistinės DLR vadovas Denisas Pušilinas šią situaciją suprato taip:

„Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos konstitucijose sienos yra Donecko ir Luhansko sričių ribose. Tolesni žingsniai paaiškės bėgant laikui“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Denisas Pušilinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Denisas Pušilinas

LLR parlamento vicepirmininkas Dmitrijus Chorošilovas taip pat mano, kad jo atstovaujama separatistinė respublika pretenduoja į visą Luhansko sritį: „Luhansko liaudies respublikos teritorija yra buvusios Luhansko srities teritorija... Ten yra mūsų teritorija, okupuota Ukrainos kariuomenės. Manau, kad turėtume paraginti Ukrainą savo noru išvesti savo kariuomenę“.

Trečiadienį apsišaukėliškos DLR vadovas D.Pušilinas pakartojo, jog sieks išplėsti separatistinių DLR ir LLR sienas iki Donecko ir Luhansko sričių ribos. Jis pareiškė tikįs, kad galima savarankiškai, be Rusijos pagalbos, išspręsti šį klausimą.

„Išėjimo iki Donecko ir Luhansko liaudies respublikų sienų klausimą šiuo metu galima išspręsti savarankiškai. Kokiu būdu – mums norėtųsi, kad taikiu“.

Rusija savitarpio pagalbos sutartimis DLR ir LLR įsipareigojo teikti ne tik finansinę, bet ir karinę pagalbą, kartu spręsti gynybos klausimus. V.Putinas gavo Rusijos Federacijos tarybos leidimą panaudoti šalies kariuomenę užsienyje, tačiau tikina, kad dar nepasiuntė jos į separatistines respublikas.

Tačiau agentūros Donecke esantys „Reuters“ žurnalistai ir JAV prezidento Joe Bideno administracijos atstovai tvirtina, kad Rusijos kariai ir jų sunkioji karinė technika jau yra separatistinėse respublikose, tačiau slepia savo priklausomybę ir yra be skiriamųjų ženklų.

V.Zelenskis: mes niekam nieko neatiduosime

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tiesiogiai nekomentavo Rusijos ir separatistinių darinių vadovų reikalavimų atiduoti Ukrainos kontroliuojamas Donecko ir Luhansko sričių teritorijas. Pirmadienį jis pareiškė, kad tarptautiniu mastu pripažintos Ukrainos sienos liks tokios pačios.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Ukraina vienareikšmiškai pastaruosius Rusijos veiksmus kvalifikuoja kaip mūsų valstybės suvereniteto ir teritoriniu vientisumo pažeidimą. Visa atsakomybė už šių sprendimų pasekmes krenta ant politinės Rusijos vadovybės“, – pareiškė Ukrainos lyderis.

„Mes ištikimi taikiam ir diplomatiniam keliui, eisime juo ir tik juo. Mes savo žemėje, mes nieko nebijome, mes niekam nieko neskolingi, ir mes niekam nieko neatiduosime, ir mes esame tuo tikri“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?