Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 14 /2023 03 15

Rusijos naikintuvas rėžėsi į JAV bepilotį orlaivį virš Juodosios jūros, Kremlius pateikė savo versiją

Rusijos naikintuvas Su-27 virš Juodosios jūros susidūrė su JAV kariniu bepiločiu lėktuvu, dėl ko šis sudužo, pranešė JAV karinių oro pajėgų generolas, kurį cituoja britų leidinys „The Guardian“. Rusija pateikė savo versiją.
Bepilotis lėktuvas „MQ-9 Reaper“
Bepilotis lėktuvas „MQ-9 Reaper“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Du Rusijos lėktuvai tarptautinėje oro erdvėje virš Juodosios jūros susidūrė su JAV bepiločiu orlaiviu ir jį numušė
  • JAV teigia, kad Rusijos lėktuvai 30-40 minučių skraidė netoli JAV drono
  • JAV teigimu, incidento metu buvo pataikyta į drono sraigtą, o Rusijos reaktyviniai lėktuvai taip pat išpylė ant drono degalų
  • JAV, kurios teigia, kad Rusijos pilotų elgesys yra „neįprastas“, teigė, kad tarptautinėje erdvėje skraidymo misijas vykdo reguliariai
  • Tuo tarpu Rusija teigia, kad jos naikintuvai nesusidūrė su JAV dronu
  • Rusija taip pat apkaltino droną skridus netoli Krymo pusiasalio Rusijos sienos link
  • Buvo iškviestas Rusijos ambasadorius JAV

Pasak su incidentu susipažinusio JAV pareigūno, amerikiečių dronas „MQ-9 Reaper“ ir du naikintuvai „SU-27 Flanker“ veikė tarptautiniuose vandenyse virš Juodosios jūros, kai vienas iš Rusijos naikintuvų tyčia praskrido priešais bepilotį droną.

JAV kariuomenė teigia, kad du Rusijos naikintuvai bandė droną perimti.

JAV vadovybė Europoje pareiškė, kad incidentas įvyko dėl „neprofesionalaus rusų veiksmo“.

„Mūsų MQ-9 orlaivis vykdė įprastines operacijas tarptautinėje oro erdvėje, kai į jį pataikė rusų orlaivis, todėl MQ-9 sudužo ir buvo visiškai prarastas“, – sakė generolas Jamesas Heckeris, JAV karinių oro pajėgų Europoje ir Afrikoje vadas.

„Tiesą sakant, dėl šio nesaugaus ir neprofesionalaus rusų veiksmo vos nesudužo abu orlaiviai“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Reaper“ dronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Reaper“ dronas

Vakarų kariniai šaltiniai naujienų agentūrai AFP anksčiau pranešė, kad įvyko incidentas, susijęs su JAV pagamintu dronu „Reaper“, skridusiu virš Juodosios jūros, kur netoli Ukrainoje vykstančio karo fronto linijos vyksta intensyvus NATO karinis aktyvumas.

„Kažkas įvyko, bet neturime patvirtinimo, kad dronas buvo numuštas. Vyksta tyrimas“, – AFP sakė vienas iš dviejų Vakarų šaltinių, patvirtinusių incidentą.

Kremliaus versija

Maskva tvirtina, kad jos lėktuvas nenaudojo ginklų ir nesusidūrė su dronu, skelbia BBC.

Teigiama, kad Rusijos oro erdvės kontrolės sistemos užfiksavo virš Juodosios jūros, netoli Krymo pusiasalio, Rusijos Federacijos sienos kryptimi skrendantį JAV bepilotį orlaivį MQ-9.

Rusija apkaltino JAV pažeidus jos laikinosios oro erdvės, „nustatytos specialiai karinei operacijai“, ribas.

Rusija teigia, kad ji paleido savo orlaivį, kad identifikuotų pažeidėją, tačiau dėl greito manevravimo dronas MQ-9 perėjo į „nevaldomą skrydį praradęs aukštį ir susidūrė su vandens paviršiumi“.

Kaip rašo BBC, Rusijos valstybinės televizijos naujienų kanalas tik trumpai užsiminė apie incidentą virš Juodosios jūros. Žinių vedėjas perskaitė Rusijos gynybos ministerijos pareiškimą be papildomų komentarų.

Tikėtina, kad tai yra ženklas, jog Maskva siekia sumenkinti incidento reikšmę.

Iš tiesų Rusijos kariuomenė net neteigė, kad amerikiečių dronas įskrido į Rusijos oro erdvę – tik tvirtino, kad jis „pažeidė“ laikinai apribotą oro erdvės zoną, kurią Maskva teigė nustačiusi vadinamajai „specialiajai karinei operacijai“ Ukrainoje.

Pagrindinis valstybinio naujienų kanalo „Rossija-24“ pranešimas, kaip ir buvo galima nuspėti, buvo apie Vladimirą Putiną – prezidentas antradienį lankėsi sraigtasparnių gamykloje Sibire.

Vadina provokacija

Jungtinės Valstijos iškvietė Rusijos ambasadorių dėl antradienį virš Juodosios jūros įvykusios avarijos, kuomet po susidūrimo su Rusijos karo lėktuvu sudužo amerikiečių dronas, pranešė JAV Valstybės departamentas.

„Iškviečiame Rusijos ambasadorių į Valstybės departamentą“, – žurnalistams sakė jo atstovas Nedas Price'as.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra RIA, cituodama Rusijos ambasadorių Jungtinėse Valstijose Anatolijų Antonovą, paskelbė, kad šį incidentą vadina provokacija.

„Šį incidentą vertiname kaip provokaciją“, – cituojamas A Antonovas po to, kai jį išsikvietė JAV valstybės departamentas.

A.Antonovas sakė, kad jo susitikimas JAV Valstybės departamente buvo „konstruktyvus“ ir klausimas apie galimas „pasekmes“ Maskvai dėl šio incidento nebuvo keliamas.

„Kalbant apie mus, mes nenorime jokios konfrontacijos tarp JAV ir Rusijos. Mes pasisakome už pragmatiškų santykių kūrimą Rusijos ir Amerikos žmonių labui“, – cituojamas ambasadorius.

Pranešė sąjungininkams ir J.Bidenui

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Johnas Kirby sako, kad neretai Rusijos orlaiviai virš Juodosios jūros perima JAV orlaivius, tačiau „šis atvejis vertas dėmesio dėl to, koks nesaugus ir neprofesionalus jis buvo“.

Apie incidentą buvo informuotas JAV prezidentas Joe Bidenas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Baltųjų rūmų atstovas sako, kad JAV valstybės departamentas „tiesiogiai kalbėsis“ su atstovais iš Rusijos ir „išreikš susirūpinimą dėl šio nesaugaus ir neprofesionalaus perėmimo“.

J.Kirby sakė, kad nors tokių perėmimų būta ir anksčiau, šis buvo vertas dėmesio, nes buvo „nesaugus ir neprofesionalus“ ir dėl jo buvo numuštas JAV orlaivis.

Pasak jo, šis incidentas neatgrasys JAV nuo skrydžių virš Juodosios jūros.

„The Guardian“ rašo, kad generolas Christopheris Cavolis informavo NATO sąjungininkus apie incidentą virš Juodosios jūros.

Ekspertas: nelaimingas atsitikimas

Karališkojo koledžo karo studijų vizituojantis profesorius Michaelas Clarke'as BBC sakė, kad šis incidentas „beveik neabejotinai buvo nelaimingas atsitikimas“.

„Nemanau, kad kuris nors pilotas galėtų sąmoningai taip pasielgti [tik susidūręs su kito orlaivio sraigtu], nesukeldamas rimto pavojaus savo orlaiviui ir savo gyvybei.

Todėl esu įsitikinęs, kad tai turi būti nelaimingas atsitikimas, kai Rusijos pilotas buvo pernelyg neatsargus“, – BBC cituoja ekspertą.

Jis mano, kad šis incidentas bus toks pat nemalonus Maskvai, kaip ir nemalonus JAV.

„Amerikiečiai į tai reaguos ir greitai pakels kitą droną, o gal jį prižiūrės ir pora amerikiečių lėktuvų“, – sako M.Clarke'as.

„Taigi manau, kad dėl to virš Juodosios jūros bus daugiau oro veiksmų, tačiau amerikiečiai nesiruošia imtis atsakomųjų veiksmų, nes tai akivaizdus nelaimingas atsitikimas, kuris rodo, kokie kvaili ir neatsargūs tapo rusų SU-27 pilotai“, – mano ekspertas.

Ukraina: JAV dronas padėtį stebėjo dar gerokai iki invazijos pradžios, dabar jį pakeitė kitas

Incidentas, per kurį virš Juodosios jūros tarptautinėje oro erdvėje susidūrė JAV žvalgybos dronas „MQ-9 Reaper“ ir Rusijos naikintuvas Su-27, įvyko į pietryčius nuo Ukrainai priklausančios Gyvatės salos, rašo Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

Anot Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų atstovo pulkininko Jurijaus Ihnato, JAV dronai stebėjo demarkacinę liniją Donbase ir Juodosios jūros akvatorijoje dar gerokai iki Rusijos visiškos invazijos į Ukrainą – prasidėjus Rusijos hibridinei agresijai.

Atstovas pridūrė, kad anksčiau „MQ-9 Reaper“ nuolat buvo Ukrainos oro erdvėje, kaip sutarta su Kyjivu, ir stebėjo padėtį – ypač, ar nepažeidžiamos paliaubos Ukrainos rytuose.

„Stebėdamos situaciją, palaikydamos stabilumą ir NATO partnerius regione, JAV taip pat naudoja žvalgybinius orlaivius Juodosios jūros vandenyse – žvalgybinius lėktuvus RC-135 ir H10 Poseidon“, – pridūrė J.Ihnatas.

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas sakė, kad JAV vietoj sunaikinto drono atsiuntė kitą ir jis „tęsia savo darbą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas