Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 26 /17:08

Šaudynių Rusijos mokykloje aukų skaičius padidėjo iki 15, dar 24 asmenys sužeisti

Per šaudynes Rusijos centriniame regione esančioje Iževsko mokykloje žuvo mažiausiai 15 žmonių, o dar 24 buvo sužaloti, pirmadienį pranešė pareigūnai. Pranešama, kad šaudynes mokykloje surengė buvęs jos mokinys, pastaruoju metu buvęs psichiatrų priežiūroje. Anot pareigūnų, užpuolikas nusižudė.
Išpuolio vietoje
Išpuolio vietoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai naujausias iš pastaraisiais metais Rusiją sukrėtusių išpuolių mokyklose. Jis įvyko šalies gyventojams nerimaujant dėl pastangų mobilizuoti dešimtis tūkstančių rezervistų karui Ukrainoje.

Šaudynės įvyko 88-ojoje mokykloje Iževske, 960 km į rytus nuo Maskvos esančioje Udmurtijos regiono sostinėje, turinčioje maždaug 630 tūkst. gyventojų.

Rusijos tyrimų komitetas nustatė, kad šaulys buvo tos pačios mokyklos absolventas 34 metų Artiomas Kazancevas, ir teigė, kad jis vilkėjo juodus marškinėlius su „nacistine simbolika“. Jokių detalių apie jo motyvus neskelbiama.

Pasak komiteto, per šaudynes žuvo 15 žmonių, įskaitant 11 vaikų, dar 24 asmenys, 22 iš jų – vaikai, buvo sužeisti. Jų būklė apibūdinama kaip vidutinio sunkumo ir sunki.

Tyrėjai teigė, kad tarp aukų yra du apsaugos darbuotojai ir du mokytojai.

Udmurtijos gubernatorius Aleksandras Brečalovas sakė, kad šaulys, kuris, anot jo, buvo registruotas kaip psichiatrijos įstaigos pacientas, po išpuolio nusižudė.

Buvęs mokyklos mokinys

Pasak tyrėjų, užpuolikas vilkėjo juodus drabužius „su nacių simboliais ir balaklavą“. Su savimi jis neturėjo jokio asmens dokumento.

Vėliau Rusijos Tyrimų komitetas savo „Telegram“ kanale paskelbė, kad jau nustatė, kas šaudė Iževsko mokykloje: tai – A.Kazancevas, gimęs 1988 m. Pastaruoju metu jis buvo stebimas psichiatrų.

Rusijos tyrimų komiteto tyrėjai šiuo metu atlieka kratą jo gyvenamojoje vietoje ir tiria užpuoliko tapatybę, jo pažiūras ir aplinką. „Tikrinama, ar jis laikėsi neofašistinių pažiūrų ir nacistinės ideologijos“, – sakė Tyrimų komitetas.

Iškalbingi užrašai

Prie įtariamojo žudiko kūno buvo rasti du pistoletai, pritaikyti šaudyti koviniais šoviniais, ir keli šoviniai, pranešė „RIA Novosti“, remdamasi „Rosgvardija“.

Telegramo kanalo „Baza“ teigimu, ant abiejų pistoletų buvo juostelės. Ant juostelių buvo vardai „Ericas“ ir „Dylanas“.

Ant kitos – užrašas „Columbine“. 1999 m. JAV Kolumbaino vidurinėje mokykloje Kolorado moksleiviai Dylanas Kleboldas ir Ericas Harrisas nušovė 12 kitų mokinių ir mokytoją, sužeidė 21 žmogų ir nusišovė patys.

Ant šovinių dėtuvės rusų kalba buvo užrašyta „Neapykanta“, kaip ir ant marškinėlių, kuriuos vilkėjo Vladislavas Rosliakovas, 2018 m. surengęs šaudynes Rusijos okupuoto Krymo Kerčės politechnikos koledže ir nužudęs 20 žmonių.

Ne pirmas išpuolis

Udmurtijos regiono gubernatorius Aleksandras Brečalovas paskelbė regione gedulą iki ketvirtadienio.

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad įvykio vietoje dirba „14 greitosios pagalbos komandų“, kurios padeda sužeistiesiems, pranešė naujienų agentūros.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasmerkė „nežmonišką teroristinį išpuolį“ Iževsko mokykloje.

„Prezidentas Putinas gedi dėl žmonių, vaikų žūties mokykloje, kurioje buvo surengtas teroristinis išpuolis, įvykdytas asmens, kuris, matyt, priklauso neofašistų grupuotei“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Prezidentas linki, kad sužeisti per šį nežmonišką teroristinį išpuolį sužeistieji pasveiktų“, – pridūrė D.Peskovas.

Maždaug 630 tūkst. gyventojų turintis Iževskas, esantis maždaug už 1 tūkst. km į rytus nuo Maskvos, yra Udmurtijos regiono sostinė.

Išpuolis įvykdytas praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Sibire esančiame šaukimo į kariuomenę centre vienas vyras apšaudė ir sunkiai sužeidė už naujokų ėmimą atsakingą karininką.

Vėliausią kartą didelės šaudynės Rusijos švietimo įstaigoje įvyko balandį, kai centrinėje Uljanovsko srityje ginkluotas vyras pradėjo šaudyti vaikų darželyje. Tąkart žuvo auklėtoja ir du vaikai.

Vėliau šaulys, apibūdintas kaip „psichiškai nesveikas“, buvo rastas negyvas, o pareigūnai teigė, kad jis nusišovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas