Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kosminė programa merdi, o jos ateitis – niūri

Šaltojo karo metais Sovietų Sąjunga galėjo didžiuotis savo kosmine programa. Tuo metu pasaulis žinojo Jurijų Gagariną, dirbtinį palydovą „Sputnik“, „Mir“ bei „Saliut“ kosmines stotis. Tačiau šiandieninės Rusijos kosminė programa merdi ir yra didžiulių ekonominių bėdų slegiamos šalies ekonomikos auka, rašo naujienų svetainė nationalinterest.org.
Baikonuro kosminis centras Kazachstane
Baikonūro kosminis centras Kazachstane / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kosmosas Rusija

Pastaruoju metu pasaulis galėjo matyti daugybę Rusijos nesėkmių kosmose – krovininio erdvėlaivio „Progres“, gabenančio maistą į Tarptautinę kosminę stotį, variklio gedimus ar raketos nešėjos, turėjusios į orbitą iškelti Meksikos komunikacijų palydovą, sudužimą.

Rusijos kosminės programos centras yra Baikonūro kosmodromas, esantis Kazachstane. Visi kosmonautai ir astronautai, skrendantys į Tarptautinę kosminę stotį, kyla ir leidžiasi šioje Vidurio Azijos šalyje.

Baikonūro nuoma Maskvai atsieina brangiai ir net kelia strateginį pavojų. 

Baikonūro nuoma Maskvai atsieina brangiai ir net kelia strateginį pavojų. Seniai žinoma, kad Rusijos santykiai su buvusiomis sovietinėmis respublikomis dažnai yra sudėtingi.

Be to, Kazachstano ūkio rodiklių blogėjimas gali paskatinti Astaną padidinti kosmodromo nuomos kainą.

Dėl šių priežasčių Rusija šiuo metu stato naują kosmodromą pietrytinėje šalies dalyje, tačiau kazachams jo statybos kelia juoką. Projekto įgyvendinimas vėluoja, o kai kurie statybininkai negavo atlyginimų už daugybę darbo mėnesių.

Niekas negali pasakyti, kada šis projektas bus pagaliau užbaigtas, tačiau aišku yra tiek, jog Rusija dar ilgą laiką negalės apsieiti be Baikonūro.

Rusijos raketos pastaruoju metu krenta vis dažniau, o šalies karinių palydovų techninė būklė taip pat blogėja sulig kiekvienais metais. Dveji po Sovietų Sąjungos žlugimo buvę Maskvos bandymai išsiųsti zondus į Marsą taip pat baigėsi nesėkme. Rusija nuo Sovietų Sąjungos žlugimo jokio įrenginio dar nėra paleidusi toliau negu Žemės orbitos riba.

Rusija vis dar yra svarbi Tarptautinės kosminės stoties (TKS) partnerė ir tokia bus iki 2024 m. – datos, iki kada šią stotį planuojama naudoti. 

Rusija vis dar yra svarbi Tarptautinės kosminės stoties (TKS) partnerė ir tokia bus iki 2024 m. – datos, iki kada šią stotį planuojama naudoti. Tačiau tolesni stoties ir visos Rusijos kosminės programos planai nėra žinomi, o kartais net atrodo migloti.

Kol kas aišku tik tiek, kad norint vėl didžiuotis kosmine programa kaip ir XX a. septintajame dešimtmetyje, Maskvai prireiks dėti milžiniškas pastangas mažiausiai dešimtmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas