Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 04 /21:20

Rusijos opozicijos lyderiui A.Navalnui skirta 19 metų įkalinimo bausmė

Rusijos teismas penktadienį skyrė Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui 19 metų įkalinimo bausmę dėl kaltinimų ekstremizmu.

Tai trečia ir ilgiausia laisvės atėmimo bausmė opozicijos lyderiui.

A.Navalnas, kuris teisme pasirodė vilkėdamas kalinio uniformą, šypsojosi ir kalbėjosi su kitu atsakovu, jau atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę už turto pasisavinimą, kurią jo šalininkai laiko bausme už politinę veiklą.

VIDEO: Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui paskirta 19 metų įkalinimo bausmė

Naujausi kaltinimai yra susiję su A.Navalno antikorupcinio fondo veikla ir svarbiausių jo bendražygių pareiškimais.

2021 metais Rusijos pareigūnai uždraudė fondą ir didžiulį A.Navalno biurų tinklą Rusijos regionuose, paskelbdami juos ekstremistinėmis organizacijomis. Dėl to visi su jais susiję asmenys gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

A.Navalno sąjungininkų teigimu, kaltinimais ekstremizmu atgaline data kriminalizuojama visa fondo veikla nuo 2011 metų, kai jis buvo įkurtas.

47-erių A.Navalnas yra aršiausias prezidento Vladimiro Putino priešininkas, demaskuodavęs pareigūnų korupciją ir organizuodavęs didelius protestus prieš Kremlių. Jis buvo suimtas 2021 metų sausį, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Dėl apnuodijimo jis kaltina Kremlių, šis tai neigia.

Anksčiau A.Navalnas buvo nuteistas kalėti 2,5 metų už lygtinio paleidimo pažeidimus ir dar devynerius metus už sukčiavimą ir nepagarbą teismui.

Užsienis smerkia sprendimą

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pasmerkė Rusijos teismo penktadienio sprendimą.

„Rusijos teisingumo sistemos savivalė įkalinti Aleksejų Navalną dar 19 metų yra visiška neteisybė“, – rašė ji socialinėje žiniasklaidoje.

„[Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas nieko nebijo labiau už pasisakymus prieš karą, korupciją ir už demokratiją, net iš kalėjimo kameros. Tačiau taip jis nenutildys kritiškų balsų“, – pridūrė ji.

Europos Sąjunga penktadienį taip pat pasmerkė Rusijos teismo sprendimą.

„Naujausias nuosprendis dar viename fiktyviame teismo procese prieš Aleksejų Navalną yra nepriimtinas. Šis nepagrįstas nuosprendis yra atsakas į jo drąsą kritiškai pasisakyti prieš Kremliaus režimą“, – internete paskelbė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'as Michelis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'as Michelis

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas taip pat pasmerkė Rusijos teismo sprendimą.

„Šiandien opozicijos veikėjui Aleksejui Navalnui paskelbtas nuosprendis kelia naują rimtą susirūpinimą dėl teisminio persekiojimo ir teismų sistemos panaudojimo politiniais tikslais Rusijoje“, – sakoma Volkerio Turko pareiškime, kuriame primygtinai reikalaujama, kad Rusijos pareigūnai „nedelsdami nutrauktų A.Navalno žmogaus teisių pažeidimus ir paleistų jį į laisvę“.

Jungtinės Valstijos penktadienį taip pat pasmerkė Rusijos teismo sprendimą skirti Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui 19 metų įkalinimo bausmę dėl kaltinimų ekstremizmu ir pavadino tai „neteisingu nesąžiningo teismo proceso užbaigimu“.

„Jungtinės Valstijos smerkia Rusijos teismo sprendimą dar kartą nuteisti opozicijos politiką ir kovotoją su korupcija Aleksejų Navalną“, – sakoma JAV valstybės departamento pareiškime.

„Kremlius daugelį metų stengėsi nutildyti A.Navalną ir neleisti, kad jo raginimai užtikrinti skaidrumą ir atskaitomybę pasiektų Rusijos žmones“, – priduriama jame.

„Vykdydami šį naujausią teismo procesą slapta ir ribodami jo advokatų galimybes susipažinti su tariamais įrodymais, Rusijos pareigūnai dar kartą pademonstravo savo bylos nepagrįstumą ir tai, kad tiems, kurie drįsta kritikuoti režimą, nėra užtikrinamas tinkamas teismo procesas“, – tęsiama jame.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas socialinėje žiniasklaidoje paskelbė, kad „Kremlius negali nutylėti tiesos. Navalnas turi būti paleistas.“

JK: Rusijos teismo nuosprendis A.Navalnui rodo žmogaus teisių nepaisymą

Jungtinė Karalystė penktadienį sukritikavo Rusijos teismo sprendimą skirti Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui 19 metų įkalinimo bausmę dėl kaltinimų ekstremizmu, teigdama, kad opozicija negali būti nutildyta, ir reikalaudama nedelsiant jį paleisti.

„Jo išnaudojimas rodo, kad Rusija visiškai nepaiso net pačių elementariausių žmogaus teisių“, – socialiniame tinkle „X“ rašė šalies užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly, praėjus kelioms valandoms po to, kai sustiprinto režimo kolonijoje, kur kalinamas A.Navalnas, buvo paskelbtas teismo nuosprendis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas