Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos oligarchai Londongrade jaučiasi kaip šeimininkai: kaip jų atsikratyti?

Buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimas Anglijos Solsberio mieste sujudino Jungtinės Karalystės politinį elitą, jau drįstantį raginti Londone išsikerojusius Rusijos turtuolius paaiškinti savo pinigų kilmę, rašo „The Irish Times“.
Romans Abramovičius – garsiausias Londono rusas
Romanas Abramovičius – garsiausias Londono rusas / „Scanpix“ nuotr.

Pasislėpusi už Kensingtono rūmų ir iš abiejų pusių saugoma ginkluotų policininkų, Londono centre driekiasi brangiausia mieste ir turbūt visame pasaulyje „Milijardierių gatvė“.

Ši gatvė privati, mašinų beveik nėra, o jei ir pravažiuoja, tai labai lėtai. Fotografuoti pastatus čia draudžiama – tuo rūpinasi prie kone kas antro namo budintys apsaugininkai.

Gatvės viduryje – 16-uoju numeriu pažymėtas namas. Viktorijos epochos rūmai, kuriuose – 15 miegamųjų, nuo 2009 metų priklauso futbolo klubo „Chelsea“ savininkui Romanui Abramovičiui. Rūmus jis nusipirko už 97 milijonus svarų sterlingų (111 mln. eurų).

„Twitter“ nuotr./Romano Abramovičiaus rūmai Londone
„Twitter“ nuotr./Romano Abramovičiaus rūmai Londone

Kitoje pusėje – namas, priklausantis antrajam pagal valdomą turtą Jungtinės Karalystės žmogui – Ukrainoje gimusiam verslininkui Lenui Blavatnikui.

Tarp kaimynų – plieno magnatas Lakshmi Mittalas, „Formulės 1“ verslo paveldėtoja Tamara Ecclestone ir Brunėjaus sultonas.

Ar griežtins vizų išdavimo tvarką?

R.Abramovičius, kurio turtas vertinamas maždaug 9 mlrd. eurų, tikriausiai yra garsiausias Rusijos oligarchas, Londoną vadinantis savo namais. Bet skųstis dėl kompanijos jis negali.

Vos už mylios, Belgravijos rajone, įsikūręs dar vienas milijardierius – kaip ir R.Abramovičius, su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu siejamas aliuminio magnatas Olegas Deripaska.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska

Abiejų šių turtuolių pavardės yra įtrauktos į šių metų sausį JAV iždo departamento sudarytą Rusijos oligarchų sąrašą. Tiesa, vien tai nereiškia, kad R.Abramovičiui ar O.Deripaskai taikomos sankcijos.

Bent jau kol kas. Mat po S.Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo Solsberio mieste Jungtinė Karalystė vis ryžtingiau svarsto, ar nereikėtų ištirti rusiškų turtų šalyje kilmės.

Po S.Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo Solsberio mieste Jungtinė Karalystė vis ryžtingiau svarsto, ar nereikėtų ištirti rusiškų turtų šalyje kilmės.

Premjerė Theresa May jau išsiuntė iš šalies 23 Rusijos žvalgybininkus, dirbusius po diplomatine priedanga, be to, apskritai įšaldė santykius su Maskva. Daugiau nei 20 Vakarų šalių, taip pat Ukraina, solidarizuodamosi irgi ėmėsi panašių veiksmų. Lietuva išsiuntė tris rusų „diplomatus“.

Tačiau Jungtinės Karalystės vyriausybė kol kas nesiryžo pernelyg ryžtingai nusitaikyti į su Kremliumi siejamų rusų, kurie į Londono nekilnojamojo turto rinką yra investavę daugybę pinigų, turtus.

Tiesa, Th.May pirmadienį jau paskelbė, kad vyriausybė sutelks dėmesį į „nelegalius ir korumpuotus pinigus“, ir pridūrė, jog Londonas gali sugriežtinti taisykles, pagal kurias užsienio šalių piliečiams išduodamos šalies vizos.

Turtingi rusai dažniausiai prašo „Tier 1“ (Investuotojų) vizų – jos išduodamos asmenims, Jungtinėje Karalystėje investuojantiems daugiau nei 2 mln. svarų sterlingų.

Rūpinasi reputacija

Bendruomenių rūmų narys, leiboristas Chrisas Bryantas teigia jau seniai spaudžiantis ministrų kabinetą susidomėti abejotinos kilmės rusiškais pinigais Londone.

„Pirmiausia turėtume pasirūpinti tuo, kad būtų liautasi nelegaliai plauti pinigus perkeliant juos iš Rusijos į Jungtinę Karalystę ir čia perkant prabangų nekilnojamąjį turtą. Deja, Londonas yra tapęs purvinų pinigų namais – situacija turi keistis“, – tvirtina Ch.Bryantas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Bryantas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Bryantas

Itono aikštė Belgravijos rajone dabar tokia populiari tarp rusų, kad jau yra praminta Raudonąja aikšte. Daug pastatų kvartale buvo įsigyti per anonimines kompanijas, tad tikrieji jų savininkai (beneficial owners – angl. k.) nežinomi.

Organizacijos „Transparency International“ atstovė Rachel Davies sako su kolegomis suskaičiavusi, kad Jungtinėje Karalystėje neaiškios kilmės pinigais nupirkta turto už 4,4 mlrd. svarų sterlingų (apie 5 mlrd. eurų). Penktadalį šio turto įsigijo Rusijos piliečiai.

Septynerius metus nuo 2008-ųjų pinigai, kurie buvo investuojami šalyje, buvo beveik netikrinami. Vidaus reikalų ministerija manė, kad tikrinimu užsiima bankai, o bankai manė, jog tokį darbą dirba Vidaus reikalų ministerija.

„Esame pasaulinis finansų centras, esame glaudžiai susiję su Didžiosios Britanijos Mergelių salų, su Kaimanų salų slaptomis jurisdikcijomis. Teikiame paslaugas, kurios naudingos korumpuotiems asmenims, norintiems išleisti daug pinigų“, – tvirtina R.Davies.

„Tad, pavyzdžiui, jie gali pirkti brangų nekilnojamąjį turtą, jie gali mokėti daug pinigų viešųjų ryšių firmoms, kurios padeda išplauti jų reputaciją. Jiems padeda nekilnojamojo turto agentai, advokatai, buhalteriai“, – priduria specialistė.

Skaičiuojama, kad 2008-2015 metais „Tier 1“ investicinių vizų programa pasinaudojo apie 3 tūkst. turtingų asmenų. Kas ketvirtas jų buvo Rusijos pilietis.

Pagal šią tvarką, asmuo, investuojantis 2 mln. svarų sterlingų Jungtinėje Karalystėje, gauna laikiną leidimą gyventi šalyje, o po penkerių metų jau gali pretenduoti į nuolatinį leidimą. Jei investuojama 10 mln. svarų sterlingų, laukti tereikia dvejus metus.

Septynerius metus nuo 2008-ųjų pinigai, kurie buvo investuojami šalyje, buvo beveik netikrinami. Vidaus reikalų ministerija manė, kad tikrinimu užsiima bankai, o bankai manė, jog tokį darbą dirba Vidaus reikalų ministerija.

Nuo 2015 metų, kai tikrinimo procedūros buvo sugriežtintos, prašymų suteikti vizą skaičius sumažėjo iki minimumo.

Pinigai Rusijoje neužsibūna

„ClampK“, arba – Komitetą įstatymams prieš kleptokratų vykdomą pinigų plovimą nekilnojamuoju turtu, įkūręs Romanas Borisovičius Londone rengia „kleptokratijos ekskursijas“ – jų dalyviai apžiūri rūmus, kuriuos nusipirko rusai, siejami su Kremliumi.

„Twitter“ nuotr./Romanas Borisovičius rengia „kleptokratijos ekskursijas“ Londone
„Twitter“ nuotr./Romanas Borisovičius rengia „kleptokratijos ekskursijas“ Londone

Su korupcija Londone ir Rusijoje kovojantis R.Borisovičius pabrėžia: nereikėtų rusų oligarchų laikyti normaliais, savo gabumų ir užsispyrimo dėka iškilusiais verslininkais.

Išplauti pinigai galiausiai atkeliauja į Londoną, kur tampa investicijomis į nekilnojamąjį turtą.

„Jų turtai – iš sandorių su Rusijos vyriausybe. Jie arba kažką už didelius pinigus pardavė Rusijos valstybei, arba iš Rusijos valstybės už grašius kažką nusipirko per kokią nors privatizaciją.

Dalis jų ir kažką brangiai pardavė, ir kažką pigiai įsigijo. O kiti tiesiog visą gyvenimą dirbo valstybės tarnautojais ir kažkokiu būdu susikrovė neįtikėtinus turtus“, – pasakoja aktyvistas.

Oligarchų pinigai Rusijoje neužsibūna – jie iškeliauja iš šalies, kad būtų išplauti. Paprastai per Kiprą pasiekiamos Didžiosios Britanijos Mergelių salos, kur įkuriamos ofšorinės bendrovės.

Išplauti pinigai galiausiai atkeliauja į Londoną, kur tampa investicijomis į nekilnojamąjį turtą. Jo kaina dažniausiai išpučiama, nes rusams oligarchams kaina paprastai nėra svarbi.

Serialas „McMafia“

Po išpuolio Solsberyje atsinaujino klausimai apie daugiau nei dešimt mįslingų Rusijos piliečių mirčių Londone pastaraisiais metais. Apie tai rašė ir 15min.

Vis dėlto dar prieš ataką prieš Skripalius dėmesį į ryšius tarp rusiškų pinigų Londone ir tarptautinio organizuoti nusikalstamumo atkreipė BBC serialas „McMafia“.

Aštuonių dalių serialas yra paremtas dar 2008 metais buvusio BBC korespondento Vidurio Europai Mishos Glenny knyga tuo pačiu pavadinimu. Seriale pasakojama apie moralinį Rusijoje gimusio Londono bankininko, kuris yra įtraukiamas į nusikaltėlių pasaulį, nuosmukį.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Misha Glenny
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Misha Glenny

M.Glenny knyga paremta tikrais faktais. Žurnalistas teigia, kad Rusijos valstybė, organizuotas nusikalstamumas ir oligarchai į vieną korumpuotą trikampį susipynė netrukus po Sovietų Sąjungos griūties – staigus perėjimas prie rinkos ekonomikos šaliai virto tikra šoko terapija.

„Rusija neturėjo institucinių įrankių, kuriais būtų galėjusi reguliuoti naują komercinę aplinką. Teismai nefunkcionavo, niekas nežinojo, kaip spręsti verslo ginčus.

Todėl visi, kurie žengė į verslą, turėjo savo apsaugos komandas. Tie vyrukai sociologų buvo vadinami privačiais teisėsaugininkais, bet iš tiesų buvo mafiozai“, – teigia M.Glenny.

Esą iš pradžių oligarchai naudojosi žvalgybininkais. Bet į valdžią atėjęs V.Putinas apvertė situaciją aukštyn kojomis – jau žvalgybos tarnybos pradėjo kontroliuoti oligarchus.

Žmonės, susikrovę didžiulius turtus iš pirmųjų privatizacijos etapų, turėjo pasirinkti: ar dalintis milijardais su V.Putino aplinka, ar laukti pasekmių – kaip, pavyzdžiui, jų ir sulaukęs buvęs „Jukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis.

Į Londoną viliojo bet kokia kaina

O Londonas tada – 2007-2008 m. – kaip tik varžėsi su Niujorku dėl pasaulio finansų sostinės titulo. Tuometis premjeras Gordonas Brownas taip norėjo nugalėti, kad greitai numojo ranka į taisykles ir procedūras.

„Investuoti buvo galima arba Niujorke, arba Londone. Britai darė viską, kas buvo įmanoma, kad pinigai atkeliautų į Londoną. O tai reiškė, kad niekas jokių klausimų neuždavinėjo.

Ir tai taikyčiau ne vien rusams. Toks buvo bendras kultūrinis fonas – britai kvietė visus, turinčius pinigus, atvykti į Londoną. Ten iš esmės galima nusipirkti leidimą gyventi. Šiandien Jungtinėje Karalystėje yra apie 100 tūkst. objektų, kurių savininkai nėra žinomi“, – tvirtina M.Glenny.

123rf.com nuotr. /Londono Sitis
123rf.com nuotr. /Londono Sitis

Tiesa, Jungtinė Karalystė neseniai pradėjo taikyti „nepaaiškinto turto orderius“, kurie leidžia pareigūnams konfiskuoti turtą.

M.Glenny: „Jei Theresa May pareikš, kad taikysis į Putino žmones, tuomet ir Saudo Arabijos piliečiai, ir kinai, ir visi kiti, kurie čia investuoja, nuspręs, kad jie – taikiniai, ir kad jiems reikia išsigabenti pinigus.“

Bet M.Glenny teigia, kad ši priemonė nebus efektyvi, kol turtą šalyje ir toliau bus galima pirkti nuslepiant tikruosius perkančių kompanijų savininkus.

„Jei Theresa May pareikš, kad taikysis į Putino žmones, tuomet ir Saudo Arabijos piliečiai, ir kinai, ir visi kiti, kurie čia investuoja, nuspręs, kad jie – taikiniai, ir kad jiems reikia išsigabenti pinigus.

Premjerė turi saugoti Londono Sitį (finansinį centrą, – red.), nes ji netrukus turės pradėti vykdyti „Brexit“ procesą, kuris ir taip bene didžiausią grėsmę kelia būtent Londono Sičiui, – mano M.Glenny. – Skaidrumo reikia absoliučiai visuose sandoriuose, o ne tik tuose, kuriuos vykdo konkreti asmenų grupė.“

Ne vyriausybė, o nusikaltėlių gauja

M.Chodorkovskis, kuris kadaise buvo turtingiausias žmogus Rusijoje, – vienas tų oligarchų, nepaklususių V.Putino ultimatumams. Jis turėjo praleisti 10 metų už grotų, o dabar gyvena Londone ir iš biuro Hanoverio aikštėje Meifero rajone finansuoja Rusijos opozicinius judėjimus.

Rusas nemano, kad pats V.Putinas įsakė apnuodyti S.Skripalį. M.Chodorkovskiui labiau tikėtina, kad iniciatyvos ėmėsi paskiri Rusijos žvalgybos tarnybų elementai – jam, beje, pritaria ir M.Glenny.

M.Chodorkovskis tvirtina, kad Jungtinės Karalystės vyriausybė turėtų būti atsargi reaguodama į ataką ir vengti tiesiogiai į Rusijos vyriausybę nukreiptų veiksmų.

„Britų valdžia veikia remdamasi klaidinga paradigma. Britai mano, kad turi reikalų su Rusijos vyriausybe, bet iš tiesų reikalų turi su nusikaltėlių gauja“, – taip rusus turtuolius, kurie sukasi aplink V.Putiną, bet veikia nepriklausomai nuo jo, įvardija M.Chodorkovskis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis

Airijos teismuose daugiau nei 100 mln. eurų susigrąžinęs rusas nepritaria plačioms finansinėms sankcijoms, kurios esą gali pakenkti ir V.Putino režimo kritikams.

Anot M.Chodorkovskio, Londonas visų pirma turėtų ištirti Rusijos prezidento aplinką ir jos turtus.

„Įrankių kovai su nešvariais pinigais, su korumpuotais politikais, su korumpuota žiniasklaida yra daug. Tereikia pripažinti, kad susiduriama su nusikalstama gauja. Reikia išsiaiškinti, kas šiai gaujai priklauso, ir pradėti naudoti tuos įrankius“, – sako M.Chodorkovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas